Η κινεζική παραγωγή φυσικού αερίου αυξάνεται με τον ταχύτερο ρυθμό των τεσσάρων τελευταίων ετών, ωστόσο ακόμη και έτσι δεν επαρκεί για να καλύψει τη ζήτηση που έχει προκαλέσει η προσπάθεια της κυβέρνησης να περιορίσει την ατμοσφαιρική ρύπανση μέσω της αυξημένης χρήσης φυσικού αερίου.
Πέρυσι, η παραγωγή φυσικού αερίου σημείωσε άνοδο στην Κίνα κατά 8,5%, στα 147,7 δισ. κυβικά μέτρα (bcm), και προβλέπεται ότι θα αυξάνεται μεταξύ 6% και 8% κάθε έτος έως το 2020. Ωστόσο, ο «πόλεμος» που έχει κηρύξει το Πεκίνο κατά του νέφους έχει δημιουργήσει τεράστια ζήτηση και έχει διογκώσει την ανάγκη για εισαγωγή υγροποιημένου φυσικού αερίου μέσω πλοίων ή μέσω αγωγών.
Η Κίνα ήταν το 2016 η χώρα με την έκτη μεγαλύτερη παραγωγή φυσικού αερίου (ενώ είναι ο μεγαλύτερος καταναλωτής ενέργειας παγκοσμίως), ωστόσο η ζήτηση αυξάνεται ακόμη ταχύτερα, κατά 15% το 2017, στα 237 δισ. κυβικά μέτρα (bcm), σύμφωνα με επίσημα κινεζικά στοιχεία. Ο Λι Γιάο, διευθύνων σύμβουλος της SIA Energy, προβλέπει πως το 2018 η παραγωγή φυσικού αερίου στην Κίνα θα ανεβεί κατά περίπου 8% ή κατά περίπου 12 bcm. Η ζήτηση προβλέπεται πως θα μεγαλώσει κατά 12,5% στα 270 bcm. Αν ευσταθούν οι προβλέψεις, η Κίνα θα πρέπει να εισαγάγει το 2018 114 bcm. Πέρυσι οι κινεζικές εισαγωγές είχαν αυξηθεί κατά 28%.
Η Κίνα θα έπρεπε να είναι σε θέση να καλύψει τη ζήτηση μέσω της δικής της παραγωγής, δεδομένου πως διαθέτει τα μεγαλύτερα αποθέματα σχιστολιθικού φυσικού αερίου, ωστόσο για μεγάλο μέρος εξ αυτών το κόστος εξόρυξης παραμένει απαγορευτικό. Η Κίνα διαθέτει αποδεδειγμένα αποθέματα 5,4 τρισ. κυβικών μέτρων, των οποίων η εξόρυξη δεν είναι είναι τόσο κοστοβόρα, ωστόσο αντιμετωπίζει σημαντικές γεωλογικές ή τεχνολογικές δυσκολίες στις τρεις μεγαλύτερες περιοχές με φυσικό αέριο.