Από τις κλωστές και τους γερανούς στην «καθαρή» ενέργεια

Όταν το 2009 ολοκληρωνόταν το squeeze out της εταιρείας Ρόκας από το Χρηματιστήριο Αθηνών, έκλεινε ένας κύκλος 50 ετών για μια παραδοσιακή μεταλλοβιομηχανία της Τρίπολης, η οποία αναπτύχθηκε δυναμικά και έκανε την κατάλληλη στροφή που την οδήγησε να γίνει στόχος εξαγοράς από έναν παγκόσμιο ενεργειακό κολοσσό.
Μια άλλη γνωστή βιομηχανία της ελληνικής περιφέρειας, η Επίλεκτος, κατά τα χρόνια της κρίσης που έπληξε με σφοδρότητά τον κλάδο της κλωστοϋφαντουργίας, κατάφερε να σταθεί όρθια ακριβώς επειδή και εκείνη είχε εγκαίρως δει την ευκαιρία της πράσινης ενέργειας.
Πλέον οι δύο εταιρείες, για την ακρίβεια οι μέτοχοι των εταιρειών, συναντιούνται σε μια άλλη χρηματιστηριακή αγορά, καθώς, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, η νέα εταιρεία ενέργειας R Energy 1 του Γιώργου Ρόκα και η Επίλεκτος Ενεργειακή βρίσκουν χρηματιστηριακή στέγη στην Αγορά Νεοαναπτυσσόμενων Εταιρειών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου.
Ρόκας: Ο αυτοδημιούργητος επιχειρηματίας, η πρωτοπορία στα αιολικά και ο πολυσυζητημένος επίλογος
Το όνομα Ρόκας είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την ελληνική αγορά της ανανεώσιμης ενέργειας καθώς η εταιρεία Χ. Ρόκας ΑBEE μπορεί να ξεκίνησε το 1958 με μετοχικό κεφάλαιο μερικές χιλιάδες ευρώ που είχε συγκεντρώσει ως δημόσιος υπάλληλος (παραιτήθηκε για να φτιάξει την εταιρεία του) ο Χρήστος Ρόκας, ωστόσο στην πορεία εξελίχθηκε σε μια μεγάλη επιχείρηση που προμήθευε με γερανούς και μεταλλικές κατασκευές πελάτες όπως η ΔΕΗ, το λιμάνι του Πειραιά και άλλες μεγάλες βιομηχανίες.
Η δεκαετία του 1990 στάθηκε κομβική, καθώς η Ρόκας κατασκεύασε για λογαριασμό της ΔΕΗ τα πρώτα αιολικά πάρκα. Ωστόσο, όταν άνοιξε η αγορά της πράσινης ενέργειας και για τους ιδιώτες, η εταιρεία άρπαξε την ευκαιρία και ξεκίνησε τη δική της αυτόνομη πορεία εγκαθιστώντας μάλιστα, το 1998, το πρώτο μεγάλο αιολικό πάρκο στην Ελλάδα, ισχύος 10,2 MW στην Κρήτη.  
Ακολούθησε οργασμός νέων έργων που έφερε τη Ρόκας στην πρώτη θέση της αιολικής αγοράς, με αποτέλεσμα το 2004 να εισέλθει στο μετοχικό κεφάλαιο ένας κολοσσός των ΑΠΕ, η ισπανική Iberdrola, η οποία αρχικά αγόρασε ποσοστό 21% απευθείας από τον Χρ. Ρόκα έναντι 31,5 εκατ. ευρώ. Ακολούθησε η αποτυχημένη προσπάθεια εξαγοράς της τότε εισηγμένης από την Ελληνική Τεχνοδομική Ενεργειακή, ενώ τα αμέσως επόμενα χρόνια η Iberdrola ενίσχυσε το μερίδιό της και έφτασε να κατέχει αρχικά 49,9% των μετοχών το 2007 και σταδιακά απέκτησε το 100% βγάζοντας τη Ρόκας – Iberdrola από το Χρηματιστήριο.
Μάλιστα για τις αγοραπωλησίες αυτές υπήρξαν αντιδράσεις από μικρομετόχους οι οποίοι αναγκάστηκαν να πουλήσουν τις μετοχές τους στο πλαίσιο του αναγκαστικού squeeze out στα 16 ευρώ ανά μετοχή, ποσό σημαντικά μικρότερο από τα επίπεδα των 20,5 και 21,75 ευρώ που έγιναν οι συναλλαγές με τους βασικούς μετόχους της Ρόκας. Μάλιστα οι μικρομέτοχοι δικαιώθηκαν δικαστικά τόσο πρωτοδίκως όσο και στο Εφετείο.

Έχασε την πρωτιά

Το ενδιαφέρον με την περίπτωση της Ρόκας είναι ότι η εταιρεία υπό τον έλεγχο του πανίσχυρου ισπανικού ομίλου, και ενώ επί χρόνια βρισκόταν στην πρώτη θέση της ελληνικής αιολικής αγοράς, καθηλώθηκε και έχασε την πρωτοκαθεδρία.
Αυτό ήρθε ως απόρροια της απόφασης της ισπανικής εταιρείας να παγώσει τις νέες επενδύσεις και να συντηρήσει μονάχα ένα μεγάλο project (αιολικό-μαμούθ στο Β. Αιγαίο για σύμπλεγμα πάρκων ισχύος 650-750 MW που επρόκειτο να εγκατασταθούν σε Λέσβο και Χίο).
Το έργο, ωστόσο, δεν προχώρησε, με αποτέλεσμα τα 250 MW έργων σε λειτουργία να κατατάσσουν πλέον την εταιρεία στην πρώτη πεντάδα της αγοράς.

Η επιστροφή

Η επιστροφή της οικογένειας Ρόκα στην ελληνική αγορά των ΑΠΕ έχει γίνει τα τελευταία χρόνια μέσω της εταιρείας R Energy 1, της οποίας επικεφαλής είναι ο Γ. Ρόκας.
Η εταιρεία δραστηριοποιείται στην κατασκευή και λειτουργία φωτοβολταϊκών πάρκων και στο χαρτοφυλάκιό της διαθέτει πάνω από 25 πάρκα με ισχύ που ξεπερνά τα 3,2 MW σε Ελλάδα και Κύπρο. Πέρυσι και μετά το Brexit επέλεξε την αγορά της Κύπρου και την αγορά των νεοαναπτυσσόμενων εταιρειών (ΝΕΑ) του ΧΑΚ.

Ο Ευρ. Δοντάς σκέφτεται «πράσινα»

Οι «πράσινες» πρωτιές δεν είναι κάτι το καινούριο για έναν από τους πιο παραδοσιακούς βιομηχάνους του κλάδου της κλωστοϋφαντουργίας, τον Ευριπίδη Δοντά της Επίλεκτος. Άλλωστε η θεσσαλική βιομηχανία ήταν από τους πρώτους που επένδυσαν στην αγορά των φωτοβολταϊκών εγκαθιστώντας δίπλα στο εργοστάσιο στα Φάρσαλα το πρώτο μεγάλο πάρκο ισχύος 10 MW.
Ταυτόχρονα με την ηλιακή ενέργεια, η Επίλεκτος έχει παρουσία και στον τομέα των βιοκαυσίμων, ενώ πέρυσι ανακοίνωσε ότι βάζει μπροστά την επένδυση για την κατασκευή της μεγαλύτερης μονάδας παραγωγής ηλεκτρισμού από βιοαέριο στην Ευρώπη, με ισχύ 5,252 MW.
Σημειώνεται ότι οι πωλήσεις ενέργειας και βιοκαυσίμων αντιπροσωπεύουν περίπου το 10% των συνολικών πωλήσεων του ομίλου της Επίλεκτος και αποτελούν τις πλέον κερδοφόρες δραστηριότητες, χωρίς να υπολογίζεται η μονάδα του βιοαερίου που αναμένεται να ξεκινήσει να λειτουργεί φέτος και θα προσθέσει έναν τζίρο της τάξης των 8 εκατ. ευρώ εκτινάσσοντας τη συνεισφορά του κλάδου της ενέργειας στο 20% με 25% των πωλήσεων της κλωστοϋφαντουργίας.
Σημειώνεται ότι οι μονάδες βιοαερίου έχουν εγγυημένη τιμή πώλησης της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας και τα 8 εκατομμύρια αναμένεται να προστεθούν στα 3,4 εκατ. ευρώ που σήμερα εισπράττει η Επίλεκτος κάθε χρόνο από τις πωλήσεις ρεύματος του φωτοβολταϊκού που διαθέτει, αλλά και στον τζίρο των περίπου 500.000 ευρώ από τις πωλήσεις βιοκαυσίμων.
Το συνολικό ύψος της επένδυσης για τη μεγαλύτερη μονάδα βιοαερίου στην Ευρώπη, που θα χρησιμοποιεί ως πρώτη ύλη 300 χιλιάδες τόνους ζωικών και φυτικών αποβλήτων από περίπου 100 κτηνοτροφικές και μεταποιητικές μονάδες, ανήλθε σε 17,5 εκατ. ευρώ (μέρος προήλθε από το πρόγραμμα Jessica που διαχειρίζεται στη Θεσσαλία η Τράπεζα Πειραιώς). Οι μετοχές της Επίλεκτος Ενεργειακή διαπραγματεύονται στο ΧΑΚ και την αγορά ΝΕΑ.

Γράφει ο Χάρης Φλουδόπουλος – Πηγή: www.capital.gr