Σε αύξηση της παραγωγής του σε υγροποιημένο φυσικό αέριο κατά το 30% αποφάσισε χθες να προχωρήσει το Κατάρ, καθώς θέτει στόχο να φτάσει την παραγωγή του από τους 77 εκατ. τόνους στους οποίους ανέρχεται σήμερα στα 100 εκατ. τόνους έως το 2024.
Εχει προηγηθεί τον Απρίλιο ανακοίνωση της μικρής αλλά πλούσιας χώρας του Περσικού Κόλπου ότι θα αυξήσει την παραγωγή στο κοίτασμα North Dome, το οποίο εκτείνεται κατά το ήμισυ στην επικράτεια του Ιράν.
Με αυτήν την ανακοίνωση, η Ντόχα έδωσε τέλος σε ένα είδος απαγόρευσης που είχε η ίδια θέση στον ενεργειακό της κλάδο να μην αυξήσει την παραγωγή στο εν λόγω κοίτασμα. Στόχος αυτής της απαγόρευσης ήταν να έχει τον χρόνο για να μελετήσει τον αντίκτυπο που θα έχει στα αποθέματα φυσικού αερίου μια ραγδαία αύξηση της παραγωγής.
Το Κατάρ είναι η πρώτη στον κόσμο χώρα σε εξαγωγές LNG και διαθέτει ικανό αριθμό κοιτασμάτων στα χωρικά του ύδατα. Οι εξαγωγές φυσικού αερίου έχουν δώσει στη μικρή χώρα τη δυνατότητα να εξελιχθεί σε μία από τις πλουσιότερες χώρες του κόσμου και να αναδειχθεί σε ισχυρό παράγοντα στην ευρύτερη περιοχή του Περσικού Κόλπου. Παράλληλα, όμως, του έδωσαν τη δυνατότητα να χρηματοδοτήσει τεράστιας κλίμακας έργα υποδομής, όπως αυτά που βρίσκονται σε εξέλιξη – το Κατάρ έχει αναλάβει τη διοργάνωση των αγώνων του Παγκοσμίου Κυπέλλου για το 2022.
Τις τελευταίες εβδομάδες βρίσκεται σε εξέλιξη μείζουσα διπλωματική κρίση με τις γειτονικές χώρες και προπαντός με τη Σαουδική Αραβία, που έχει αποκλείσει από θαλάσσης, αέρος και ξηράς τη μικρή χώρα. Η Ντόχα έχει χαρακτηρίσει τον αποκλεισμό της «πολιορκία» και η κρατική εταιρεία υδρογονανθράκων Qatar Petroleum έχει επανειλημμένως σπεύσει να καθησυχάσει τους πελάτες της ότι δεν έχει πληγεί η εταιρεία και γενικώς η βιομηχανία υδρογονανθράκων της χώρας δεν αντιμετωπίζει πρόβλημα.
Ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Σάαντ Σεριντά αλ Κάαμπι, διαβεβαίωσε χθες ότι η ηγεσία της χώρας δεν προτίθεται να κλείσει τον αγωγό που μεταφέρει φυσικό αέριο στα γειτονικά Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, παρά τη συστράτευσή τους με το Ριάντ.
Προ ημερών, ο ίδιος αξιωματούχος είχε χαρακτηρίσει τον αποκλεισμό του Κατάρ από τις γειτονικές του χώρες «ανωτέρα βία που θα μπορούσε να εξωθήσει την Ντόχα να διακόψει τη ροή φυσικού αερίου προς τα Εμιράτα». Είχε, ωστόσο, προσθέσει ότι θεωρεί «αδερφούς» τους λαούς των γειτονικών χωρών και δεν πρόκειται να κάνει αυτήν την κίνηση που προφανώς θα τους βλάψει. Η εταιρεία τόνισε, παράλληλα, πως έχει «κινητοποιήσει όλους τους πόρους που είναι στη διάθεσή της», προκειμένου να αντιμετωπίσει οποιοδήποτε πρόβλημα θα μπορούσε να δημιουργήσει εμπόδια στην προσφορά φυσικού αερίου.