Ένα ακόμη σημαντικό ορόσημο για το μεγάλο έργο της αποθήκευσης CO₂ στον Πρίνο, καθώς η EnEarthGreeceS.A. (EnEarth), 100% θυγατρική της EnergeanPlc, αναθέτει στην KentPlc (Kent) την Μελέτη Βασικού Σχεδιασμού ( Front–EndEngineeringDesign – FEED), εξέλιξη που αποτελεί ένα σημαντικό βήμα προς την υλοποίηση ενός από τα εμβληματικά έργα αποθήκευσης άνθρακα στην Ευρώπη που συμβάλλει καθοριστικά στην αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής και στηρίζει την ανταγωνιστικότητα της εγχώριας βιομηχανίας.
ΤοΈργο CO₂στονΠρίνοστοχεύειστηνασφαλήπαραλαβήκαιτημόνιμηαποθήκευσηεκπομπών CO₂,στηρίζονταςτουςστόχουςαπoανθρακοποίησηςτηςΕλλάδαςκαισυμβάλλονταςστουςκλιματικούςστόχουςτηςΕΕ. Η φάση FEED θα καθορίσει το τεχνικό αντικείμενο και τη στρατηγική εκτέλεσης, διασφαλίζοντας τα υψηλότερα πρότυπα ασφάλειας, αποδοτικότητας και βιωσιμότητας.
Η Kent, παγκόσμιος ηγέτης στις υπηρεσίες μηχανικής και παράδοσης έργων, θα αναπτύξει την FEED για τη νέα εγκατάσταση διαχείρισης και αποθήκευσης CO₂, η οποία θα παραλαμβάνει, αποθηκεύει, μεταφέρει και θα εγχέει CO₂ σε βάθος άνω των 3 χιλιομέτρων κάτω από τον ταμιευτήρα του Πρίνου. Το Έργο Αποθήκευσης CO₂ στον Πρίνο είναι το πρώτο του είδους του στη Μεσόγειο που έχει λάβει περιβαλλοντική άδεια και άδεια αποθήκευσης. Έχει συμπεριληφθεί στον κατάλογο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα Έργα Κοινού Ενδιαφέροντος (PCIs) και έχει εξασφαλίσει χρηματοδότηση από τον Μηχανισμό «Συνδέοντας την Ευρώπη» (Connecting Europe Facility – CEF) και το Ελληνικό Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRF).
Η εγκατάσταση στον Πρίνο σχεδιάζεται ώστε να παραλαμβάνει και να επεξεργάζεται έως 2,8 εκατ. τόνους ετησίως (MTPA) υγρού CO₂ από το 2029-2030. Το CO₂ θα μεταφέρεται από απομακρυσμένους εκπομπούς μέσω θαλάσσιων μεταφορέων σε νέο θαλάσσιο τερματικό στις χερσαίες εγκαταστάσεις Σίγμα στη Νέα Καρβάλη, όπου θα αποθηκεύεται προσωρινά πριν υποβληθεί σε επεξεργασία/προετοιμασία, αντληθεί και μεταφερθεί μέσω νέου υποθαλάσσιου αγωγού σε αυτόνομη εξέδρα Έγχυσης CO₂ και Παραγωγής Νερού (COIWP) εντός του υφιστάμενου συγκροτήματος του Πρίνου.
Οκ. ΙωάννηςΠολίτης, Head of Contracts & Procurement στην Energean, δήλωσε:
«Η ανάθεση αυτή επιβεβαιώνει τη δέσμευσή μας να προωθήσουμε την αποθήκευση CO₂ ως βασικό πυλώνα της μετάβασης σε έναν πιο βιώσιμο κόσμο. Συνεργαζόμενοι με την Kent, έναν αναγνωρισμένο ηγέτη σε μεγάλα έργα μηχανικής, έχουμε στόχο να υλοποιήσουμε ένα έργο που θέτει νέα σημεία αναφοράς για την καινοτομία και την περιβαλλοντική υπευθυνότητα. Ανυπομονούμε να εργαστούμε στενά με την Kent για να επιταχύνουμε τη μετάβαση σε ένα χαμηλών εκπομπών άνθρακα μέλλον».
Ο PaulWetton, VicePresidentUKEngineeringServices στην Kent, δήλωσε:
«Ο Πρίνος αποτελεί μία από τις στρατηγικά σημαντικότερες αναπτύξεις αποθήκευσης άνθρακα στην Ευρώπη και η ανάθεση της FEED σηματοδοτεί ένα ουσιαστικό βήμα προς την υλοποίηση βιομηχανικής αποανθρακοποίησης μεγάλης κλίμακας στην Ελλάδα και σε ολόκληρη την ΕΕ. Η Kent διαθέτει σημαντική εμπειρία σε σύνθετα έργα χαμηλών εκπομπών άνθρακα διεθνώς και δεσμευόμαστε να υποστηρίξουμε την EnEarth στον σχεδιασμό της πρώτης αποκλειστικής εγκατάστασης αποθήκευσης CO₂ στην Ελλάδα. Η ηγετική θέση της EnEarth στην προώθηση αυτού του έργου δημιουργεί μία ισχυρή βάση συνεργασίας και ανυπομονούμε να εργαστούμε μαζί για να περάσει ο Πρίνος στην επόμενη φάση».