«Επενδύουμε σε υποδομές που προστατεύουν το περιβάλλον και αναβαθμίζουν την καθημερινότητα των πολιτών», δήλωσε ο περιφερειάρχης Αττικής, Νίκος Χαρδαλιάς, κατά την υπογραφή της πράξης ένταξης του έργου κατασκευής ολοκληρωμένου και άρτιου δικτύου αποχέτευσης ακαθάρτων στην Παλλήνη, προϋπολογισμού 31,55 εκατ. ευρώ.
Πρόκειται για έργο υψηλής περιβαλλοντικής και κοινωνικής σημασίας, η ολοκλήρωση του οποίου στον οικισμό Λεονταρίου (Κάντζας) και στις λοιπές περιοχές του Δήμου Παλλήνης, νότια της Περιφερειακής Λεωφόρου Υμηττού, θα καλύψει ένα χρόνιο έλλειμμα υποδομών που ταλαιπώρησε επί δεκαετίες κατοίκους και επιχειρήσεις της περιοχής.
Η υπογραφή της πράξης πραγματοποιήθηκε παρουσία του γγ Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων, Μανώλη Γραφάκου, του δημάρχου Παλλήνης, Χρήστου Αηδόνη, του προέδρου και του διευθύνοντος συμβούλου της ΕΥΔΑΠ, Γιώργου Στεργίου και Χαράλαμπου Σαχίνη, αντίστοιχα, επιβεβαιώνοντας τον καθοριστικό ρόλο της συνεργασίας μεταξύ Περιφέρειας, Κεντρικής Διοίκησης, Τοπικής Αυτοδιοίκησης και αρμόδιων φορέων για την ωρίμανση και υλοποίηση σύνθετων έργων.
Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, αποδέκτης των λυμάτων θα είναι ο Κεντρικός Αποχετευτικός Αγωγός Παιανίας, επί της Λεωφόρου Λαυρίου, μέσω του οποίου θα οδηγούνται στο Κέντρο Επεξεργασίας Λυμάτων Κορωπίου-Παιανίας, διασφαλίζοντας την πλήρη και ασφαλή επεξεργασία τους.
Το έργο προβλέπει τη δημιουργία 14,9 χιλιομέτρων αγωγών πρωτεύοντος δικτύου αποχέτευσης, 39,8 χιλιομέτρων δευτερεύοντος δικτύου, 3.500 εξωτερικών διακλαδώσεων και 5 αντλιοστασίων. Φορέας υλοποίησης του δικτύου είναι η ΕΥΔΑΠ και η περάτωσή του αναμένεται εντός δύο ετών.
Ο συνολικός προϋπολογισμός ανέρχεται στα 31.550.000 ευρώ, εκ των οποίων τα 28.217.000 ευρώ θα προέλθουν από πόρους του Περιφερειακού Προγράμματος “Αττική” 2021-2027 και τα 2.828.100 ευρώ θα καλυφθούν από την ΕΥΔΑΠ.
Αναλυτικά, σύμφωνα με την εγκεκριμένη χρηματοδότηση, προβλέπεται:
-
Η κατασκευή εσωτερικού δικτύου αποχέτευσης ακαθάρτων στις περιοχές Κάντζα, Άγιος Νικόλαος, Κάτω Μπαλάνα, Λουτρό και Εργατικές Κατοικίες του Δήμου Παλλήνης.
-
Η κατασκευή συλλεκτήριων αγωγών μεταφοράς λυμάτων.
-
Η κατασκευή δύο αντλιοστασίων μεταφοράς ακαθάρτων συμβατικού τύπου.
-
Η εγκατάσταση τριών προκατασκευασμένων αντλιοστασίων μεταφοράς ακαθάρτων.
-
Η κατασκευή 3.500 εξωτερικών διακλαδώσεων (ιδιωτικών συνδέσεων).


" 









