Στην πρότασή του για μείωση των μεριδίων της ΔΕΗ μέσω κοινοπραξιών με ιδιώτες εμμένει ο επικεφαλής της ΔΕΗ κ. Μανόλης Παναγιωτάκης και εκφράζει την ελπίδα για «συντονισμό» με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργο Σταθάκη.
Ο κ. Παναγιωτάκης στο περιθώριο της έκτακτης γενικής συνέλευσης της ΔΕΗ που πραγματοποιήθηκε χθες, ανακοίνωσε τον πρώτο διαγωνισμό το δίμηνο Ιουνίου – Ιουλίου για την πώληση της πρώτης εταιρείας με χαρτοφυλάκιο το 7% των πελατών της ΔΕΗ, για την επίτευξη των μνημονιακών στόχων μείωσης του μεριδίου της στη λιανική αγορά.
Η εταιρεία, όπως είπε, θα έχει 450.000 πελάτες και η πώλησή της θα στηριχθεί με κίνητρο την παροχή σταθερής τιμής για δύο – τρία χρόνια σε σχέση με την Οριακή Τιμή, η οποία θα κινείται πάνω από την τιμή των ΝΟΜΕ. Ο κ. Παναγιωτάκης μιλώντας στους δημοσιογράφους στο περιθώριο της γενικής συνέλευσης είπε επίσης ότι αυτή την περίοδο η Επιχείρηση ετοιμάζει το πλάνο της για την πώληση των λιγνιτικών μονάδων με στόχο μέσα στον Ιούνιο να υποβάλει την πρότασή της. Ο ίδιος άφησε να εννοηθεί ότι οι μονάδες της Μελίτης (υφιστάμενη και υπό σχεδιασμό) δεν θα μπουν στο προς πώληση πακέτο.
«Η πρότασή μας είναι να κάνουμε κοινοπραξίες με ιδιώτες στη λιγνιτική παραγωγή και με τον τρόπο αυτό το μερίδιο της ΔΕΗ θα μειωθεί. Επίσης, δεν είναι τεχνικά εφικτό να πωληθεί ένας σταθμός που προμηθεύεται λιγνίτη από ορυχείο το οποίο εφοδιάζει έναν άλλο σταθμό. Συνεπώς, θα πρέπει ιδιώτες και δημόσια επιχείρηση να συνυπάρξουν» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Παναγιωτάκης όταν κλήθηκε να σχολιάσει την πρότασή του περί συμπράξεων, κάτι που η συμφωνία με τους πιστωτές δεν το προβλέπει.
Διευκρίνισε δε ότι στις κοινοπραξίες η ΔΕΗ θα έχει μικρό ποσοστό και η διαχείριση του σταθμού θα γίνεται από τον ιδιώτη. «Το μνημόνιο δεν είναι γραμμένο σε πέτρα. Μπορούμε να συζητήσουμε με τους δανειστές και να γίνουν βελτιώσεις» συμπλήρωσε ο κ. Παναγιωτάκης. Κληθείς να σχολιάσει τη θέση του εποπτεύοντος υπουργού Ενέργειας Γιώργου Σταθάκη είπε: «Το έχουμε προτείνει στην ηγεσία. Ελπίζω να συντονιστούμε».
Επισήμανε με έμφαση την ανάγκη επενδύσεων σε λιγνίτη, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι «αν δεν γίνουν επενδύσεις στη λιγνιτική παραγωγή, τότε το 2025 το μερίδιο του λιγνίτη θα πέσει κάτω από το 20%. Πρέπει να αποφασίσουμε ως χώρα εάν θέλουμε αυτή την εξέλιξη».
Ο κ. Παναγιωτάκης ρωτήθηκε για τη συνεργασία με τη CMEC και κατά πόσον η απόφαση του υπουργού Γιώργου Σταθάκη για ακύρωση και επαναπροκήρυξη του διαγωνισμού της Βεύης επηρεάζει τη συμφωνία για το επενδυτικό σχέδιο της Μελίτης.
Όπως είπε, χωρίς τη Βεύη θα υπάρξει εμπλοκή με τους Κινέζους αλλά ούτε και η υπάρχουσα μονάδα θα μπορεί να λειτουργήσει. Εκτίμησε πως αν γίνει γρήγορα η επαναπροκήρυξη του διαγωνισμού και η ολοκλήρωσή του σε έναν χρόνο, τότε υπάρχει περιθώριο υλοποίησης της συμφωνίας με τη CMEC.
Θα πρέπει, πάντως, να σημειωθεί ότι την περασμένη Πέμπτη ο υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Στέργιος Πιτσιόρλας αμφισβήτησε ευθέως τη συνεργασία CMEC – ΔΕΗ για το Project Mελίτη. «Η αναβάθμιση και η πώληση των λιγνιτικών μονάδων δεν μπορεί να γίνει με απευθείας διαδικασίες. Η σωστή διαδικασία είναι ο ανοιχτός διεθνής διαγωνισμός» είπε ο κ. Πιτσιόρλας.
Η χθεσινή έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων της ΔΕΗ ενέκρινε την πώληση του 25% των μετοχών του ΑΔΜΗΕ στη ΔΕΣ ΑΔΜΗΕ, έναντι τιμήματος 295,6 εκατ. ευρώ. Η διαδικασία του ιδιοκτησιακού διαχωρισμού και της εισόδου στο Χρηματιστήριο Αθηνών της Ενεργειακής Συμμετοχών (θυγατρική της ΔEΗ) θα διαρκέσει έως τις 15 Ιουνίου. Ο πρόεδρος της ΔEΗ Μανόλης Παναγιωτάκης έκανε λόγο για διαδικασία διαχωρισμού και μεταβίβασης σε χρόνο – ρεκόρ.
Γράφει η Χρύσα Λιάγγου – Πηγή: www.kathimerini.gr