Τα δάση μπορούν να αποδειχθούν σημαντικά κερδοφόρες επενδύσεις. Όχι με την καταστροφή τους – για ξυλεία, εγκαταστάσεις ΑΠΕ ή άλλες εκμεταλλεύσεις- αλλά κάνοντας αυτό που η φύση τα όρισε να κάνουν: να δεσμεύουν διοξείδιο του άνθρακα και να παράγουν οξυγόνο.
Αυτή η διαδικασία θα αποφέρει στο μέλλον σημαντικά έσοδα, χάρη στις παγκόσμιες αγορές αντιστάθμισης άνθρακα/πιστωτικών μονάδων άνθρακα (carboncredits) που αναπτύσσονται στα πλαίσια των μέτρων για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης.
Οι αγορές άνθρακα λειτουργούν όπως οι περισσότερες διεθνείς αγορές:συμβόλαια αγοραπωλησίαςσυνάπτονται μεταξύ αυτών που παράγουν ρύπους άνθρακα και αυτών που τον δεσμεύουν. Στόχος είναι αυτοί που παράγουν άνθρακα (βιομηχανίες, επιχειρήσεις, μέσα μεταφοράς κλπ) να μειώνουν το περιβαλλοντικό τους αποτύπωμα.
Η αγορά τρισεκατομμυρίων και το μερίδιο που μπορεί να διεκδικήσει η Ελλάδα
Η παγκόσμια αγορά αντιστάθμισης άνθρακα/πιστωτικών μονάδων άνθρακα αποτιμήθηκε σε 332 δισεκατομμύρια δολάρια το 2022. Αναμένεται να αναπτυχθεί με CAGR 31% την περίοδο 2023-2028 και να φτάσει τα1,6 τρισεκατομμύρια δολάρια. Εκτός από το σύστημα εμπορίας εκπομπών της ΕΕ (ΣΕΔΕ της ΕΕ), εθνικά ή υποεθνικά συστήματα λειτουργούν ή βρίσκονται υπό ανάπτυξη στον Καναδά, την Κίνα, την Ιαπωνία, τη Νέα Ζηλανδία, τη Νότια Κορέα, την Ελβετία και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Σε αυτή την παγκόσμια αγορά η Ελλάδα μπορεί να διεκδικήσει μερίδιο, δίνοντας παράλληλα ξανά ζωή στα δάση της, κυρίως αυτά που καταστράφηκαν από τις πυρκαγιές.
Αυτή είναι η ιδέα του HellenicImpactInvestmentNetwork (ΗΙΙΝ), του δικτύου που προσπαθεί να δημιουργήσει στην Ελλάδα ένα οικοσύστημα επενδύσεων που θα έχουν θετικό κοινωνικό και περιβαλλοντικό αποτύπωμα (impact investments).
Oκ. ΚωστήςΤσελένης, διευθύνων σύμβουλος του ΗΙΙΝ και managing partner του Swiss Impact Office, εξήγησε στο newmoney ότι ανάλογα πρότζεκταναδασώσεων βρίσκονται σε εξέλιξη από το Swiss Impact Office στην κεντρική Αμερική σε συνεργασία με την ολλανδική εταιρεία Generation Forest Invest.
Τώρα το ΗΙΙΝ επιδιώκει να τα φέρει στην Ελλάδα. «Θέλουμε να ξεκινήσουμε τις impact αναδασώσεις στην Ελλάδα» μας είπε στο περιθώριο του 2nd Hellenic Impact Investing Conference που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα.
«Επιδιώκουμε να προχωρήσουμε σε έναfeasibilitystudy ώστε να προσαρμόσουμε το μοντέλο αναδασώσεων της GenerationForestInvestπου ακολουθούμε στην Κεντρική Αμερική και στον Παναμά στα ελληνικά δεδομένα.
Αυτό το μοντέλο αναδάσωσης -με πολύισχυρά βιοποικιλότητας, που αναπτύσσει δάση ιδιαίτερα ανθεκτικά στην κλιματική αλλαγή και στις πυρκαγιές – θα παράγει τα carboncredits.
Είμαστε όλοι πολύ στεναχωρημένοι με τιςπυρκαγιές που έχουν πλήξει τελευταία την Ελλάδα, έχουν καεί εκατομμύρια στρέμματα τις τελευταίες δεκαετίες.
Για τηναναδάσωσήτους απαιτούνται μεγάλα ποσά, που δεν μπορούν να προκύψουν μόνο από τα κρατικά και ευρωπαϊκά ταμεία ή τις φιλανθρωπικές προσπάθειες- όσο σημαντικές και αν είναι αυτές.
Μπορούμε, όμως, να πετύχουμε τις αναδώσεις μέσω του impactinvesting και να βάλουμε την Ελλάδα στον παγκόσμιο χάρτη της πώλησης των πιστοποιητικών άνθρακα. Πρόκειται για μία αγορά, η οποία μεγαλώνει πάρα πολύ γρήγορα και περιμένουμε ότι θα “εκραγεί” και θα φτάσει σε επίπεδα τρισεκατομμυρίων».
Το ΗΙΙΝ έχει εντοπίσει δασικές εκτάσεις στην Ελλάδα που θα μπορούσαν να φιλοξενήσουν το πρώτο πιλοτικό πρόγραμμα impactinvestment σε αναδάσωση. Στόχος του ΗΙΙΝ είναι το πρότζεκτ να ξεκινήσει την περίοδο 2025-2026.
«Συνήθως ξεκινάμε με κατεστραμμένες περιοχές, είτε είναι καμένες, είτε έχουν αποψιλωθεί παράνομα. Ειδικοί επιστήμονες προχωρούν σεμελέτη και ανάλυση για τα είδη δέντρων που είναι κατάλληλα να φυτευτούν.Στη συνέχεια ετοιμάζονται τα φυτώρια όπου καλλιεργούνται τα συγκεκριμένα είδη δέντρων και μετά γίνεται η αναδάσωση.
Όσο μεγαλώνει ένα δάσος, απορροφά διοξείδιο του άνθρακα. Τέτοια πρότζεκτ έχουν το δικαίωμα να εκδώσουν πιστοποιητικά άνθρακα.
Τα πιστοποιητικά αυτά τα αγοράζουν οι εταιρείες που αντιμετωπίζουν όλο και μεγαλύτερη πίεση για να μειώσουν το περιβαλλοντικό τους αποτύπωμα, είτε λόγω νομοθετικού πλαισίου, είτε για λόγους μάρκετινγκ. Όσο και να προσπαθούν να το πετύχουν εσωτερικά με εξοικονόμηση ενέργειας ή άλλες κινήσεις, στο τέλος θα έχουν ανάγκη και από πιστοποιητικά άνθρακα.
Στην Ευρωπαϊκή Ένωση υπάρχουνμεγάλες πιέσεις για να γίνει πιο αυστηρό το νομοθετικό πλαίσιο,οπότε οι εταιρείες στο μέλλον θα έχουν ακόμα μεγαλύτερη ανάγκη από αυτά τα πιστοποιητικά».
Καθώς το δάσος αποτελεί επένδυση που αποφέρει έσοδα, το impactinvestment διασφαλίζει την προστασία του και τη διατήρησή του σε βάθος χρόνου.