Σε τελικό στάδιο ωρίμανσης μπαίνει η ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Γερμανίας, ένα πολυαναμενόμενο project που σκοπό έχει να μεταφέρειπράσινηενέργειααπό τη μια χώρα στην άλλη, εν ονόματι GreenAegeanInterconnector.
Μάλιστα, μέσα στο έτος θα είναι έτοιμη η πρώτημελέτη βιωσιμότηταςτου έργου. Σκοπός της προκαταρκτικής αυτής μελέτης είναι να φανεί το κατά πόσο θα είναι επωφελής η ανταλλαγή ενέργειας μεταξύ των δύο χωρών, αφού εξεταστούν πρώτα οι καμπύλες κατανάλωσης και παραγωγής των δύο ηλεκτρικών συστημάτων.
Υπενθυμίζεται ότι το mega αυτό project είχε ενταχθεί από τον ΑΔΜΗΕ στο Προκαταρκτικό Σχέδιο του Δεκαετούς Προγράμματος Ανάπτυξης 2025-2034 και συμπεριελήφθη στον χάρτη του ENTSO–E με τα νέα έργα μεταφοράς ηλεκτρισμού της επόμενης δεκαετίας.
Ο ΑΔΜΗΕ βρίσκεται τώρα σε επαφές με τους διαχειριστές της γερμανικής πλευράς (κυρίως με τον TenneT, τον βασικότερο εκ των τεσσάρων που διαθέτει η Γερμανία). Ο ενδεικτικός προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε8,1 δισ. ευρώ, ενώ ο προβλεπόμενος χρονικός ορίζοντας ολοκλήρωσής του τοποθετείται περί τα τέλη του 2035. Με την ολοκλήρωση της μελέτης βιωσιμότητας, κι από το 2025 θα γίνουν εκ νέου συζητήσεις με τους Διαχειριστές των κρατών Αυστρίας, Σλοβενίας και Γερμανίας για να προσδιοριστούν οι επιλογές των διαδρομών και να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις.
Η φιλόδοξη αυτή διασύνδεση αναμένεται να λειτουργήσει ως καταλύτης στην υλοποίηση των ελληνικών σχεδίων για μαζικές εξαγωγές πράσινης ενέργειας στην Ευρώπη. Τέτοια έργα είναι απαραίτητα για να διασφαλιστεί η ενεργειακή αυτονομία της «Γηραιάς Ηπείρου».
Ο περίφημοςπράσινος ενεργειακός διάδρομοςμεταξύ νότιας και βόρειαςΕυρώπης, μπορεί να συνδέσει χώρες που έχουν μεγάλη παραγωγή αιολικής ενέργειας, κυρίως τον χειμώνα, όπως η Γερμανία, με αυτές που παράγουν πολλή ηλιακή ενέργεια κυρίως το καλοκαίρι, όπως η Ελλάδα. Η ανάπτυξη υπεράκτιων πάρκων στη Βόρεια Θάλασσα δεν αρκεί και εκεί είναι που έρχεται η ανάπτυξη offshore αιολικών πάρκων στις ελληνικές θάλασσες διαμορφώνοντας καίριο ρόλο ώστε η χώρα να γίνει εξαγωγέας καθαρής ενέργειας. Παράλληλα, η εισαγωγή άφθονης ενέργειας από ΑΠΕ στην Ελλάδα μέσω έργων όπως η διασύνδεση Αίγυπτος – Ελλάδα μπορεί να μας διαμορφώσει ακόμη πιο άμεσα σεδιαμετακομιστικό κόμβο«πράσινης» ενέργειας.
Το καλώδιο
Η αρχική διαδρομή το καλωδίου θα διασχίζει την Αδριατική Θάλασσα, φτάνοντας στη Σλοβενία. Στη συνέχεια, θα μετακινηθεί προς την Αυστρία και από εκεί στη Γερμανία και συγκεκριμένα στο Μόναχο. Πρόκειται για μια αρχική δυναμικότητα που φτάνει τα 3 γιγαβάτ με προοπτική επαύξησης στα 6 έως 9 γιγαβάτ σε επόμενο στάδιο.
Ειδική μνεία στη σημαντική αυτή διακρατική διασύνδεση έκανε και ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Θεόδωρος Σκυλακάκης με τον Γερμανό αντικαγκελάριο, Υπουργό Οικονομικών Υποθέσεων και Κλιματικής Προστασίας, κ. Ρόμπερτ Χάμπεκ, σε συνάντηση που είχαν τις προάλλες στο πλαίσιο της 88ης ΔΕΘ. «Συμφωνήσαμε να εξετάσουμε τις καμπύλες της κατανάλωσης και της παραγωγής και να δούμε εάν είναι δυνατή η ενοποίηση των δύο ενεργειακών συστημάτων. Αυτό θα αποτελέσει αντικείμενο και επόμενης συνάντησης», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Χάμπεκ.
Στο φιλόδοξο αυτό project είχε αναφερθεί παλαιότερα και ο κ. Μητσοτάκης, τονίζοντας πως πρόκειται για ένα σημαντικό βήμα απεξάρτησης από τη ρωσική ενέργεια, αλλά ταυτόχρονα και ανάπτυξης των ανανεώσιμων πηγών, ενώ παράλληλα αποτελεί και έναν τομέα με πολλές προοπτικές για κοινές δράσεις μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας.
Γράφει η Μαργαρίτα Ασημακοπούλου – Πηγή: liberal.gr