Με ένα νέο άτυπο casus belli επιχειρεί η Τουρκία να εκτροχιάσει το πρόγραμμα ερευνάς και εκμετάλλευσης των κοιτασμάτων στην Κυπριακή ΑΟΖ, που δρομολογήθηκε το προηγούμενο διήμερο με την υπογραφή Συμβολαίων της Κυπριακής Δημοκρατίας με τις μεγάλες πετρελαϊκές εταιρίες Exxon Mobil, Eni, Total για την παραχώρηση των δικαιωμάτων των Οικοπέδων 6,8 και 10 της κυπριακής ΑΟΖ.
Το τουρκικό ΥΠΕΞ με ανακοίνωση που εξέδωσε αργά το βραδύ απειλεί τις ξένες εταιρίες ότι θα υπάρξουν «συνέπειες» όταν επιχειρήσουν να διεκδικήσουν ενεργειακά έργα στην Τουρκία, προειδοποιεί ότι θα πάρει «όλα τα αναγκαία μέτρα για την προάσπιση των τουρκικών και των τουρκοκυπριακών συμφερόντων» και προαναγγέλλει ότι κάθε συμφωνία που εχει υπογράψει η Κυπριακή Δημοκρατία (σ.σ. ελληνοκυπριακή διοίκηση όπως αναφέρεται ) θα τεθεί υπό την έγκριση και των Τουρκοκυπρίων μετά την επίλυση του Κυπριακού.
Είναι προφανές ότι η Άγκυρα επιχειρεί με απειλές να «τρομάξει» τις ξένες πετρελαϊκές εταιρίες οι οποίες όμως αψηφώντας τις μέχρι τώρα απειλές, επέλεξαν να συνεταιρισθούν με την Κυπριακή κυβέρνηση για την εκμετάλλευση αυτών που διαφαίνονται ως τα μεγαλύτερά εντοπισμένα κοιτάσματα στην Μεσόγειο, που μαζί με τα ισραηλινά και αιγυπτιακά κοιτάσματα,, μπορούν να δώσουν απαντήσεις σε κρίσιμα γεωστρατηγικά ερωτήματα.
Η ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ (No 105) αναφέρει τα εξής:
«Η Ελληνοκυπριακή Διοίκηση αγνοώντας συνολικά τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων υπέγραψε συμβόλαια ερευνάς και εξόρυξης με ορισμένες εταιρίες υδρογονανθράκων στις 5 και 6 Απριλίου.
Αυτό είναι ανησυχητικό καθώς είναι απαράδεκτο ότι οι Ελληνοκύπριοι επιμένουν να δρουν σαν να είναι οι αποκλειστικοί ιδιοκτήτες του Νησιού και συνεχίζουν με μονομερείς ενέργειες, σε μια περίοδο που θα έπρεπε να επιδεικνύουν ισχυρή πολιτική βούληση για την εγκαθίδρυση ενός νέου συνεταιρισμού με τον τουρκοκυπριακό λαό.
Συμφωνούμε απολύτως με τις επισημάνσεις του ΥΠΕΞ της ΤΔΒΚ και συμμεριζόμαστε απολύτως τις δίκαιες ανησυχίες της τουρκοκυπριακής πλευράς.
Όπως και στο παρελθόν επισημαίνουμε τον προβληματικό χαρακτήρα των δραστηριοτήτων που γίνονται από πετρελαϊκές εταιρίες σε θαλάσσιες ζώνες επί των οποίων και οι Τουρκοκύπριοι έχουν δικαιώματα.
Περαιτέρω ένα σημαντικό τεμάχιο σε μια από τις σχετικές περιοχές, το ονομαζόμενο Οικόπεδο 6 εκτείνεται εντός της τουρκικής υφαλοκρηπίδας.
Οι ξένες εταιρίες δεν θα πρέπει ποτέ, κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες να επιτραπεί να αναλάβουν την διενέργεια μη εξουσιοδοτημένων ερευνών και εξορύξεων υδρογονανθράκων, σε περιοχές των δικών μας θαλασσίων περιοχών ευθύνης.
Οι Εταιρίες που συνεργάζονται με την Ελληνοκυπριακή Διοίκηση στις δικές της μονομερείς δραστηριότητες αγνοούν την βούληση των Τουρκοκυπρίων, που αποτελούν τον έτερο συνιδιοκτήτη του νησιού. Η στάση τους αυτή (των εταιριών) θα ληφθεί υπόψη σε κάθε μελλοντική εμπλοκή τους σε ενεργειακά προτζεκτ στην Τουρκία.
Επίσης θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη ότι μετά από μια Λύση του Κυπριακού οι πλευρές που θα συγκροτήσουν το νέο κράτος από κοινού θα επανεξετάσουν την εγκυρότητα των συμφωνιών που έχει υπογράψει η Ελληνοκυπριακή Διοίκηση στον τομέα της Ενέργειας.
Η Τουρκία και η τουρκοκυπριακή πλευρά επιθυμούν την λύση του Κυπριακού μέσω διαπραγματεύσεων. Ο μόνος τρόπος για αξιοποίηση των φυσικών πόρων του νησιού πριν από την επίλυση του προβλήματος ,είναι μέσω συμφωνιών για την κοινή εκμετάλλευση των πόρων με την συναίνεση της τουρκοκυπριακής πλευράς και την δίκαιη μοιρασιά των πιθανών εσόδων.
Επαναλαμβάνουμε την έκκληση μας στην ελληνοκυπριακή πλευρά να λάβει υπόψη της τα αναφαίρετα δικαιώματα του Τουρκοκυπριακού λαού,του μελλοντικού πολιτικού εταίρου της, στις φυσικές πήγες του νησιού και να άρει κάθε μονομερή δραστηριότητα, που θα μπορούσε να οδηγήσει σε αποτυχία τις προσπάθειες για μια συνολική λύση.
Με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο επισημαίνουμε ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να λαμβάνει όλα τα αναγκαία μετρά για να προστατεύσει τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της στην υφαλοκρηπίδα καθώς και τα δικαιώματα και τα συμφερόταν της ΤΔΒΚ».