Το σχέδιο για την ανάπτυξητουμπλοκ 10 στο Ιόνιοπου προορίζεται για τηνανάπτυξηυδρογονανθράκωναπό την Helleniq Εnergy, δείχνει να επαναξιολογεί η κυβέρνηση μετά τις χθεσινές υπουργικές ανακοινώσεις για τις πρωτοβουλίες της χώρας μας στον τομέα τηςπροστασίας των Ωκεανών.
Παρουσιάζοντας την διεθνή διάσκεψη «Our Oceans Conference» που έχει αναλάβει να διοργανώσει η Ελλάδα από τις 15 έως τις 17 Απριλίου, χθες ο υπουργός Περιβάλλοντος & Ενέργειας κ. Θεόδωρος Σκυλακάκης προανήγγειλλε την δημιουργία δύο θαλάσσιων πάρκων, που σχεδιάζονται στο Αιγαίο και στο Ιόνιο Πέλαγος στο πλαίσιο 20 συνολικά δεσμεύσεων που θα αναλάβει η Ελλάδα και θα παρουσιάσει κατά την διάρκεια της διοργάνωσης. Τα πάρκα αυτά, θα χρηματοδοτηθούν με πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης, τα έσοδα από τους ρύπους και άλλες πηγές.
Ειδικά για το Ιόνιο αναφέρθηκε χθες ότι το θαλάσσιο πάρκο θα περιλαμβάνει 12 περιοχές Natura αλλά και άλλες που είναι εκτός της ζώνης απολύτου προστασίας και θα καταλαμβάνει μια τεράστια έκταση από την Κεφαλονιά έως τα Αντικύθηρα.Ερωτηθείς για την τύχη του μπλοκ 10 στονΚυπαρισσιακό Κόλποο κ. Σκυλακάκης επισήμανε ότι θα χρειαστεί επιστημονική τεκμηρίωση για την συμβίωση της ανθρώπινης δραστηριότητας με τηνβιοποικιλότητα αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο η κυβέρνηση να αναθεωρήσει την πολιτική της για την περιοχή. Υπενθυμίζεται ότι η Helleniq Energy έχει ολοκληρώσει τις δισδιάστατες και τρισδιάστατες αντίστοιχα σεισμικές έρευνες και μένει να αποφασίσει τα επόμενα βήματα.
Μιλώντας στην ίδια συνέντευξη τύπου χθες ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, κ. Λευτέρης Αυγενάκης δήλωσε ότι από το 2026 και μετά οι μηχανότρατες που σήμερα υπολογίζονται σε 247 δεν θα μπορούν να ψαρεύουν στα θαλάσσια πάρκα και από το 2030 και μετά και στις υπόλοιπες περιοχές Natura.
Mε χθεσινή τους ανακοίνωση εννέα περιβαλλοντικές οργανώσεις με επικεφαλής τη WWF Hellas, τονίζουν ότι η δημιουργία δύο εθνικών θαλάσσιων πάρκων σε Ιόνιο και Αιγαίοαποτελεί μια καταρχάς σημαντική πρωτοβουλία, δεδομένης της εξαιρετικής οικολογικής αξίας αυτών των περιοχών. Όμως το πλέον καυτό θέμα, για τις ίδιες αφορά στις συμβάσεις παραχώρησης για έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων που έχουν συναφθεί στην περιοχή.
«Η απαγόρευση των άκρως επιβαρυντικών αυτών δραστηριοτήτων θα είναι μια αναγκαία και ενδεδειγμένη, – τόσο με περιβαλλοντικούς, όσο και με καθαρά οικονομικούς όρους – πολιτική πρωτοβουλία», αναφέρουν. Δεν νοείται άλλωστε, θαλάσσια προστατευόμενη περιοχή με εξορύξεις υδρογονανθράκων. Εξίσου κρίσιμο ζήτημα είναι η λήψη ειδικών μέτρων για τη ρύθμιση της ναυσιπλοΐας με σκοπό τη μείωση των συγκρούσεων μεταξύ πλοίων και θαλάσσιων θηλαστικών και η απαγόρευση των στρατιωτικών ασκήσεων με σόναρ.
Τέλος, οι οργανώσεις χαιρετίζουν την πρωτοβουλία για τηναπαγόρευση της αλιείας με συρόμενα εργαλεία βυθού (τράτα βυθού με πόρτες) σε όλες τις θαλάσσιες προστατευόμενες περιοχές έως το 2030 αλλά τονίζουν ότι θα πρέπει να γίνει με οργανωμένο τρόπο.