Πρόκειται για μια από τις σημαντικότερες πρωτοβουλίες με στόχο την ανάπτυξη των υπεράκτιων φωτοβολταϊκών πάρκων. Μια τεχνολογία ΑΠΕ, πολλά υποσχόμενη, αλλά με αρκετά προβλήματα τεχνικής και οικονομικής φύσεως.
Στο πλαίσιο αυτό, 16 ευρωπαϊκές εταιρείες και φορείς ξεκίνησαν ένα κοινό βιομηχανικό έργο της ΕΕ όπου η πλωτή ηλιακή τεχνολογία κλιμακώνεται σε τυπικές μορφές των 150 MW, επιτρέποντας την κατασκευή projects κλίμακας γιγαβάτ.
Ο λόγος για το έργο BAMBOO (Building scAlable Modular Bamboo-inspired Offshore sOlar systems) που στοχεύει στην επίλυση των προκλήσεων για την ανάπτυξη μεγάλης κλίμακας υπεράκτιων ηλιακών έργων σε νέα και υπάρχοντα αιολικά πάρκα.
Περιλαμβάνει επίσης την απόδειξη της ανθεκτικότητας και της απόδοσης των πλωτών ηλιακών συλλεκτών σε υπεράκτιες συνθήκες, παράλληλα με την έρευνα των περιβαλλοντικών τους επιπτώσεων για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας σε ολόκληρη την αλυσίδα αξίας αυτού του κλάδου.
Αυτή η συνεργασία συντονίζεται από την RINA και συμμετέχουν οι OceansofEnergy, Solarge, TKF, PauwelsTransformers, SolarCleano, ABS, AquateraLtd, AquateraAtlantico και WavEC, MARIN, FraunhoferCSP, SIRRIS, η EuropeanMarineBoard, καθώς και ο όμιλος κατασκευής υπεράκτιων αιολικών πάρκων Vattenfall ως δυνητικός πελάτης.
Το επιθυμητό αποτέλεσμα για το έργο BAMBOO είναι να ωριμάσουν οι τεχνολογίες και να επιτραπεί η προσέλκυση κεφαλαίων για το πρωτοποριακό υπεράκτιο ηλιακό πάρκο ισχύος100-200 MW σε ένα υπεράκτιο αιολικό πάρκο της Vattenfall μέχρι το τέλος της δεκαετίας.
Σύμφωνα με την Oceans of Energy, η συμπληρωματικότητα μεταξύ ενός «συστεγαζόμενων» υπεράκτιων ηλιακών και αιολικών πάρκων επιτρέπει τηναποτελεσματικότερη χρήση της ίδιας σύνδεσης με το δίκτυο, μειώνοντας την ανάγκη για πρόσθετες επενδύσεις.
Με τη χρήση του υπεράκτιου αιολικού πάρκου και για πλωτούς ηλιακούς συλλέκτες, μπορεί να μειωθεί σημαντικά ο απαιτούμενος χώρος για την παραγωγή ανανεώσιμης ενέργειας τόσο στη στεριά όσο και στη θάλασσα.
Όπως έχει διαπιστωθεί, η βιομηχανία των ΑΠΕ πρέπει να αρχίσει να μετατοπίζει το ενδιαφέρον της από τα αιολικά πάρκα σταενεργειακά πάρκα, καθώς πλέον υπάρχει περιορισμένος χώρος που πρέπει να χρησιμοποιηθεί αποτελεσματικά. Και η συνέργεια υπεράκτιου αιολικού και πλωτού ηλιακού είναι ο καλύτερος τρόπος.
Έτσι, αυτό το έργο αναμένεται να διαδραματίσει κρίσιμο ρόλο στην προώθηση των διεθνών προτύπων και μεθόδων δοκιμής για την πλωτή ηλιακή τεχνολογία.