Ερευνητές της Σχολής Μηχανικών του Πανεπιστημίου της Γλασκόβης, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, βρήκαν τρόπο να ενεργοποιήσουν ένα πειραματικό είδος «ηλεκτρονικού» δέρματος με την χρήση γραφενίου, παράγοντας ηλεκτρισμό μέσω της ηλιακής ενέργειας.

Πολλές ερευνητικές ομάδες ανά τον κόσμο έχουν ασχοληθεί με το ζήτημα της ανάπτυξης ευέλικτων μορφών συνθετικού δέρματος το οποίο να μπορεί να αισθανθεί και να αποδίδει την αίσθηση της αφής, μιμούμενο τα διάφορα είδη των αισθητηριακών υποδοχέων που βρίσκονται στο ανθρώπινο δέρμα.
Το γραφένιο είναι μία εξαιρετικά λεπτή μορφή του άνθρακα, που η αξιοποίησή της σε εφαρμογές για την παραγωγή ηλεκτρισμού μέσω ηλιακής ενέργειας αποτελεί σημαντική επιστημονική και τεχνολογική πρόκληση.
Είναι ισχυρό, εξαιρετικά ευέλικτο, ηλεκτρικά αγώγιμο και διαφανές, στοιχεία που το καθιστούν ιδανικό για συλλογή ηλιακής ενέργειας, όπως δήλωσαν οι επιστήμονες.
Το επίτευγμα αυτό σύμφωνα με τους ερευνητές της Σχολής Μηχανικών του Πανεπιστημίου της Γλασκόβης, αποτελεί ένα σημαντικό βήμα στην ανάπτυξη του τομέα της προσθετικής άκρων, ενώ παράλληλα θα βοηθήσει σημαντικά ανθρώπους που έχουν υποστεί ακρωτηριασμό.
Το “ηλεκτρονικό” αυτό δέρμα θα μπορούσε επίσης να χρησιμοποιηθεί σε ρομπότ, προκειμένου να βελτιώσει την απόδοση και να βοηθήσει τις μηχανές να ανιχνεύουν πιθανούς κινδύνους όταν αλληλεπιδρούν με τους ανθρώπους.
Σε άρθρο τους στο επιστημονικό περιοδικό Advanced Functional Materials, ο Ravinder Dahiya (ο άνθρωπος που βρίσκεται πίσω από αυτή την ανακάλυψη) και η ομάδα του περιέγραψαν πώς είχαν μία ολοκληρωμένη παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από φωτοβολταϊκών κυττάρων σε συνθετικό, “ηλεκτρονικό” δέρμα.
Ο επόμενος στόχος είναι να χρησιμοποιήσουν την ίδια τεχνολογία για να ενεργοποιήσουν τον μηχανισμό κίνησης του προσθετικού χεριού. «Αυτό θα μπορούσε να επιτρέψει τη δημιουργία ενός εντελώς ενεργειακά αυτόνομου προσθετικού άκρου», δήλωσε ο Dahiya.