Οι χώρες όλου του κόσμου ενέκριναν χθες ομόφωνα στην COP28 στο Ντουμπάι απόφαση που καλεί σε μια «μετάβαση» προς την εγκατάλειψη των ορυκτών καυσίμων.
Νωρίτερα τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, που προεδρεύουν της COP28, παρουσίασαν ένα νέο σχέδιο συμβιβασμού για να προχωρήσουν οι διαπραγματεύσεις για το κλίμα που διεξάγονται στο Ντουμπάι, ενισχύοντας την έκκληση για να εγκαταλειφθούν τα ορυκτά καύσιμα με στόχο να επιτευχθεί ουδετερότητα άνθρακα το 2050.
Το κείμενο, η δημοσιοποίηση του οποίου αναμενόταν όλη τη νύκτα από τους άυπνους διαπραγματευτές, προτείνει για πρώτη φορά στην ιστορία των διασκέψεων τωνΗνωμένων Εθνώνγια το κλίμα να αναφερθούν ρητά όλα τα ορυκτά καύσιμα, που είναι ευρέως υπεύθυνα για την κλιματική αλλαγή, στην απόφαση που θα υιοθετηθεί από όλες τις χώρες.
Το κείμενο προτείνει για πρώτη φορά στην ιστορία των διασκέψεων των Ηνωμένων Εθνών για το κλίμα να αναφερθούν ρητά όλα τα ορυκτά καύσιμα. Στόχος του κειμένου είναι να αντανακλά τη συναινετική άποψη των σχεδόν 200 χωρών που συγκεντρώθηκαν στη διάσκεψη στο Ντουμπάι, κατά την οποία πολλές κυβερνήσεις επιμένουν σε μια ισχυρή γλώσσα για να σηματοδοτηθεί το ενδεχόμενο τέλος της εποχής των ορυκτών καυσίμων.
Από την άλλη πλευρά, μέλη της οργάνωσης των πετρελαιοεξαγωγικών χωρών, του ΟΠΕΚ, καθώς και σύμμαχοί τους, διαμαρτύρονται γι’ αυτό.
Δανία: «Ιστορικό» κείμενο
Ο υπουργός Κλίματος της Δανίας, Νταν Γιόργκενσεν, χαρακτήρισε σήμερα «ιστορικό» το σχέδιο συμφωνίας. «Αν υιοθετηθεί, θα είναι μια ιστορική πρόοδος», δήλωσε πριν από τη συνεδρίαση της ολομέλειας της διάσκεψης στο Ντουμπάι, όπου όλες οι χώρες θα έχουν την ευκαιρία να εκφρασθούν για το κείμενο αυτό ενόψει ενδεχόμενης έγκρισής του με συναίνεση.
«Επιτέλους αντιμετωπίζουμε τον ελέφαντα στο δωμάτιο», λέει ο νορβηγός υπουργός Εξωτερικών, Έσπεν Μπαρτ Έιντε, ο οποίος δήλωσε ότι «είναι η πρώτη φορά που ο κόσμος ενώνεται γύρω από ένα τόσο σαφές κείμενο για την ανάγκη να απομακρυνθούμε από τα ορυκτά καύσιμα. Ήταν ο ελέφαντας στο δωμάτιο. Επιτέλους τον αντιμετωπίζουμε κατά πρόσωπο».
Ο διαπραγματευτής της Βραζιλίας για το κλίμα, Αντρέ Κορέα Ντο Λάγκο, δήλωσε από την πλευρά του: «Νομίζω ότι θα πρέπει να το εγκρίνουμε».
Πολλά «παραθυράκια»
Ωστόσο η Συμμαχία Μικρών Νησιωτικών Κρατών, γνωστή με το ακρωνύμιο AOSIS, επισήμανε ότι βλέπει στο προτεινόμενο κείμενο «μια λιτανεία από παραθυράκια».
«Το κείμενο δεν μιλάει ειδικά για τη μείωση και τη σταδιακή εξάλειψη των ορυκτών καυσίμων με τρόπο που να το καθιστά πράγματι ‘το βήμα αλλαγής που χρειάζεται», ανέφερε η συμμαχία των χωρών αυτών, οι οποίες είναι δυσανάλογα ευάλωτες στις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, περιλαμβανομένης της ανόδου της στάθμης της θάλασσας.
Το κείμενο αντιπροσωπεύει «ένα βήμα προς τα εμπρός», όμως «δεν παρέχει την απαραίτητη ισορροπία ώστε να ενισχύσουμε την παγκόσμια δράση για να διορθώσουμε την πορεία όσον αφορά την κλιματική αλλαγή», εκτιμά η συμμαχία στην ανακοίνωσή της.
Ο απεσταλμένος της Κίνας για το κλίμα, Λιού Ζενμίν, σημείωσε ότι με το προτεινόμενο κείμενο εξακολουθούν να παραμένουν ορισμένα ζητήματα.
«Δεν είναι τέλειο. Μερικά ζητήματα εξακολουθούν να παραμένουν», δήλωσε ο Λιου στο Ρόιτερς προσθέτοντας ότι η κινεζική ομάδα εξακολουθεί να εξετάζει το κείμενο.