Του χρόνου τέτοια εποχή αναμένεται να έχει κατακυρωθεί στον προτιμητέο επενδυτή που θα προκύψει από τη διαγωνιστική διαδικασία η πώληση του 66% του ΔΕΣΦΑ. Αυτή είναι η εκτίμηση που κάνουν αρμόδια στελέχη τα οποία και θα εποπτεύουν το νέο διαγωνισμό που ανακοίνωσε χθες το ΤΑΙΠΕΔ.

Την ίδια στιγμή τα ονόματα των υποψήφιων μνηστήρων που παίζουν για να συμμετάσχουν στις διαδικασίες είναι αρκετά. Στους όρους που συμφωνήθηκαν ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους θεσμούς είναι αυτοί να έχουν ως δραστηριότητα τη διαχείριση συστημάτων μεταφοράς φυσικού αερίου. Θα πρέπει δηλαδή να είναι αποκλειστικά διαχειριστές ώστε να μην υπάρξουν εμπλοκές ανάλογες με εκείνες της Socar του Αζερμπαϊτζάν. Φυσικά δεν αποκλείεται να υπάρχουν και συνέργειες με funds.
Μάλιστα μία κοινοπραξία που δεν είχε γίνει γνωστή και είχε μπει στο παιχνίδι της απόκτησης ποσοστού του ΔΕΣΦΑ από τη Socar είναι αυτή που είχε σχηματιστεί από τους διαχειριστές της Ισπανίας ENAGAS και τη βελγική FLUXYS καθώς και τα funds SFPI (Βέλγιο) και MARGUERITE. Το τελευταίο μάλιστα fund έχει δημιουργηθεί με τη χρηματοδότηση από μεγάλες ευρωπαϊκές επενδυτικές τράπεζες.
Όπως η γερμανική KfW, η γαλλική «Caisse des dépôts et consignations», η ιταλική «Cassa Depositi e Prestit», η ισπανική «Instituto de Crédito Oficial», η «PKO Bank Polski» της Πολωνίας και η EIB (Ευρωπαϊκή Επενδυτική Τράπεζα). Η συγκεκριμένη κοινοπραξία δεν είχε επιλεγεί από τη Socar, η οποία ως γνωστόν προχώρησε τις διαπραγματεύσεις με τον Ιταλό διαχειριστή Snam.
Πηγές επίσης θέλουν τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργο Σταθάκη να έχει συναντηθεί στο προηγούμενο διάστημα με εκπροσώπους της ρουμανικής Transgaz αλλά και της γαλλικής GRTgas, οι οποίοι φέρονται να εμφανίζονται θετικοί απέναντι στην ιδιωτικοποίηση του ΔΕΣΦΑ.
Επιπλέον, λόγο για την πώληση του 66% έχουν και τα ΕΛΠΕ +1,50% τα οποία θα πρέπει να αποφασίσουν με γενική συνέλευση τη στάση τους. Υπενθυμίζεται ότι κατέχουν το 35% του Διαχειριστή, ενώ το άλλο ποσοστό προς πώληση 31% ανήκει στο ΤΑΙΠΕΔ. Το εναπομείναν 34% θα περάσει στο Δημόσιο.
Κατά τα άλλα η νέα διαγωνιστική διαδικασία θα στηριχθεί σε άλλη αποτίμηση. Θα πρέπει να υπολογιστεί η αξία του ΔΕΣΦΑ υπό τις σημερινές οικονομικές συνθήκες. Οπότε το αν θα επιτευχθεί το τίμημα των 400 εκατ. ευρώ που είχε προσφέρει η Socar, είναι καθαρά ζήτημα της αποτίμησης.
Το πρώτο στάδιο είναι η επιλογή χρηματοοικονομικών συμβούλων με τη διαδικασία να ξεκινά τον Μάρτιο. Θα σχεδιάσουν τον διαγωνισμό από την αρχή και το επόμενο βήμα θα είναι η ανάρτηση των τευχών με τους όρους και τις προϋποθέσεις συμμετοχής.
Οι εκτιμήσεις, όπως προαναφέρθηκε, μετά την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης που είναι αυτή της υποβολής μη δεσμευτικών και της δεύτερης των δεσμευτικών προσφορών θέλουν τον διαγωνισμό να τελειώνει στις αρχές του νέου έτους.

Γράφει ο Χρήστος Κολώνας – Πηγή: www.euro2day.gr