Το κανονιστικό πλαίσιο της ΕΕ για το κλίμα στερεί από τη βιομηχανία ανακύκλωσης χαρτιού τουλάχιστον το 40% των κερδών της, το οποίο αντιστοιχεί σε περίπου ένα δις ευρώ δυνητικών επενδύσεων στην πράσινη οικονομία, σύμφωνα με Ευρωπαίο επικεφαλή στη χαρτοβιομηχανία.
Ο Sylvain Lhote, ο νέος γενικός διευθυντής της Συνομοσπονδίας Ευρωπαϊκών Βιομηχανιών Χάρτου (CEPI), δήλωσε ότι η γραφειοκρατική πολιτική της ΕΕ για το κλίμα και την ενέργεια έχει προκαλέσει τεράστια επιβάρυνση στον τομέα του από το 2005 και έπειτα, εκτός από τους φόρους και τις άλλες οικονομικές υποχρεώσεις. «Το 40% της κερδοφορίας χάνεται», είπε. «Πόσο έχουμε χάσει; Αν χαθεί το 40% της κερδοφορίας του τομέα, χάνεται και το 40% της χρηματοδοτικής μας ικανότητας», είπε στη EURACTIV.com. «Αν η χρηματοδοτική ικανότητα είχε προστατευτεί καλύτερα τα τελευταία δέκα χρόνια, θα είχαμε ένα επίπεδο επενδύσεων αρκετά κοντά σε αυτό που ήταν πριν από την [οικονομική] κρίση. Δηλαδή περίπου ένα δισεκατομμύριο ευρώ ή ακόμη και περισσότερο υψηλότερη».
Οι υπουργοί περιβάλλοντος της ΕΕ συναντώνται σήμερα (28 Φεβρουαρίου) στις Βρυξέλλες. Αναμένεται να καταλήξουν σε συμφωνία σχετικά με τις μεταρρυθμίσεις στην αγορά διοξειδίου του άνθρακα μετά το 2020. Το αναθεωρημένο Σύστημα Εμπορίας Εκπομπών (Emissions Trading System ETS) θα τεθεί σε ισχύ μόνο όταν ένα πανομοιότυπο νομοσχέδιο συμφωνηθεί μεταξύ του Συμβουλίου και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Το ETS, πλήττεται από την υπερβάλλουσα προσφορά λόγω της οικονομικής κρίσης, συμπιέζοντας τις τιμές και αυξάνοντας την ανάγκη για μεταρρύθμιση.
«Ρυθμιστικό πλαίσιο για την κλιματική αλλαγή και την ενέργεια. Αυτές οι νομοθεσίες έχουν καλές προθέσεις», δήλωσε ο Lhote,« [Αλλά] η εφαρμογή τους τα τελευταία δέκα χρόνια έχει οδηγήσει σε ένα τριπλασιασμό του κόστους για τη βιομηχανία μας»
«Είναι το διοικητικό κόστος, είναι οι κεφαλαιουχικές δαπάνες, είναι το 6% της προστιθέμενης αξίας για μια βιομηχανία βασικών προϊόντων με περιορισμένο περιθώριο κέρδους, τα νούμερα είναι τεράστια». Παρά την επιβάρυνση, ο Lhote δήλωσε ότι η Ευρώπη έχει πετύχει ένα ποσοστό ανακύκλωσης χαρτιού στο 70%, και επέμεινε ότι καμία επιχείρηση ανακύκλωσης χαρτιού δεν έχει κλείσει, λόγω της γραφειοκρατίας. Αλλά ακόμη και η Οδηγία για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, έρχεται με κρυφά κόστη για τους ανακυκλωτές, σύμφωνα με τον Lhote.
Η ανακύκλωση χαρτιού είναι της ίδιας τάξεως με της ενέργειας. Σύμφωνα με τον Lhote, το ETS αυξάνει τα ενεργειακά κόστη τα οποία οι ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις πρέπει να καλύψουν για να μετατρέψουν το χαρτί σε καλής ποιότητας πολτό, ο οποίος με την σειρά του θα μετασχηματιστεί πάλι σε χαρτί. Αυτές οι έμμεσες δαπάνες καταβάλλονται από ενεργοβόρες βιομηχανίες μέσω των λογαριασμών ενέργειας. Οι προμηθευτές μετακυλούν το κόστος στους πελάτες τους, αλλά, σύμφωνα με το ETS σε ορισμένες ενεργοβόρες βιομηχανίες τους χορηγούνται δωρεάν δικαιώματα άνθρακα για να αντισταθμίσουν αυτό το κόστος. Τα δωρεάν δικαιώματα άνθρακα, είναι σχεδιασμένα για να αποτραπεί ο κίνδυνος της «διαρροής άνθρακα», όπου οι βιομηχανίες μεταφέρονται εκτός της ΕΕ σε χώρες με χαλαρότερη νομοθεσία για το κλίμα. Νωρίτερα αυτό το μήνα, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υποστήριξε τις μεταρρυθμίσεις για το ETS μετά από το 2020.
Η Agnes Brandt, από την Carbon Market Watch δήλωσε ότι οι ανακυκλωτές χαρτιού αντιμετωπίζονται ευνοϊκά στο πακέτο των μεταρρυθμίσεων. Δήλωσε, «οι βιομηχανίες εντάσεως ενέργειας τυγχάνουν ειδικής μεταχείρισης στην κατανομή δωρεάν δικαιωμάτων. Λαμβάνουν δωρεάν δικαιώματα για να είναι ανταγωνιστικοί». Αλλά ο Lhote είπε ότι οι μεταρρυθμίσεις θα μειώσουν αυτά τα δικαιώματα, γεγονός το οποίο οδηγεί σε σταδιακή αύξηση του κόστους ανακύκλωσης. «Χρειαζόμαστε σαφήνεια, χρειαζόμαστε λογική. Πρέπει να μετατρέψουμε το ETS σε ένα προ-επενδυτικό εργαλείο», είπε, «είναι εξαιρετικά δύσκολο για τη βιομηχανία μας να κάνει το σωστό σχεδιασμό την επόμενη δεκαετία». Ο Lhote παραδέχθηκε ότι οι μεταρρυθμίσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι μια βελτίωση σε σχέση με το status quo και ότι πλέον τα κράτη μέλη έχουν μεγάλο ευθύνης για τη βιομηχανία χαρτιού. Τα κράτη μέλη θα κερδίζουν χρήματα από τις δημοπρασίες για τα δικαιώματα εκπομπών. .
«Ποιος θα ξοδέψει τα χρήματα, τα δισεκατομμύρια ευρώ τα οποία το ETS πρόκειται να συγκεντρώσει; Τα κράτη-μέλη», είπε. «Ποιος θα κάνει τη στρατηγική επιλογή να στηρίξει τις επενδύσεις της μεταποιητικής βιομηχανίας ή να συσσωρεύσει επιπλέον επιδοτήσεις; Τα κράτη-μέλη». Η CEPI χθες δημοσίευσε ένα σχέδιο για τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα από τη βιομηχανία χαρτιού κατά 80%, δημιουργώντας παράλληλα 50% μεγαλύτερη αξία μέχρι το 2050. Η στρατηγική της CEPI εκτιμά ότι 44 δισεκατομμύρια € επιπλέον επενδύσεων – μια αύξηση 40% από τα τρέχοντα επίπεδα – απαιτούνται για να μετασχηματίσουν τη βιομηχανία στην Ευρώπη.
Από James Crisp | EurActiv.com | Μετάφραση:Σταύρος Μαυρογένης – Πηγή: www.euractiv.gr