Λίγες ημέρες μετά την ανακοίνωση της Landis+Gyr, με την οποία απαντούσε στη φημολογία περί αποκλεισμού από τον διαγωνισμό του ΔΕΔΔΗΕ για τα 7,3 εκατ. έξυπνους μετρητές επειδή δεν υπέδειξε την Κόρινθο ως εργοστάσιο παραγωγής, ο ελβετικός όμιλος είδε χθες να απορρίπτεται η προδικαστική προσφυγή που είχε καταθέσει στην Ελληνική Ενιαία Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων.
Έτσι, προς το παρόν είναι εκτός του μεγάλου διαγωνισμού και όλα θα εξαρτηθούν από την τύχη που θα έχουν οι νέες προσφυγές που πιθανώς θα καταθέσει. Ένας πολύμηνος δικαστικός αγώνας θα καθυστερήσει τη διαδικασία επιλογής αναδόχων και αρκετοί θυμούνται την πολυετή διαμάχη για το πιλοτικό έργο έξυπνων μετρητών του ΔΕΔΔΗΕ, που τελικά ναυάγησε.
«Εκτιμούμε ιδιαίτερα τη συνεργασία μας με τον ΔΕΔΔΗΕ και αναμένουμε την απόφαση της Ελληνικής Ενιαίας Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων», αναφερόταν στην ανακοίνωση της Landis+Gyr. Τώρα όλοι περιμένουν τις επόμενες κινήσεις των Ελβετών, μετά την απόρριψη της προσφυγής τους. Σύμφωνα με πληροφορίες, στο παιχνίδι για τους έξυπνους μετρητές έχουν μείνει τέσσερις κοινοπραξίες, κάποιες από τις οποίες θα μοιραστούν τη μεγάλη προμήθεια, αφού ο ανάδοχος δεν θα είναι ένας. Τουλάχιστον έτσι υποστήριζαν μέχρι πρόσφατα στελέχη που παρακολουθούν τον διαγωνισμό.
Στο τελικό στάδιο έχουν περάσει η αμερικανική Itron, που διεκδικεί το έργο μέσω της ισπανικής θυγατρικής ItronSpain και της ZIVAplicacionesyTecnologiaSL, η επίσης αμερικανική Honeywell, που συμμετέχει μέσω της ρουμανικής θυγατρικής ElsterRometricsSRL σε κοινοπραξία με την IntracomTelecom, η κοινοπραξία της σλοβενικής Iskraemeco με τη γαλλική OracleFrance και η κοινοπραξία της ελληνικής Protasis με τη γαλλική Sagemcom.
Στο Σχέδιο Ανάπτυξης του Δικτύου (ΣΑΔ) 2022-2026, που είχε τεθεί πρόσφατα σε δημόσια διαβούλευση, η διοίκηση του ΔΕΔΔΗΕ ανεβάζει το κόστος ανάπτυξης των τεχνολογικών συστημάτων και εγκατάστασης 7,3 εκατ. έξυπνων μετρητών στο 1,2 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με το ΣΑΔ 2022-2026, το έργο προβλέπεται να ολοκληρωθεί μέχρι το 2030, με βάση και τις δεσμεύσεις του ΔΕΔΔΗΕ προς τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας για τον περιορισμό των μη τεχνικών απωλειών στο δίκτυο, δηλαδή των ρευματοκλοπών κ.λπ. Περιλαμβάνει την εγκατάσταση 5,2 εκατ. μονοφασικών και 2,1 εκατ. τριφασικών «έξυπνων μετρητών» σε πελάτες χαμηλής τάσης, που θα αντικαταστήσουν τα παρωχημένα ρολόγια της ΔΕΗ.
Η Landis+Gyr έχει επενδύσει τα τελευταία χρόνια περίπου 50 εκατ. ευρώ στην Ελλάδα, ενώ έχει μεταφέρει στο εργοστάσιο της Κορίνθου και γραμμές παραγωγής από Βρετανία και Ελβετία. Το εργοστάσιο της Κορίνθου είναι το μεγαλύτερο που διαθέτει ο ελβετικός όμιλος στην Ευρώπη, με στόχο να παράγει περίπου εννέα εκατ. έξυπνους μετρητές την προσεχή τριετία. Σήμερα το 98% της παραγωγής εξάγεται κυρίως στην Ευρώπη. Στο πελατολόγιο του ομίλου περιλαμβάνονται ισχυροί ενεργειακοί όμιλοι στη Βρετανία, τη Σκανδιναβία, αλλά και τις ΗΠΑ, όπου κατευθύνεται περί το 20% της παραγωγής.
Προ μηνών, ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου, WernerLieberherr, και ο επικεφαλής της ελληνικής θυγατρικής, k. Αριστείδης Παππάς, είχαν δηλώσει πως το εργοστάσιο της Κορίνθου ενδέχεται να παράγει από φέτος και φορτιστές ηλεκτρικών αυτοκινήτων. Το 2022 παρήγαγε περίπου 7,5 εκατ. έξυπνους μετρητές για ηλεκτρική ενέργεια και φυσικό αέριο, από πέντε εκατομμύρια το 2021.