Μια θεμελιώδης πρόκληση στις μελλοντικές ανθρώπινες αποστολές στον Άρη είναι η αποτελεσματική παραγωγή αναλώσιμων τροφίμων με τους επιτόπιους πόρους όπως το έδαφος, το νερό, τα θρεπτικά συστατικά και η ηλιακή ακτινοβολία που είναι διαθέσιμα στον Κόκκινο πλανήτη. Η χαμηλή περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά του εδάφους του Άρη και η υψηλή περιεκτικότητα αλατιού στο νερό τα καθιστούν ακατάλληλα για άμεση χρήση για τον πολλαπλασιασμό των καλλιεργειών τροφίμων στον πλανήτη.
Ως εκ τούτου, είναι απαραίτητο να αναπτυχθούν στρατηγικές για την ενίσχυση της περιεκτικότητας σε θρεπτικά συστατικά στο έδαφος του Άρη και την αφαλάτωση του αλμυρού νερού για μακροπρόθεσμες αποστολές στον Άρη. Έτσι λοιπόν η επιστημονική κοινότητα έχει ξεκινήσει ένα παράλληλο αγώνα δρόμου για να βρει τρόπους που θα επιτρέψουν στον άνθρωπο να ζήσει εκεί.
Αυτό περιλαμβάνει τη δημιουργία καταλυμάτων που θα προσφέρουν ασφάλεια, τεχνολογίες δημιουργίας οξυγόνου, νερού και καυσίμων και φυσικά τρόπους παραγωγής φρέσκων τροφίμων. Με δημοσίευση τους στην επιθεώρηση PLoS OΝΕ ερευνητές με επικεφαλής του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Αϊόβα στις ΗΠΑ παρουσιάζουν τα αποτελέσματα των πειραμάτων που πραγματοποίησαν για την καλλιέργεια φυτών σε αρειανό περιβάλλον.
Σύμφωνα λοιπόν με τη δημοσίευσή τους, υπάρχει ένα φυτό που όχι μόνο μπορεί να αναπτυχθεί στο αρειανό έδαφος αλλά μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί τόσο ως λίπασμα για καλλιέργεια άλλων τροφίμων όσο και ως μέσο αφαλάτωσης νερού.
Αυτό λοιπόν το φυτό είναι η μηδική (τριφύλλι πολυετές) ένα πολυετές όσπριο που σχηματίζει μπλε με μοβ λουλούδια. Το φυτό που είναι γνωστό επίσης με την ονομασία «Αλφαλφα» ανήκει στην οικογένεια Fabaceae (η οικογένεια που περιλαμβάνει φασόλια και αρακά). Είναι η πιο σημαντική κτηνοτροφική καλλιέργεια στον κόσμο. Πρόκειται για ένα φυτό ιδιαίτερα προσαρμόσιμο στις καιρικές συνθήκες και είναι ανθεκτικό στη ξηρασία.
Μάλιστα στα πειράματα που έγιναν το φυτό αυτό εκτός από τη δική του καλλιέργεια έδειξε ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως λίπασμα για να καλλιεργούνται γογγύλια, μαρούλια και ραπανάκια.