Και νέα σύσκεψη αναμένεται σήμερα ή αύριο υπό τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργο Σταθάκη και τη συμμετοχή εκπροσώπων της ΡΑΕ και του ΛΑΓΗΕ, για το φρενάρισμα του εκτροχιασμού… του τέλους ΑΠΕ, το οποίο επωμίζονται οι προμηθευτές ρεύματος.
Ο υπουργός στη διάρκεια σύσκεψης που έγινε το απόγευμα της περασμένης Παρασκευής 3 Φεβρουαρίου με τους ίδιους φορείς, τους ζήτησε να κινηθούν τάχιστα, προχωρώντας σε διορθωτικά μέτρα καθώς οι επιπτώσεις στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας είναι τεράστιες.
Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Σταθάκης φέρεται να ζήτησε εκ νέου συνάντηση με τη ΡΑΕ και τον ΛΑΓΗΕ σήμερα ή αύριο, επιδιώκοντας με τον τρόπο αυτό να εποπτεύσει ο ίδιος τις αναγκαίες παρεμβάσεις και να τσεκάρει… τις σχετικές εισηγήσεις για αλλαγές στο μέτρο.
Το τέλος ΑΠΕ ή «χρέωση προμηθευτή» θεσπίστηκε τον περασμένο Αύγουστο και τροποποιήθηκε τον Οκτώβριο, με σκοπό τον μηδενισμό του ελλείμματος του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ (ΕΛΑΠΕ), όπως συμφωνήθηκε μεταξύ της κυβέρνησης και των θεσμών. Με τις διατάξεις αυτές, οι όποιες χρεώσεις για το κλείσιμο της «τρύπας» του ΕΛΑΠΕ δεν πληρώνονται απευθείας από τους τελικούς καταναλωτές αλλά από τους προμηθευτές ηλεκτρικού ρεύματος.
Ως τέλος προμηθευτή ορίστηκε η διαφορά της Οριακής Τιμής Συστήματος με ΑΠΕ και χωρίς ΑΠΕ. Αυτό επιβλήθηκε στους προμηθευτές και επιμερίστηκε κατ’ αναλογία των μεριδίων τους στην αγορά. Άρα η ΔΕΗ έχει τη μεγαλύτερη επιβάρυνση.
Όταν ψηφίστηκε το μέτρο, ο ΛΑΓΗΕ ανέλαβε να κάνει τη μεθοδολογία καθώς και να υπολογίσει τις εισροές από το τέλος ΑΠΕ ώστε να μηδενιστεί το έλλειμμα. Η ΡΑΕ ενέκρινε αυτή τη μεθοδολογία. Ο Λειτουργός εφάρμοσε έναν αλγόριθμο και τα αποτελέσματα ήταν… ολέθρια για την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας. Μάλιστα, λέγεται ότι ο ΛΑΓΗΕ είχε προειδοποιήσει τη ΡΑΕ για το απρόβλεπτο αποτέλεσμα που μπορεί να βγάζει ο συγκεκριμένος αλγόριθμος.
Ας δούμε όμως τι συνέβη με την εφαρμογή αυτού του μέτρου.
Ο Λειτουργός, με πρόβλεψη για διαμόρφωση του τέλους στα 6 με 7 ευρώ ανά Μεγαβατώρα, υπολόγισε ότι το τελευταίο τρίμηνο του 2016 τα έσοδα ήταν συνολικά 31,65 εκατ. ευρώ, με τη ΔΕΗ να πληρώνει τα 28 εκατ. ευρώ.
Εντούτοις, από τον Νοέμβριο, και παρά το ότι οι τιμές χονδρικής ήταν σε κανονικά επίπεδα, το τέλος ΑΠΕ εκτινάχθηκε στα 20 ευρώ ανά Μεγαβατώρα. Τα έσοδα υπερδιπλασιάστηκαν στα 66 εκατ. ευρώ, με τα 60 εκατ. ευρώ να τα επωμίζεται η ΔΕΗ.
Από τότε οι προμηθευτές προειδοποιούσαν την Αρχή για την επικίνδυνη εξέλιξη της μεθοδολογίας. Όταν έσκασε… η ενεργειακή κρίση, τον Ιανουάριο, και για την ακρίβεια τις τρεις πρώτες εβδομάδες, το τέλος εκτοξεύτηκε στα 45 ευρώ ανά Μεγαβατώρα, με συνολικά έσοδα 133 εκατ. ευρώ. Η ΔΕΗ θα έπρεπε να πληρώσει 120 εκατ. ευρώ.
Η ΡΑΕ, μετά από αντιδράσεις των προμηθευτών, όρισε πλαφόν στα 40 ευρώ ανά Μεγαβατώρα, και τα έσοδα περιορίστηκαν στα 74 εκατ. ευρώ. Ο λογαριασμός στη ΔΕΗ αντιστοιχούσε σε 66 εκατ. ευρώ. Η δημόσια επιχείρηση, με επιστολή της στον ΛΑΓΗΕ και τη ΡΑΕ, ανακοίνωσε παύση πληρωμών, καθώς όπως υποστήριξε, αν και η πρόβλεψη ήταν να πληρώσει 31,65 εκατ. ευρώ, εντούτοις κατέβαλε 60 εκατ. ευρώ.
Βάσει της νομοθεσίας, όσοι προμηθευτές δεν πληρώνουν το τέλος ΑΠΕ τιμωρούνται με διαγραφή από το μητρώο. Και η αγορά έχει διαμηνύσει και τεκμηριώσει ότι δεν έχει τα οικονομικά περιθώρια να πληρώνει τη χρέωση με τιμές άνω των 6 ευρώ ανά Μεγαβατώρα.
Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης έχει ζητήσει από τον ΛΑΓΗΕ και τη ΡΑΕ διορθωτικά μέτρα, καθώς τα κόστη που επωμίζονται οι προμηθευτές είναι τεράστια, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να κινηθούν στον ανταγωνισμό.
Πληροφορίες θέλουν να προχωρούν αλλαγές στη μεθοδολογία και με αναδρομική ισχύ.