Επιπλέον έσοδα ύψους 40 εκατ. ευρώ από τις δημοπρασίες ρύπων θα διατεθούν μέσα στον Δεκέμβριο για την επιδότηση των λογαριασμών ρεύματος. Πριν εκπνεύσει το νέο έτος, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Κώστας Σκρέκας αναμένεται να αναθεωρήσει για τέταρτη συνεχόμενη φορά την ποσόστωση των εσόδων από τις δημοπρασίες ρύπων που κατευθύνονται στον ΕΛΑΠΕ, αξιοποιώντας τα περιθώρια που δίνει το πλεόνασμά του, το οποίο αυξάνεται όσο ανεβαίνουν οι τιμές των CO².
Η ποσόστωση αυτή, από 78% το 2019, περιορίστηκε αρχικά στο 60% το 2020, για να ακολουθήσουν στη συνέχεια δύο ακόμη «κουρέματα», το πρώτο στο 30% και το δεύτερο στο 8%, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες χρηματοδότησης των λογαριασμών ρεύματος και αναχαίτισης των αυξήσεων.
Μέσα στην εβδομάδα ο υπουργός, κ. Κώστας Σκρέκας αναμένεται να υπογράψει μία ακόμη υπουργική απόφαση που θα περιορίζει το ποσοστό των εσόδων από τις δημοπρασίες ρύπων προς τα ταμεία του ΕΛΑΠΕ από το 8% στο 4%, μεταφέροντας με αυτό τον τρόπο στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης, που έχει συσταθεί εν μέσω της ενεργειακής κρίσης για τη χρηματοδότηση των λογαριασμών ρεύματος, 40 εκατ. ευρώ από τα προβλεπόμενα 80 εκατ. που αντιστοιχούσαν με την ποσόστωση του 8%.
Τα πρόσθετα αυτά έσοδα θα καλύψουν μέρος της αυξημένης επιδότησης των λογαριασμών ρεύματος για τους οικιακούς καταναλωτές τον μήνα Δεκέμβριο, που ορίστηκε στα 49,5 ευρώ η μεγαβατώρα, από τα 39 ευρώ του Νοεμβρίου.
Οι δημοπρασίες ρύπων έχουν μέχρι στιγμής συνεισφέρει στη μάχη κατά της ακρίβειας 700 εκατ. ευρώ, τα οποία θα ανέλθουν στα 740 εκατ., ενώ στο 1 δισ. ευρώ υπολογίζεται η αντίστοιχη συνεισφορά τους για το 2022.
Η γενναιόδωρη αυτή συνεισφορά δεν θα ήταν δυνατή χωρίς το πλεόνασμα του ΕΛΑΠΕ, το οποίο, σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία του ΔΑΕΕΠ (Αυγούστου – Οκτωβρίου), υπολογίζεται στο κλείσιμο της χρονιάς στα 171,17 εκατ. ευρώ.
Η πρόβλεψη του δελτίου που ανακοίνωσε μάλιστα χθες ο ΔΑΠΕΕΠ είναι ακόμη πιο αισιόδοξη για το 2022. Προβλέπει πλεόνασμα στα 178,54 εκατ. ευρώ με μέση τιμή CO₂ στα 75 ευρώ ο τόνος και μέση χονδρεμπορική τιμή ρεύματος στα 112,5 ευρώ η μεγαβατώρα, ενώ ακόμη πιο αισιόδοξες εκτιμήσεις έκανε με δηλώσεις του χθες ο διευθύνων σύμβουλος του ΔΑΠΕΕΠ Γιάννης Γιαρέντης τόσο για το κλείσιμο του 2021 όσο και για το 2022.

Γράφει η Χρύσα Λιάγγου – Πηγή: kathimerini.gr