Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε, σύμφωνα με τους κανόνες της ΕΕ για τις κρατικές ενισχύσεις, την παράταση για περιορισμένο χρονικό διάστημα δύο μέτρων, ενός μηχανισμού ευελιξίας και ενός συστήματος διακοπής, για να υποστηρίξει τη μετάβαση στο νέο σχεδιασμό της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Κομισιόν.
Σύμφωνα με τον μηχανισμό ευελιξίας, ο οποίος είχε αρχικά εγκριθεί από την Επιτροπή στις 30 Ιουλίου 2018, οι ευέλικτοι πάροχοι ενέργειας, όπως οι σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής με αέριο, οι ευέλικτοι υδροηλεκτρικοί σταθμοί και οι διαχειριστές απόκρισης ζήτησης μπορούν να λάβουν ενίσχυση για να είναι διαθέσιμοι για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας ή, στην περίπτωση των φορέων που ανταποκρίνονται στη ζήτηση, για να είναι έτοιμοι να μειώσουν την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας. Αυτή η ευελιξία στην ενέργεια θα επιτρέψει στον Έλληνα διαχειριστή μεταφοράς ενέργειας να αντιμετωπίσει τη μεταβλητότητα στην παραγωγή και την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας.
Σύμφωνα με το σύστημα διακοπής λειτουργίας, το οποίο είχε αρχικά εγκριθεί από την Επιτροπή στις 07 Φεβρουαρίου 2018, η Ελλάδα αποζημιώνει τους μεγάλους καταναλωτές ενέργειας για τη συμφωνία να αποσυνδεθούν οικειοθελώς από το δίκτυο όταν κινδυνεύει η ασφάλεια του εφοδιασμού με ηλεκτρικό ρεύμα, όπως συνέβη για παράδειγμα κατά τη διάρκεια της κρίσης του φυσικού αερίου τον κρύο χειμώνα του Δεκεμβρίου 2016/Ιανουαρίου 2017.
Η Ελλάδα κοινοποίησε στην Επιτροπή την πρόθεσή της να παρατείνει τον μηχανισμό ευελιξίας έως τον Μάρτιο του 2021 και το σύστημα διακοπής λειτουργίας έως τον Σεπτέμβριο του 2021. Η Επιτροπή αξιολόγησε τα δύο μέτρα βάσει των κατευθυντήριων γραμμών για τις κρατικές ενισχύσεις για την προστασία του περιβάλλοντος και την ενέργεια 2014-2020.
Η Επιτροπή διαπίστωσε ότι η παράταση των δύο μέτρων είναι απαραίτητη για περιορισμένο χρονικό διάστημα, ενόψει των συνεχιζόμενων μεταρρυθμίσεων στην ελληνική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας. Διαπίστωσε επίσης ότι η ενίσχυση είναι αναλογική, διότι η αμοιβή των δικαιούχων καθορίζεται μέσω ανταγωνιστικής δημοπρασίας, και έτσι αποφεύγεται η υπεραντιστάθμιση.

Πηγές: ΑΠΕ – ΜΠΕ, sofokleousin.gr