Την εκκίνηση της δεύτερης φάσης της διαδικασίας απλοποίησης και επιτάχυνσης της αδειοδοτικής διαδικασίας των ΑΠΕ, σηματοδότησε την Παρασκευή (22/05), η τηλεδιάσκεψη της αρμόδιας Επιτροπής που έχει συστηθεί από το ΥΠΕΝ, υπό την προεδρία της Γενικής Γραμματέως Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών κ. Αλεξάνδρας Σδούκου, καθιστώντας έτσι σαφή την αποφασιστικότητα του ΥΠΕΝ να επιλύσει χρόνια προβλήματα της αδειοδοτικής αυτής διαδικασίας που αποτελούσαν τροχοπέδη στην προσέλκυση και ολοκλήρωση νέων επενδύσεων.
Στην εισαγωγική της τοποθέτηση, η κ. Σδούκου επεσήμανε ότι με το πρόσφατα ψηφισθέν νομοσχέδιο (ν.4685/2020) ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση της απλοποίησης και επιτάχυνσης της αδειοδοτικής διαδικασίας, σημειώνοντας τις εκκρεμότητες που απομένουν (αναβάθμιση του Πληροφοριακού Συστήματος της ΡΑΕ, έκδοση του Κανονισμού Βεβαιώσεων και την ανάπτυξη του Ηλεκτρονικού Μητρώου που θα φιλοξενήσει ολόκληρη την αδειοδοτική διαδικασία και θα διαλειτουργεί με το Ηλεκτρονικό Περιβαλλοντικό Μητρώο) ώστε το νέο πλαίσιο να καταστεί λειτουργικό και εφαρμόσιμο.
Τόνισε επίσης ότι για την περαιτέρω απλοποίηση, επιτάχυνση και ψηφιοποίηση των υπολοίπων σταδίων της αδειοδοτικής διαδικασίας θα απαιτηθεί η στενή συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων, ώστε αρχικά να εντοπιστούν και στη συνέχεια να αντιμετωπιστούν και να διορθωθούν διαδικασίες και τα προβλήματα που την διέπουν.
Η κ. Σδούκου υπογράμμισε ότι τελική επιδίωξη του ΥΠΕΝ είναι η ευθυγράμμιση με τις επιταγές της κοινοτικής οδηγίας του 2018 που επιτάσσει ότι η αδειοδότηση των σταθμών ηλεκτροπαραγωγής δεν θα  πρέπει να υπερβαίνει τα δύο έτη (τρία έτη σε εξαιρετικές περιπτώσεις).
Παρουσιάστηκαν κωδικοποιημένα οι θεματικές ενότητες που θα εξεταστούν κατά την δεύτερη φάση όπως ενδεικτικά ο τρόπος ανάπτυξης των δικτύων, η χρησιμότητα και ο τρόπος έκδοσης των Αδειών Εγκατάστασης και Λειτουργίας, η απλοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης σε περιπτώσεις που απαιτείται μικρή τροποποίηση υφιστάμενων αδειών σταθμών ΑΠΕ κ.α.
Συζητήθηκαν αναλυτικά επίσης οι προτάσεις των φορέων της αγοράς των ΑΠΕ όπως κατατέθηκαν έπειτα από κάλεσμα του Υπουργείου στο πλαίσιο της Επιτροπής, σχετικά με τις δυνατότητες επιτάχυνσης και τα προβλήματα δεκαετιών που ταλανίζουν την αδειοδοτική διαδικασία των σταθμών ΑΠΕ.
Τέλος, έγινε αναφορά και στις υπόλοιπες νομοθετικές πρωτοβουλίες του ΥΠΕΝ για τον κλάδο ΑΠΕ –πέραν των αδειοδοτικών διαδικασιών-, όπως το ρυθμιστικό πλαίσιο για την αποθήκευση ηλεκτρικής ενέργειας, την ανάδειξη του net metering, την επέκταση του χρόνου λειτουργίας των αιολικών πάρκων (life extension) και την ανανέωση του εξοπλισμού τους (repowering) κ.α.