Τη συμφωνία ανάμεσα στα Ελληνικά Πετρέλαια και τη γερμανική εταιρία έργων ΑΠΕ, Juwi, για την κατασκευή του τέταρτου μεγαλύτερου στην Ευρώπη φωτοβολταϊκού πάρκου ισχύος 204 MW στην Κοζάνη ανακοίνωσαν στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου οι εκπρόσωποι των δύο επιχειρήσεων.
Το ύψος της επένδυσης ανέρχεται στα 130 εκ. ευρώ και πρόκειται επίσης για το μεγαλύτερο έργο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στην Ελλάδα ως σήμερα. Στην ίδια εκδήλωση ο διευθύνων σύμβουλος των ΕΛ.ΠΕ Ανδρέας Σιάμισιης ανακοίνωσε επίσης «τη στροφή του ομίλου στο χώρο των ΑΠΕ θέτοντας ως στόχο τα 600 ΜW μέχρι το 2025 και τα 300 MW μέχρι το 2021».
Η ΕΛ.ΠΕ, όπως αποσαφήνισαν οι Σιάμισιης και ο γενικός διευθυντής Στρατηγικού Σχεδιασμού και Ανάπτυξης της εταιρίας Γιώργος Αλεξόπουλος επί της ουσίας «εξαγόρασε «πακέτο» την εταιρία ειδικού σκοπού της Juwi Hellas που περιλαμβάνει τις άδειες του φωτοβολταϊκού πάρκου και την κατασκευή».
Το έργο αναμένεται να ξεκινήσει να κατασκευάζεται στο τρίτο τρίμηνο του έτους και θα είναι έτοιμο να λειτουργήσει στο τέλος του 2021. Στη φάση της κατασκευής θα δημιουργήσει 350 θέσεις εργασίας και το πάρκο εκτείνεται σε έκταση 4.500 στρεμμάτων και αποτελείται από 8 υποέργα με 500.000 συνολικά πάνελ διπλής όψεως. Η παραγωγή του, σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάστηκαν, ανέρχεται σε 300 Γιγαβατώρες ετησίως και καλύπτει τις ανάγκες ηλεκτροδότησης 75.000 νοικοκυριών.
Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Juwi Hellas Τάκη Σαρρή, «οι διαδικασίες αδειοδότησης του φωτοβολταϊκού ξεκίνησαν το 2012 και πριν από λίγους μήνες ολοκληρώθηκαν οι περιβαλλοντικές άδειες, δηλαδή σχεδόν οκτώ χρόνια μετά. Απομένει η έκδοση των αδειών εγκατάστασης».
Ο κ. Σιάμισιης περιγράφοντας τη στροφή των ΕΛ.ΠΕ στις ΑΠΕ είπε ότι «η σημερινή συνεισφορά των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στα ετήσια EBITDA των 600 με 800 εκ. ευρώ είναι μόλις 2 εκ. ευρώ, ενώ με το πάρκο της Κοζάνης θα εκτοξευτεί στα 20 εκ. ευρώ». Ο ίδιος έθεσε ως στόχο «τον διπλασιασμό της συνεισφοράς των ΑΠΕ στα EBITDA και σίγουρα να κινείται άνω των 50 εκ. ευρώ».
Από την πλευρά του ο κ. Αλεξόπουλος υπογράμμισε ότι «η ΕΛ.ΠΕ Ανανεώσιμες έχει ένα χαρτοφυλάκιο έργων σε ανάπτυξη ισχύος 1.000 ΜW και εξ αυτών κάποια θα προχωρήσουν». Ο ίδιος όμως τόνισε πως «έπονται κι άλλες εξαγορές πάρκων είτε ώριμων είτε εν λειτουργία προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι».
Στην εκδήλωση παραβρέθηκε και το εκτελεστικό μέλος της διοικητικής επιτροπής της μητρικής Juwi AG, Στέφαν Χάνσεν, ο οποίος τόνισε ότι «στην Ευρώπη οι χώρες στις οποίες δίνει έμφαση για ανάπτυξη είναι η Ελλάδα και η Ιταλία».
Η γερμανική εταιρία έχει 17 γραφεία στο εξωτερικό και έχει σε εξέλιξη την ανάπτυξη έργων ΑΠΕ στις ΗΠΑ, τη Ν. Αφρική και την Αυστραλία μεταξύ άλλων. Το χαρτοφυλάκιο της ανέρχεται σε 5.000 MW και τα έσοδα της το 2018 ήταν στα 3,9 δις. ευρώ.
Την εκδήλωση χαιρέτησαν επίσης ο πρόεδρος των ΕΛ.ΠΕ Γιάννης Παπαθανασίου, ο υπουργός ΠΕΝ Κωστής Χατζηδάκης και ο υφυπουργός Γερ. Θωμάς.
Η ΔΕΠΑ Εμπορίας
Στο μεταξύ ο Ανδρέας Σιάμισιης ρωτήθηκε από τους δημοσιογράφους και για το αν τα ΕΛ.ΠΕ έχουν καταλήξει με τον εταίρο τους στο ρεύμα και το φυσικό αέριο την Edison για κοινή κάθοδο στον διαγωνισμό της ΔΕΠΑ Εμπορίας.
Ο κ. Σιάμισιης απέφυγε να απαντήσει λέγοντας ότι είναι γνωστό πως «οι δύο εταιρίες είναι συνέταιροι στην Elpedison. Οι συζητήσεις είναι σε εξέλιξη και ακόμη δεν είμαστε σε θέση να σας ανακοινώσουμε αν τα ΕΛ.ΠΕ θα κατέβουν στο διαγωνισμό με την Edison».

Πηγή: euro2day.gr