Όλο και πιο κοντά στον στόχο του για εκμηδενισμό του ανθρακικού αποτυπώματος των εγκαταστάσεών του βρίσκεται το «The Orange Factory», το πιο σύγχρονο εργοστάσιο χυμοποίησης πορτοκαλιού της Ελλάδας, που βρίσκεται στην Σπάρτη.
Όπως σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση, από την πρώτη στιγμή της θεμελίωσής του, η διοίκηση της βιομηχανικής εγκατάστασης είχε αποφασίσει ότι το εργοστάσιο θα λειτουργούσε με τους πλέον αυστηρούς περιβαλλοντικούς όρους και θα επιβάρυνε όσο το δυνατόν λιγότερο την λακωνική ατμόσφαιρα ή τον υδροφόρο ορίζοντα.
Στο πλαίσιο αυτό, το «The Orange Factory» χρησιμοποιεί πυρηνόξυλο για να καλύψει τις ενεργειακές του ανάγκες και όχι πετρέλαιο. Πρόκειται για ένα υλικό που βρίσκεται στις κορυφαίες θέσεις του καταλόγου με τα καλύτερα βιοκαύσιμα, κάτι που έχει διαπιστωθεί από τις αναλύσεις του Εθνικού Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ).
Το πυρηνόξυλο θεωρείται ιδιαίτερα οικολογική καύσιμη ύλη, καθώς έχει μηδαμινή περιεκτικότητα σε θείο (το οποίο συμβάλλει στη δημιουργία της όξινης βροχής) και έχει αρνητικό ισοζύγιο διοξειδίου του άνθρακα (CO₂), άρα δεν συνεισφέρει στο φαινόμενο του θερμοκηπίου.
Αυτό συμβαίνει επειδή οι ποσότητες του διοξειδίου του άνθρακα που απελευθερώνονται κατά την καύση του πυρηνόξυλου δεσμεύονται και πάλι από τα φυτά για τη δημιουργία της βιομάζας.
Παράλληλα η διοίκηση προτίθεται να παράξει βιοαέριο. Σημειώνεται ότι ήδη έχει κατατεθεί πρόταση στις σχετικές αρχές προκειμένου να δημιουργηθεί μία μονάδα στους ελεύθερους χώρους του εργοστασίου η οποία θα εκμεταλλεύεται το βιοαέριο που προέρχεται από την αναερόβια χώνευση της πορτοκαλόφλουδας.
Το αποτέλεσμα θα είναι ένα καύσιμο με ενεργειακό περιεχόμενο που υπολογίζεται ότι μπορεί να φτάσει στα 7 kWh/m³ ενώ την ίδια στιγμή τα υπολείμματα αυτής της διαδικασίας γίνονται εδαφοβελτιωτικό εκμηδενίζοντας στην ουσία τα στερεά απόβλητα του εργοστασίου.
Στους σχεδιασμούς της διοίκησης περιλαμβάνεται επίσης η απόκτηση φωτοβολταϊκής εγκατάστασης προκειμένου το «The Orange Factory» να καταστεί για τουλάχιστον εννέα μήνες το χρόνο πλήρως αυτοτροφοδοτούμενο σε ηλεκτρική ενέργεια, ενώ και τους χειμερινούς μήνες η παραγωγή από τα φωτοβολταϊκά συστήματα αναμένεται να καλύπτει τουλάχιστον το 75% των συνολικών αναγκών.
Σημειώνεται ότι στο «The Orange Factory» λειτουργεί μονάδα βιολογικού καθαρισμού το νερό της οποίας τα τελευταία χρόνια χρησιμοποιείται από τα άγρια ζώα του βουνού που φιλοξενούνται σε περιφραγμένη έκταση δίπλα από το εργοστάσιο. Παράλληλα από το ίδιο νερό τροφοδοτείται μία λίμνη που βρίσκεται κοντά στους χώρους ψυχαγωγίας του εργοστασίου και στην οποία ζουν δεκάδες χρυσόψαρα.

Πηγές: ΑΠΕ – ΜΠΕ, zougla.gr