Σημαντικές ενδείξεις για αποθέματα φυσικού αερίου της τάξης των 10 τρισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων στον ελλαδικό χώρο, δηλαδή, δύο φορές, το κοίτασμα της Αφροδίτης (4,1 τρις. κ.π.) στην κυπριακή ΑΟΖ και όσο ακριβώς το Ταμάρ του Ισραήλ, αποκαλύπτουν σεισμογραφικά δεδομένα των ΕΛΠΕ για την πιθανότητα ύπαρξης μεγάλων αποθεμάτων φυσικού αερίου στις θαλάσσιες παραχωρήσεις της Κρήτης.
Η είδηση προέκυψε από την παρουσίαση που έκανε ο επικεφαλής της Γενικής Διεύθυνσης Υδρογονανθράκων των ΕΛΠΕ, Γιάννης Γρηγορίου, στην κλειστή συζήτηση που διοργάνωσε χθες το think tank «Κύκλος Ιδεών» του Ευάγγελου Βενιζέλου, με θέμα με τις τελευταίες εξελίξεις ως προς τις έρευνες για τους υδρογονάνθρακες στις ελληνικές θαλάσσιες ζώνες, μετά την κύρωση των σχετικών συμβάσεων.
Πρόκειται για τη Δομή «Τάλως» που πιθανότατα βρίσκεται στα οικόπεδα δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης και η οποία πήρε την συγκεκριμένη ονομασία από τον ομώνυμο μυθικό ανθρωπόμορφο φτερωτό φύλακα με σώμα από χαλκό που ήταν επιφορτισμένος για την εφαρμογή των νόμων στο ελληνικό νησί.
Την ίδια ώρα, ο κ. Γρηγορίου, παρουσίασε στην συζήτηση τις σεισμικές απεικονίσεις του κοιτάσματος Ζορ που ανακαλύφθηκε στην ΑΟΖ της Αιγύπτου το 2015, οι οποίες έδειξαν ότι έχουν παρόμοια γεωλογική δομή με την αποκαλούμενη Δομή «Τάλως».
Η ανάλυση των σεισμικών δεδομένων δείχνει κοίτασμα 280 δισ. κυβικών μέτρων, το οποίο εάν επιβεβαιωθεί θα μπορεί να καλύψει τις ανάγκες της εγχώριας αγοράς για 70 χρόνια.
Τα σεισμικά δεδομένα υπήρχαν από το 2012 -2013, όταν ο τότε υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, κ. Γιάννης Μανιάτης προσκάλεσε τη νορβηγική PGS για τη διενέργεια των σεισμικών ερευνών στο Ιόνιο και νότια της Κρήτης, με τη Δομή «Τάλως» να εντοπίζεται, κατά τις ίδιες πληροφορίες, στην δεύτερη περιοχή.