Το ακριβό ηλεκτρικό ρεύμα και η προθεσμιακή αγορά, ταλανίζουν τους μεγάλους παίκτες της αγοράς ηλεκτρισμού και προκαλούν πονοκέφαλο στο ενεργειακό κυβερνητικό επιτελείο.
Οι ενεργοβόρες βιομηχανίες, οι μεγάλοι καταναλωτές ηλεκτρισμού, εκφράζουν την ανησυχία τους για το σχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) σχετικά με τη δημιουργία προθεσμιακής αγοράς χρηματοοικονομικών προϊόντων ηλεκτρισμού χωρίς φυσική παράδοση.
Ο τρόπος αυτός εκτιμούν ότι θα έχει μηδενικό αποτέλεσμα όσον αφορά τη μείωση του ενεργειακού κόστους στην παραγωγή. Κρατούν επιφυλακτική στάση για τη καθυστέρηση της προθεσμιακής αγοράς, με προϊόντα φυσικής παράδοσης, στο πλαίσιο του Target Model, δηλαδή της ενοποίησης των αγορών ηλεκτρικής ενέργειας στην Ε.Ε.
Το σχέδιο του ΥΠΕΝ για τη δημιουργία προθεσμιακής αγοράς χρηματοοικονομικών προϊόντων, η οποία θα τεθεί σε λειτουργία περί τα τέλη Φεβρουαρίου, ή αρχές Μαρτίου, επιδιώκεται να λειτουργήσει ως αντιστάθμισμα για την κατάργηση των δημοπρασιών ΝΟΜΕ.
Ωστόσο, οι μεγάλοι καταναλωτές ενέργειας, που δεν είχαν αποκλειστεί από τη συμμετοχή στις δημοπρασίες ΝΟΜΕ και αναμένουν τη δημιουργία προθεσμιακής αγοράς ρεύματος με συμβόλαια φυσικής παράδοσης, δεν είναι ικανοποιημένοι από την καθυστέρηση.
Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά η προθεσμιακή συμβολαίων χωρίς φυσική παράδοση θα παράσχει τη δυνατότητα αντιστάθμισης κινδύνου στους προμηθευτές, χωρίς πάντως να δίνουν πρόσβαση σε ηλεκτρική ενέργεια αισθητά πιο ανταγωνιστικού κόστους από την Οριακή Τιμή Συστήματος.
Η βιομηχανία που παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις θεωρεί ότι η συγκεκριμένη αγορά χρηματοοικονομικών προϊόντων χωρίς φυσική παράδοση δεν αποτελεί λύση για τη μείωση του ενεργειακού κόστους, το οποίο είναι από τα υψηλότερα στην Ευρώπη.
Σημειώνεται ότι σύμφωνα με έκθεση της Κομισιόν για την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης το β τρίμηνο του 2019, η ελληνική χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρισμού είναι από τις ακριβότερες στην Ευρώπη.
Η χονδρική τιμή του ρεύματος στην Ελλάδα είναι υψηλότερη κατά 22,2 ευρώ/MWh σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, ενώ σε σχέση με χώρες όπως η Γερμανία και η Γαλλία κατά 30 ευρώ/MWh.
Έλλειμμα ανταγωνιστικότητας εμφανίζει η εγχώρια χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρισμού και σε σχέση με γειτονικές χώρες με τις οποίες λειτουργούν ηλεκτρικές διασυνδέσεις όπως η Βουλγαρία και η Ιταλία.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ε.Ε η μέση τιμή του ρεύματος στη χονδρική αγορά της Ελλάδας στο β τρίμηνο του έτους διαμορφώθηκε στα 65,5 ευρώ/MWh όταν ο μέσος όρος των ευρωπαϊκών χωρών κυμάνθηκε στα 43,3 ευρώ/MWh.
Το υψηλό ενεργειακό κόστος που καλούνται να καταβάλουν οι επιχειρήσεις, έχει οδηγήσει τη βιομηχανία να ζητά την επέκταση για μια τριετία του μηχανισμού της διακοψιμότητας προκειμένου να ανταποκριθούν στον ανταγωνισμό.

Πηγή: grtimes.gr