Ο προϋπολογισμός του έργου, το οποίο αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2022, αγγίζει το 1 δισ. ευρώ, ενώ θα αποτελέσει μία από τις μεγαλύτερες υποδομές, που κατασκευάσθηκαν ποτέ στην Ελλάδα. 
«Επειγόμεθα για το θέμα της διασύνδεσης της Κρήτης, γιατί το εργοστάσιο της ΔΕΗ θα πρέπει να κλείσει στην Κρήτη, με βάση το ενωσιακό δίκαιο, απαγορεύεται να λειτουργεί μετά από πολύ σύντομο χρονικό διάστημα» δήλωσε πρόσφατα ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης.
Εξάλλου, η «Αριάδνη Interconnection», θυγατρική εταιρεία ειδικού σκοπού του ΑΔΜΗΕ, που υλοποιεί το έργο, ανακοίνωσε την ένταξη της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης-Αττικής στο κοινοτικό πρόγραμμα στήριξης ΕΣΠΑ 2014 – 2020.
Για την υλοποίηση του έργου θα δημιουργηθεί υποβρύχια γραμμή μεταφοράς συνεχούς ρεύματος μεταξύ της Κρήτης και της Αττικής, με μήκος περίπου 328 χιλιόμετρα και συνολική ονομαστική ισχύ 1000 MW. Θα ξεκινά από τα Μέγαρα και θα φτάνει στην περιοχή της Κορακιάς στην Κρήτη.
Εκτός από τη διασφάλιση της ενεργειακής επάρκειας της Κρήτης, η διασύνδεση θα φέρει και οφέλη στους καταναλωτές με τη μείωση της χρέωσης για Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ).
Οι χρεώσεις αυτές αφορούν στη χρηματοδότηση της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας των νησιών και της προμήθειας με χαμηλή κιλοβατώρα των οικονομικά αδύναμων ομάδων (Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο) και των πολύτεκνων.
Όπως εκτιμάται, το όφελος από τη σύνδεση Αθήνας – Κρήτης θα είναι περίπου 400 εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο, τα οποία αναμένεται σε μεγάλο βαθμό να αφαιρεθούν από τους λογαριασμούς ενέργειας των καταναλωτών.
Τι πληρώνουμε σήμερα για ΥΚΩ
Η χρέωση για τις ΥΚΩ επιβάλλεται σε τρία κλιμάκια και καθορίζεται από το ύψος της κατανάλωσης σε κιλοβατώρες. Χωρίς να γίνεται διάκριση σε κανονική ή νυχτερινή ακτανάλωση.
Συγκεκριμένα:
  1. Από 0 έως 1.600 κιλοβατώρες 0,00690 ευρώ
  2. Από 1.601 έως 2.000 κιλοβατώρες 0,05 ευρώ
  3. Από 2.001 και πάνω κιλοβατώρες 0,085 ευρώ.
Παράδειγμα: Οικογένεια καταναλώνει 1.600 κιλοβατώρες το τετράμηνο. Το κόστος που θα πληρώσει για τις ΥΚΩ προκύπτει πολλαπλασιάζοντας τη χρέωση 0,00690 ευρώ επί τις 1.600 κιλοβατώρες. Το ποσό που προκύπτει είναι 11,04 ευρώ.

Πηγή: star.gr