Στην Ημερίδα με θέμα «Κυκλική Οικονομία και Διαχείριση Αποβλήτων» που διοργάνωσε το Ινστιτούτο Επιμόρφωσης του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης, παρουσιάστηκε το πρωτοποριακό Πάρκο Κυκλικής Οικονομίας του Δήμου Ηρακλείου και του Ε.Σ.Δ.Α.Κ. από τον Πρόεδρο του Συνδέσμου Χάρη Μαμουλάκη.
Η έναρξη των εργασιών έγινε από τον αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη, τον αν. Υπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας Σωκράτη Φάμελλο και τον Γεν. Γραμματέα Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων του Υπ. Εσωτερικών, Ευάγγελο Καπετάνιο.
Σκοπός της Ημερίδας, ήταν η ευαισθητοποίηση και η πληροφόρηση των άμεσα και έμμεσα εμπλεκομένων στελεχών της κεντρικής διοίκησης, των περιφερειών και των δήμων, των διαχειριστικών αρχών των φορέων διαχείρισης, των αδειοδοτικών και ελεγκτικών υπηρεσιών, στον σχεδιασμό και την εφαρμογή συνθηκών κυκλικής οικονομίας στην χώρα μας.
Στην Ημερίδα πραγματοποιήθηκαν εισηγήσεις σχετικές με τις αλλαγές και τις καινοτομίες που επέρχονται στη διαχείριση αποβλήτων στο πλαίσιο της κυκλικής οικονομίας με έμφαση στις νέες απαιτήσεις, τις δυνατότητες και τις υποχρεώσεις των Ο.Τ.Α., το νέο θεσμικό πλαίσιο, αλλά και τις ευκαιρίες που δημιουργούνται.
Μεταξύ των θεμάτων της ημερίδας ήταν:
-
Η κυκλική οικονομία στην παραγωγή και στην κατανάλωση.
-
Το πλαίσιο στρατηγικής και το Εθνικό Σχέδιο για την Κυκλική Οικονομία.
-
Η κυκλική οικονομία μέσα από καλές πρακτικές.
-
Η διαχείριση αποβλήτων σε μια κυκλική οικονομία.
-
Οι πρόσφατες αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο και στο πλαίσιο σχεδιασμού αναφορικά με τη διαχείριση αποβλήτων.
Κατά τον χαιρετισμό του, ο Πρόεδρος του Ε.Σ.Δ.Α.Κ. και Αντιδήμαρχος Ανακύκλωσης και Καθαριότητας Ηρακλείου, Χάρης Μαμουλάκης αναφέρθηκε στις δύο μεγάλες προκλήσεις και παράλληλα μεγάλες ευκαιρίες: την ψηφιακή επανάσταση και κυκλική οικονομία. Όπως σχολίασε: «με αυτές φέρνουμε το μέλλον στο παρόν».
Πρόσθεσε ότι «με τη στρατηγική της κυκλικής οικονομίας μπορούν να γίνουν πολλά που θα ενισχύσουν τον εθνικό και κοινωνικό μας πλούτο, δημιουργώντας ένα νέο επιχειρηματικό περιβάλλον το οποίο θα προσφέρει νέες θέσεις εργασίας. Έως το 2030 πάνω από ένα εκατομμύριο».
Εστιάζοντας στην επαναχρησιμοποιίηση, στην επισκευή, στην ανανέωση, ο κ. Μαμουλάλης τόνισε ότι «μπορούμε να εκμεταλλευτούμε τα απόβλητα. Με τον τρόπο αυτό εξοικονομούμε φυσικούς πόρους και ενέργεια, ενώ μειώνουμε δραστικά και τον όγκο των απορριμμάτων σχολιάζοντας ότι για τη μετάβαση σε μια κυκλική οικονομία, σημαντικό ρόλο έχουν να διαδραματίσουν οι φορείς της Τοπικής και Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης».
Το Πάρκο
Το Περιβαλλοντικό Πάρκο Κυκλικής Οικονομίας που υλοποιείται σε συνεργασία με τον Δήμο Ηρακλείου. Πρόκειται για ένα εμβληματικό και καινοτόμο έργο που θα εκτείνεται σε μια έκταση 270 στρεμμάτων στη θέση «Μαύρος Σπήλιος» στην περιοχή της Νέας Αλικαρνασσού.
Η χρηματοδότησή του θα γίνει από εγχώριους και κοινοτικούς πόρους, συνολικού ύψους 45 εκατομμυρίων ευρώ και προβλέπεται να ολοκληρωθεί την επόμενη πενταετία (2018-2023).
Είναι το πρώτο στην Κρήτη πάρκο διαχείρισης, ανακύκλωσης, διαλογής απορριμμάτων και ανάκτησης ανακυκλώσιμων υλικών. Παράλληλα, θα διαθέτει χρήσεις και δραστηριότητες έρευνας, καινοτομίας, περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, καθώς και αναψυχής και ψυχαγωγίας.
Το έργο στοχεύει να αποτελέσει πόλο έλξης για μικρούς και μεγάλους, καθώς θα μπορούν να το επισκέπτονται οι πολίτες του Ηρακλείου και της Κρήτης, αλλά και οι τουρίστες της περιοχής. Η επισκεψιμότητά του εκτιμάται να ανέλθει στα 10.000 άτομα ετησίως, ενώ θα δημιουργηθούν περισσότερες από 250 θέσεις εργασίας.
Τα οφέλη που θα προκύψουν από τη λειτουργία του Πάρκου είναι ιδιαίτερα σημαντικά.
Ενδεικτικά:
-
Αύξηση των ποσοτήτων διαχωριζόμενων ανακυκλώσιμων απορριμμάτων.
-
000 τόνοι ετησίως ανακτώμενη ποσότητα αξιοποιήσιμων υλικών.
-
Μείωση των αποβλήτων που θα οδηγούνται για ταφή.
-
Δραστική μείωση περιβαλλοντικής όχλησης από τις υφιστάμενες παλαιές εγκαταστάσεις.
-
Εξοικονόμηση ενέργειας με την ανάπτυξη φιλικής προς το περιβάλλον παραγωγής ενέργειας και με τη χρήση οικονομικά αποδοτικότερων ΑΠΕ.
-
Ενίσχυση της οικονομίας της γνώσης, της έρευνας και της καινοτομίας, με τη συνεργασία εκπαιδευτικών ιδρυμάτων στο Κέντρο Έρευνας και Καινοτομίας.
Το Περιβαλλοντικό Πάρκο Κυκλικής Οικονομίας, το οποίο έχει αποσπάσει το Ελληνικό Βραβείο για το Περιβάλλον 2018, προτείνεται να αναπτυχθεί και να αναβαθμίσει μια περιοχή μεγαλύτερη των 270 στρεμμάτων στη Νέα Αλικαρνασσό (βόρεια της Βιομηχανικής Περιοχής) με τη λειτουργία του να να συμβάλλει στην ανάπτυξη της κυκλικής οικονομίας στην Κρήτη, αλλά και να αναβαθμίζει περιβαλλοντικά – και όχι μόνο – τη συγκεκριμένη περιοχή.
Οι στόχοι από τη δημιουργία του Περιβαλλοντικού Πάρκου Κυκλικής Οικονομίας είναι:
-
Να είναι ανοιχτό και επισκέψιμο σε πολίτες, σχολεία, εκπαιδευτικά ιδρύματα, παραγωγικούς φορείς εντός και εκτός Περιφέρειας Κρήτης.
-
Να συνδυάσει την περιβαλλοντική διαχείριση με την ενημέρωση, την εκπαίδευση, την καινοτομία και την αναψυχή.
-
Να οργανώσει χωροταξικά το σύνολο των επιμέρους χρήσεων της ενιαίας έκτασης που βρίσκονται στη θέση «Μαύρος Σπήλιος» και να αναβαθμίσει περιβαλλοντικά την περιοχή.
-
Να δώσει προτεραιότητα στις δράσεις ενημέρωσης κοινού, στην πρόληψη – επαναχρησιμοποίηση καθώς και στην χωριστή συλλογή για ανάκτηση ανακυκλώσιμων υλικών και ενεργειακή αποδοτικότητα με νέες δράσεις.