Ελληνικές ανεμογεννήτριες θα εγκατασταθούν, για πρώτη φορά, στην πρώτη Αγροτική Ενεργειακή Κοινότητα της Ελλάδας, η οποία δημιουργήθηκε τον περασμένο Ιούλιο στη Θεσσαλία από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, τον Γενικό Οργανισμό Εγγείων Βελτιώσεων Θεσσαλίας και έξι Τοπικούς Οργανισμούς Εγγείων Βελτιώσεων από τη Λάρισα και την Καρδίτσα.
Τη «διπλή πρωτιά» επισφράγισε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Βασίλης Κόκκαλης, με την παρουσία του στο περίπτερο της κατασκευάστριας εταιρείας (Eunice Energy Group – EEG) των ελληνικών ανεμογεννητριών «EW16 θέτις», στην 83η ΔΕΘ.
Όπως επεσήμανε ο κ. Κόκκαλης, στους άμεσους στόχους της κυβέρνησης περιλαμβάνεται η προώθηση των Ενεργειακών Αγροτικών Κοινοτήτων και τόνισε ότι ήδη το ενδιαφέρον που καταγράφεται με αφετηρία τη Θεσσαλία είναι τεράστιο από τον αγροτικό κόσμο σε όλη τη χώρα.
Αναφερόμενος στην πρώτη Αγροτική Ενεργειακή Κοινότητα της Θεσσαλίας, για τη δημιουργία της οποίας έχει συμβάλλει και ο ίδιος, σημείωσε ότι «είμαστε σε πολύ καλό δρόμο» και εξήγησε πως οι ιδρυτικοί φορείς της έχουν εξασφαλισμένη χρηματοδότηση προκειμένου να προχωρήσουν στην υλοποίηση επένδυσης στο χώρο των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) με φωτοβολταϊκά και με ανεμογεννήτριες.
Όπως εξήγησε ο κ. Κόκκαλης, οι αγρότες οι οποίοι κάνουν χρήση των υπηρεσιών άρδευσης των ΤΟΕΒ που συμμετέχουν στον συνεταιρισμό, θα δουν μείωση έως και 80% στα χρήματα που κατέβαλαν, αφού από ένα σημείο και μετά θα καταβάλουν μόνον το αντίτιμο που τους αναλογεί για τη συντήρηση του δικτύου άρδευσης.
Ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης σημείωσε επίσης πως «κάθε χρόνο οι Θεσσαλοί παραγωγοί ξοδεύουν 500.000 ευρώ σε ρεύμα. Το 20% πάει στην άρδευση, ενώ το 80% κατευθύνεται για την αντιπλημμυρική προστασία. Με τη χρήση των νέων ανεμογεννητριών και των φωτοβολταϊκών συστημάτων θα πραγματοποιηθεί μια οικονομία της τάξης του 80%».
Στο περίπτερο της EEG στην 83η ΔΕΘ, ο ελληνικός ενεργειακός Όμιλος εκτός από την ανεμογεννήτρια τύπου «EW16 θέτις», η οποία κατασκευάζεται στις εγκαταστάσεις της τεχνολογικά πρωτοποριακής μονάδας στη Μάνδρα Αττικής, παρουσιάζει και το σύστημα «S4S» (Storage for: Saving, Solutions, SmartGrid, Sustainability).
Πρόκειται για ένα διεθνώς πρωτοποριακό σύστημα αποθήκευσης και αυτοδιαχείρισης ενέργειας και τεχνογνωσίας Ευφυούς Ηλεκτρικού Δικτύου, το οποίο ήδη εφαρμόζεται στην αυτόνομη ενεργειακή επένδυση του διεθνώς αναγνωρισμένου «TILOS Project», που εξασφαλίζει στην Τήλο ενεργειακή ανεξαρτησία και αυτονομία από ΑΠΕ.
Για το προφίλ της επένδυσης, τα ποιοτικά χαρακτηριστικά και τις δυνατότητες που υπάρχουν για την εγκατάσταση τέτοιων μονάδων ενέργειας με φιλικό αποτύπωμα στο περιβάλλον ενημερώθηκε και ο Αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Κεντρικής Μακεδονίας κ. Κώστας Γιουτίκας κατά την επίσκεψή στο χώρο της EEG στην 83η ΔΕΘ.