Το Υπουργικό Συμβούλιο διόρισε χθες τη διαπραγματευτική ομάδα για τις διαπραγματεύσεις με την κοινοπραξία Noble – Shell – Delek για το κοίτασμα «Αφροδίτη», στη βάση της πρότασης του υπουργού Ενέργειας.
Το Υπουργικό έκρινε ότι σε περίπτωση θετικής ανταπόκρισης των εταιρειών και επιτυχούς κατάληξης της διαπραγμάτευσης, με βάση και σενάρια που έχει στα χέρια του το υπουργείο, χωρίς να πλήττουν συμφέροντα της Δημοκρατίας αλλά, αντίθετα, μπορούν να διασφαλίσουν την ανάπτυξη και εκμετάλλευση του κοιτάσματος, προκύπτουν σημαντικά οικονομικά και γεωπολιτικά οφέλη για την Κύπρο.
Στα οικονομικά οφέλη στα συν περιλαμβάνεται, μεταξύ άλλων, το ότι θα έχουμε επενδύσεις της τάξης των €7,5 δισ. για ανάπτυξη του κοιτάσματος και την εξυπηρέτησή του για 18 χρόνια, συν €1 δισ. για τους αγωγούς που θα γίνουν με βάση την Κύπρο, οπότε σημαίνει και σημαντικές δαπάνες για εξυπηρέτηση, υπεργολαβίες, θέσεις εργασίας κ.λπ. Η Κύπρος θα ξεκινήσει επίσης να έχει άμεσα έσοδα από υδρογονάνθρακες.
Στα γεωπολιτικά, θα ισχυροποιηθεί η σχέση με την Αίγυπτο, ενώ θα δημιουργηθούν άμεσα κοινά οικονομικά συμφέροντα με τις χώρες από τις οποίες προέρχονται οι εταιρείες – ΗΠΑ, Μ. Βρετανία, Ολλανδία, Ισραήλ. Ταυτόχρονα, η Κύπρος θα ενταχθεί στη λίστα των χωρών που παράγουν φυσικό αέριο, ενώ το γεγονός ότι θα εξάγεται στην ΕΕ θα δημιουργήσει μια εναλλακτική πηγή τροφοδοσίας της από την ανατολική Μεσόγειο, την ώρα που θα φθίνουν οι ποσότητες φυσικού αερίου από τη Βόρεια Θάλασσα.
Σε δηλώσεις του, μετά τη χθεσινή συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου στο Τρόοδος, ο υπουργός Ενέργειας εξήγησε ότι στις 19 Δεκεμβρίου 2017 το υπουργείο ενημερώθηκε από την κοινοπραξία του κοιτάσματος «Αφροδίτη» ότι έχουν φτάσει σε προκαταρκτική συμφωνία με τον τερματικό της Αιγύπτου, για πώληση φυσικού αερίου προς τη Shell. Ταυτόχρονα, ενημέρωναν ότι, λόγω και των μειωμένων τιμών πετρελαίου διεθνώς, τα οικονομικά του έργου δεν ήταν βιώσιμα και ζητούσαν όπως αναθεωρηθούν οι οικονομικοί όροι στη σύμβαση. Ακολούθησαν άλλες επιστολές από την κοινοπραξία, ανέφερε ο Γ. Λακκοτρύπης. Το θέμα μελετήθηκε με την Εταιρεία Υδρογονανθράκων Κύπρου και τη Νομική Υπηρεσία καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι η καλύτερη επιλογή ήταν να καταβληθεί προσπάθεια για κοινά αποδεκτή λύση, ώστε να προχωρήσει σε ανάπτυξη το κοίτασμα το συντομότερο δυνατόν.
Έγινε ενημέρωση των πολιτικών κομμάτων, πρόσθεσε ο υπουργός, ενώ υπάρχει και δέσμευση «ότι αφού καταλήξουμε και προτού ολοκληρωθεί η όποια συμφωνία, αν και εφόσον καταλήξουμε, θα τους καλέσουμε για να ξανασυζητήσουμε το θέμα με μεγαλύτερη πλέον λεπτομέρεια» πρόσθεσε ο ίδιος.
Η διαπραγματευτική ομάδα θα αποτελείται από τους υπουργούς Ενέργειας και Οικονομικών, από τους συμβούλους του υπουργείου Ενέργειας, από την ΕΥΚ, τη Νομική Υπηρεσία και στελέχη του υπουργείου Ενέργειας.
Σχολιάζοντας τον χρόνο που αναμένει να διαρκέσουν οι διαπραγματεύσεις, ανέφερε ότι η επιθυμία είναι να καταλήξουν το συντομότερο δυνατό και πρόσθεσε: «Αφού είχαμε δει όλες τις επιλογές μας, έχουμε φτάσει στο συμπέρασμα ότι και το παράθυρο ευκαιρίας στην Αίγυπτο και αυτής της προκαταρκτικής συμφωνίας είναι περιορισμένο, αλλά και οι συνθήκες στον τομέα των υδρογονανθράκων μεταλλάσσονται σχεδόν καθημερινά. Από εκεί και πέρα, θα καθορίσει την πορεία της συζήτησης η εξέλιξη των διαπραγματεύσεων, δηλαδή αν θα μπορέσουμε να επιτύχουμε αυτά που έχει θέσει η Κυβέρνηση ως στόχο».
Κληθείς να πει πόσος χρόνος θα χρειαστεί για τη μεταφορά φυσικού αερίου στην Αίγυπτο και πότε θα αρχίσουν να ρέουν τα πρώτα χρήματα στα δημόσια ταμεία στην περίπτωση όπου υπάρξει συμφωνία, ο Γ. Λακκοτρύπης είπε ότι «με βάση τον σημερινό προγραμματισμό μιλάμε για την πρώτη διοχέτευση φυσικού αερίου και κατ’ επέκταση ύπαρξη εσόδων το 2022. Όσο κυλά ο χρόνος τόσο μετατίθεται η ημερομηνία πάρα πέρα, γι’ αυτό και προανέφερα ότι επείγει, είναι σημαντικό για εμάς να καταλήξουμε σε μια αμοιβαία αποδεκτή λύση το συντομότερο δυνατόν».