Η ώρα των γεωτρύπανων στην Ανατολική Μεσόγειο και η ώρα να ξεκαθαρίσει και η Τουρκία της θέσης έφτασε. Κι έφτασε μαζί με το γεωτρύπανο της κοινοπραξίας ExxonMobil-Qatar Petroleum που θα κάνει την γεώτρηση στην Κυπριακή ΑΟΖ.
To γεωτρύπανο αμερικανικών συμφερόντων έφθασε στο στόχο «Δελφίνη» στο τεμάχιο 10 της Κυπριακής ΑΟΖ με απόλυτη ασφάλεια αργά το βράδυ της Κυριακής, μάλιστα λίγες ώρες νωρίτερα πριν την από καιρό προγραμματισμένη ώρα άφιξης, σύμφωνα με τον «Φιλελεύθερο της Κύπρου».
Με την ασφαλή άφιξη του γεωτρύπανου ολοκληρώθηκε το πρώτο και σημαντικό στάδιο του πολύμηνου σχεδιασμού, που είχε μεταξύ άλλων ως στόχο την ασφαλή και ανεμπόδιστη πλεύση του γεωτρύπανου, δεδομένων των εμπειριών των προηγούμενων έξι γεωτρήσεων και ιδιαίτερα των τουρκικών προκλητικών ενεργειών.
Ηδη, το πρώτο σκάφος υποστήριξης που αναχώρησε από το λιμάνι Λεμεσού πλησιάζει στο γεωτρύπανο, ενώ δεύτερο πλοίο υποστήριξης βρίσκεται καθ οδό για μεταφορά των πρώτων προμηθειών και εξοπλισμού.
Όμως, και οι ΗΠΑ δηλώνουν ηχηρό «παρών» στην περιοχή θέλοντας να ενισχύουν το αίσθημα ασφάλειας στην περιοχή και να στείλουν ένα μήνυμα στην Τουρκία ότι δεν θα δεχθούν σε καμιά περίπτωση παρεμπόδιση των εργασιών του γεωτρύπανου. Κι έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον η αντίδραση της Αγκυρας μετά τις απειλές που εκτόξευσε τις τελευταίες ημέρες.
Η Ουάσιγκτον, θέλοντας να δείξει το ενδιαφέρον για την περιοχή, στέλνει εντός της εβδομάδας στη Λευκωσία τον υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, αρμόδιο για θέματα ενέργειας, Φράνσις Φάνον.
Η απόφαση της ηγεσίας του Στέιτ Ντιπάρτμεντ να αποστείλει τον αρμόδιο για τα θέματα ενέργειας στην Ανατολική Μεσόγειο έχει πραγματικά ιδιαίτερη σημασία, καθώς υλοποιεί την υπόσχεση της Ουάσινγκτον προς την Λευκωσία να δείξει έμπρακτα το ενδιαφέρον της και την ανησυχία της απέναντι στις απειλές της Άγκυρας.
Μετά τον Φάνον θα ακολουθήσει ο βοηθός υπουργός Γουές Μίτσελ, ο οποίος θα πάει στην Κύπρο, το Ισραήλ και την Αίγυπτο. Είναι οι τρεις χώρες που σύμφωνα με τις έρευνες έχουν φυσικό αέριο, και οι οποίες αποτελούν πιστούς συμμάχους των Ηνωμένων Πολιτειών.
Την ίδια ώρα, άξιο αναφοράς είναι το γεγονός πως στη Λάρνακα βρίσκεται το πλοίο του Έκτου αμερικανικού Στόλου, USS Arleigh Burke (DDG 51), το οποίο διεξάγει ναυτικές επιχειρήσεις στην περιοχή του 6ου Στόλου των ΗΠΑ για τη στήριξη των συμφερόντων των εθνικών δυνάμεων ασφαλείας στην Ευρώπη και την Αφρική.
Οι γεωτρήσεις
Σε ό,τι αφορά στους ενεργειακούς σχεδιασμούς, η ExxonMobil θα προχωρήσει σε δυο γεωτρήσεις στο «οικόπεδο 10». Η πρώτη ξεκινά εντός των ημερών και αναμένεται να διαρκέσει μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου και η δεύτερη θα αρχίσει σχεδόν αμέσως μετά και θα ολοκληρωθεί τέλος Ιανουαρίου.
Όπως αναφέρει ο «Φιλελεύθερος της Κύπρου», το ζητούμενο είναι το μέγεθος των ανακαλύψεων καθώς από αυτό θα καθοριστούν και τα επόμενα βήματα. Σημειώνεται συναφώς ότι τους επόμενους δέκα μήνες θα υπάρξουν κι άλλες γεωτρήσεις από δυο εταιρείες, την ΤΟΤΑL και την ΕΝΙ. Συνεπώς, από τώρα μέχρι και το ερχόμενο φθινόπωρο, του 2019, θα υπάρξει έντονη κινητικότητα στα ενεργειακά.

Πηγή: in.gr