Την έγκριση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΔΕΗ, εντός του Ιουνίου, αναμένουν οι τράπεζες για να πέσουν οι τελικές υπογραφές μεταξύ των δύο πλευρών όσον αφορά την αναδιάρθρωση του κοινοπρακτικού δανείου ύψους 1,3 δισ. ευρώ. Οι όροι της συμφωνίας έχουν συμφωνηθεί και απομένει η τυπική τελική έγκριση.
Ασφαλείς πληροφορίες του Euro2day.gr αναφέρουν ότι η συμφωνία προβλέπει την αναδιάρθρωση του δανείου με την μέθοδο του «balloon», με 5ετή διάρκεια, υπό τον όρο, όμως, η ΔEΗ να προχωρά σε τακτές ετήσιες αποπληρωμές, με στόχο στην λήξη της 5ετίας η επιχείρηση να έχει καταβάλει το ποσό 450-500 εκατ ευρώ.
Στο σημείο αυτό αξίζει να σημειωθεί ότι σε ένα δάνειο τύπου balloon η αποπληρωμή του δεν πραγματοποιείται με ισόποσες τοκοχρεωλυτικές δόσεις, αλλά με μεγάλη δόση στο τέλος. Ωστόσο, στην περίπτωση της ΔEΗ οι τέσσερις συστημικές τράπεζες έθεσαν όρο τακτές αποπληρωμές όχι μόνο των τόκων (όπως σε ένα κλασσικό balloon) αλλά και κεφαλαίου σε ετήσια βάση. Το επιτόκιο του δανείου για την επόμενη 5ετία εκτιμάται στην περιοχή του 5,5%.
Συν 250 εκατ. ευρώ
Με βάση τις ίδιες πηγές οι τράπεζες απαιτούν από την ΔΕΗ την καταβολή επιπλέον 250 εκατ. ευρώ στην περίπτωση που πουλήσει λιγνιτικές μονάδες (σ.σ. πρόκειται για μνημονιακή υποχρέωση) ή αυξήσει τα έσοδα από την διαχείριση των ληξιπρόθεσμων οφειλών (σ.σ. την οποία έχει αναλάβει η Qualco) ή προχωρήσει στην έκδοση νέου ομολογιακού ύψους μεγαλύτερου από του υφιστάμενου. Υπενθυμίζεται ότι η ΔEΗ είχε συνάψει ομολογιακό δάνειο ύψους 500 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων έχει αποπληρώσει 150 εκατ. ευρώ, περιορίζοντας το σήμερα στα 350 εκατ. ευρώ.
Stop σε νέα δάνεια
Οι τράπεζες διαμήνυσαν στην ΔEΗ ότι στην περίπτωση που χρειασθεί νέα δάνεια, οι όροι θα είναι ιδιαίτερα αυστηροί. Οι πληροφορίες του Euro2day.gr αναφέρουν ότι οι τράπεζες έθεσαν όρο στην ΔEΗ πως για να δανειστεί φρέσκο χρήμα θα πρέπει να φέρει εξασφαλίσεις/collaterals όπως τα ποσοστά που κατέχει σε συμμετοχές της και συγκεκριμένα την συμμετοχή της στην ΔEΗ Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και όχι στον ΔΕΔΔΗΕ.

Γράφει η Αναστασία Παπαϊωάννου – Πηγή: www.euro2day.gr