Ο πρώην διευθυντής της PayPal, Hasty Granbery αποχώρησε από τον διαδικτυακό κολοσσό το 2015 προκειμένου να ιδρύσει την Currant, ένα startup με συγκεκριμένο στόχο: τη δημιουργία έξυπνων οικιακών συσκευών που μειώνουν την κατανάλωση ενέργειας.
Εξετάζοντας τις υπερβολικές καταναλώσεις πολλών ηλεκτρικών συσκευών, ακόμη και όταν βρίσκονται σε κατάσταση αναμονής ή είναι απενεργοποιημένες, συμπέρανε ότι υπάρχουν πολλά περιθώρια εξοικονόμησης. Για να το πετύχει βέβαια επιστράτευσε την τεχνητή νοημοσύνη.
Ο πρώτος καρπός της κοπιώδους δουλειάς της ομάδας των μηχανικών και σχεδιαστών της Currant είναι μια έξυπνη πρίζα, που αποκαλείται απλώς Smart Outlet. Παράλληλα με το λανσάρισμα ανακοίνωσε έναν νέο χρηματοδοτικό γύρο ύψους 7 εκατομμυρίων δολαρίων, αναδεικνύοντας το ενδιαφέρον των επενδυτών και τις προοπτικές συσκευών όπως αυτή. Στην ομάδα συμμετέχουν και πρώην στελέχη της Apple, της Jawbone και της Flextronics, αλλά και έμπειροι developers με προϋπηρεσία σε άλλα startups.
Πώς λειτουργεί
Η μινιμαλιστική συσκευή διαθέτει δύο ανεξάρτητα ελεγχόμενες εξόδους και ένα πάνελ επιλογής. Στο εσωτερικό της, όμως, κρύβεται ένας δέκτης που συλλέγει δεδομένα από τις ενεργειακές επιδόσεις των συσκευών που συνδέονται στις εξόδους του. Τα στατιστικά στοιχεία από τη «συμπεριφορά» των συσκευών αναφορικά με την κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος, αποστέλλονται στη συσκευή επιλογής του χρήστη (smartphone ή tablet)
Εκεί, τα δεδομένα υπόκεινται σε ανάλυση σε πραγματικό χρόνο από τον προηγμένο αλγόριθμο που βασίζεται στην AI, και στη συνέχεια απεικονίζονται στη συνοδευτική εφαρμογή. Στο εύχρηστο περιβάλλον εμφανίζονται γραφικές απεικονίσεις της κατανάλωσης ανά ώρα, ημέρα, μήνα ή έτος, ενώ εφόσον το επιλέξει ο χρήστης αντίστοιχες γραφικές παραστάσεις εμφανίζονται και για το κόστος.

Το επόμενο βήμα είναι η ανάλυση των προτύπων χρήσης και η λήψη αναλυτικών προτάσεων για βέλτιστη διαχείριση των συσκευών – π.χ. η απενεργοποίηση των πιο ενεργοβόρων όταν δεν χρησιμοποιούνται ή η επιλογή του standby mode ή του απαιτούμενου προφίλ εξοικονόμησης. Αποτέλεσμα, σύμφωνα με τον ιδρυτή της Currant, είναι το άμεσο ξεφούσκωμα των λογαριασμών του ηλεκτρικού, ενώ μακροπρόθεσμα βελτιώνεται και η αντοχή των gadgets.
Λειτουργεί και με φωνητικές εντολές
Σύμφωνα με τον κατασκευαστή, μόλις μια νέα συσκευή συνδεθεί στην έξυπνη πρίζα, τότε ξεκινά η αναζήτηση του μοντέλου από την εκτεταμένη βάση δεδομένων, προκειμένου να ελέγχει μεσοσταθμικά τις καταναλώσεις.
Η έξυπνη πρίζα κυκλοφορεί ήδη στις ΗΠΑ σε δύο εκδόσεις. Η μία με συνδεσιμότητα μέσω Bluetooth και η άλλη μέσω Wi-Fi. H δεύτερη υποστηρίζει επίσης φωνητικό έλεγχο μέσω του Amazon Alexa και του Google Assistant, επιτρέποντας στους χρήστες την ενεργοποίηση ή απενεργοποίηση των συνδεδεμένων συσκευών με μια απλή φωνητική εντολή.
Η έκδοση με Bluetooth στοιχίζει 49,99 δολάρια, ενώ αυτή με το Wi-Fi 59.99 δολάρια. Στα σχέδια της Currant βρίσκεται η ανάπτυξη μιας έκδοσης του Smart Outlet για τις αγορές της Ευρώπης και της Ασίας.

Γράφει ο Γιάννης Γορανίτης – Πηγή: liberal.gr