Δόθηκε, χθες Τετάρτη 5 Σεπτεμβρίου, το εναρκτήριο λάκτισμα της τοποθέτησης των σωλήνων για τον αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream 2 στον κόλπο της Φινλανδίας, όπως ανακοίνωσε επίσημα η κατασκευάστρια εταιρεία.
Το πλοίο Solitaire, μήκους 300 μέτρων και πλάτους 41 μέτρων, θα τοποθετεί σωλήνες όλο το εικοσιτετράωρο, επτά ημέρες την εβδομάδα.
Η εταιρεία δήλωσε ότι πριν από την έναρξη της φάση τοποθέτησης σωλήνων, το Solitaire εξοπλίστηκε και δοκιμάστηκε προκειμένου να διασφαλιστεί ότι ανταποκρίνεται στις αυστηρές απαιτήσεις του έργου κατά τις εργασίες του στη φινλανδική ΑΟΖ.
Τα πρωτόκολλα ασφάλειας συμφωνήθηκαν σε συνεργασία με τη φινλανδική Υπηρεσία Μεταφορών και τη Συνοριακή Φρουρά, ανέφερε η εταιρεία.
«Οι εργασίες τοποθέτησης σωλήνων εκτελούνται σύμφωνα με τις εθνικές διατάξεις που περιλαμβάνονται στις άδειες και εποπτεύονται από τις εθνικές αρχές», πρόσθεσε η εταιρεία.
«Το σχέδιο κατασκευής του Nord Stream 2 λαμβάνει υπόψη τις διαφορετικές συνθήκες κατασκευής, και ειδικότερα τις περιβαλλοντικές απαιτήσεις. Το Solitaire, για παράδειγμα, χρησιμοποιεί ένα δυναμικό σύστημα εντοπισμού θέσης με προωθητές για να λαμβάνει τη θέση του με ακρίβεια. Έτσι, μόνο ο αγωγός αγγίζει το θαλάσσιο βυθό. Η χρήση ενός σκάφους χωρίς άγκυρες εξασφαλίζει πρόσθετη ασφάλεια στον επιβαρυμένο Κόλπο της Φινλανδίας», εξήγησε η εταιρεία.
Ο Nord Stream 2 θα μεταφέρει ρωσικό φυσικό αέριο στην ευρωπαϊκή αγορά μέσω της Βαλτικής Θάλασσας. Ο αγωγός έχει σχεδιαστεί ώστε να μεταφέρει 55 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου από τη Ρωσία στη Γερμανία.