Η έγκριση της Κομισιόν για τη διακοψιμότητα σημαίνει ότι πρόκειται για μηχανισμό σύμφωνο με τους κανόνες για τις κρατικές ενισχύσεις και ο οποίος, άρα, δεν παραβιάζει την σχετική κοινοτική νομοθεσία. Αυτό εξηγεί, σε ανακοίνωσή του, το ΥΠΕΝ, σχολιάζοντας τη χθεσινή απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία ενέκρινε το αίτημα του Υπουργείου για τροποποίηση και παράταση για δύο έτη του μηχανισμού Υπηρεσιών Διακοπτόμενου Φορτίου.
Όπως ανακοίνωσε σήμερα το ΥΠΕΝ με αφορμή την έγκριση:
Η Υπηρεσία Διακοπτόμενου Φορτίου (YΔΦ)  ή αλλιώς «διακοψιμότητα», βοηθά το ηλεκτρικό σύστημα της χώρας να ανταπεξέλθει τις ώρες που η ποσότητα προσφερόμενης ενέργειας υπολείπεται σημαντικά της ζήτησης. Στο πλαίσιο του μηχανισμού αυτού, μεγάλοι πελάτες του συστήματος μειώνουν την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας τις συγκεκριμένες ώρες και στη συνέχεια αποζημιώνονται για αυτό. Χαρακτηριστικό παράδειγμα της αξίας του μηχανισμού αποτελεί ο χειμώνας του 2016, όταν μέσω αυτού διασφαλίστηκε η ευστάθεια του ηλεκτρικού συστήματος και η ασφάλεια εφοδιασμού για τους καταναλωτές, παρά την ιδιαίτερα υψηλή ζήτηση.
Η μείωση της κατανάλωσης μπορεί να καταστήσει περιττή την κατασκευή πρόσθετων σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και να μειώσει την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από συμβατικές μονάδες. Συνεπώς η εφαρμογή του μηχανισμού συνδράμει στη μείωση του πραγματικού κόστους του ηλεκτρικού συστήματος, την μείωση της κατανάλωσης ορυκτών καυσίμων και τον περιορισμό της επιβάρυνσης του περιβάλλοντος.
Στον μηχανισμό συμμετέχουν εγχώριες βιομηχανικές μονάδες με φορτίο πάνω από 3MW, οι οποίες, με την εγγραφή τους στο ειδικό Μητρώο Διακοπτόμενου Φορτίου του Ανεξάρτητου Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ), αποκτούν το δικαίωμα συμμετοχής σε δημοπρασίες ΥΔΦ. Στη συνέχεια συνάπτουν σύμβαση με τον ΑΔΜΗΕ, ο οποίος σε περιόδους κρίσιμες για το ηλεκτρικό σύστημα δίνει εντολές περιορισμού της ισχύος.
Καθώς οι εν λόγω μονάδες αποζημιώνονται για την εθελοντική μείωση της ζήτησης, προκύπτει ερώτημα εάν παραβιάζονται οι κανόνες της ΕΕ περί κρατικής ενίσχυσης. Σε αυτό το ερώτημα απάντησε, χθες, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, συμπεραίνοντας ότι ο μηχανισμός είναι σύμφωνος με τους κανόνες για τις κρατικές ενισχύσεις, εγκρίνοντας τη λειτουργία του για δύο έτη.