Σύμφωνα με τροπολογία του Υπουργείου Περιβάλλοντος επανακαθορίζεται το νομοθετικό πλαίσιο, για τη σύναψη των συμβάσεων πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας από τους κατόχους αδειών παραγωγής της, από υβριδικούς σταθμούς σε μη διασυνδεδεμένα νησιά (ΜΔΝ).
Παράλληλα, ρυθμίζονται θέματα σχετικά με τους Υβριδικούς Σταθμούς σε Μη Διασυνδεδεμένα Νησιά (Μ.Δ.Ν.), και το Ερευνητικό – Επιδεικτικό Έργο στη νήσο Άγιος Ευστράτιος.
Αναλυτικότερα προβλέπονται τα εξής:
⇒ Επανακαθορίζεται το νομοθετικό πλαίσιο, για τη σύναψη των συμβάσεων πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας από τους κατόχους αδειών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από υβριδικούς σταθμούς σε Μ.Δ.Ν. και ορίζεται ότι, οι εν λόγω κάτοχοι αδειών που έχουν συνδεθεί με το διαχειριστή του δικτύου πριν τις 31-12-2015 και έχουν εκδοθεί οι απαραίτητες άδειες εγκατάστασης, καθώς και οι κάτοχοι αδειών που έχουν ενταχθεί σε ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά προγράμματα πριν την ανωτέρω ημερομηνία, μπορούν να συνάπτουν τις προαναφερόμενες συμβάσεις πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 12 του ν.3468/2006 που ισχύουν για τους σταθμούς από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (Α.Π.Ε.) αντί των ισχυουσών, από 1-1-2016, διατάξεων του άρθρου 21 του ν.4414/2016 ειδικά για τους υβριδικούς σταθμούς σε Μ.Δ.Ν.
⇒ Παρέχεται η δυνατότητα υλοποίησης, με υπουργική απόφαση, δύο (2) ειδικών πιλοτικών έργων (ένα σε κάθε ηλεκτρικό σύστημα Μ.Δ.Ν) σε δύο (2) ηλεκτρικά συστήματα Μ.Δ.Ν. και ένταξης σε καθεστώς λειτουργικής ενίσχυσης, με σκοπό την επίτευξη υψηλότερης διείσδυσης ενέργειας από σταθμούς παραγωγής ενέργειας από Α.Π.Ε. και συγχρόνως την διασφάλιση της κάλυψης της ζήτησης και της ασφαλούς λειτουργίας αυτών με τον πλέον οικονομικό τρόπο.
⇒ Kαθορίζονται, μεταξύ άλλων, το ειδικό πλαίσιο λειτουργίας κάθε ειδικού πιλοτικού έργου, η διάρκεια ισχύος, η μορφή της λειτουργικής ενίσχυσης, οι αρχές τιμολόγησης, οι διαδικασίες αδειοδότησης, οι ειδικοί όροι και τα κριτήρια αξιολόγησης της ανταγωνιστικής διαδικασίας προσφορών, η διαδικασία κατάρτισης της σχετικής σύμβασης λειτουργικής ενίσχυσης της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας από κάθε έργο κ.λπ.
⇒ Καθορίζεται ο τρόπος διενέργειας της ανταγωνιστικής διαδικασίας υποβολής προσφορών για την επιλογή αναδόχου προς υλοποίηση κάθε ειδικού πιλοτικού έργου.
⇒ Ορίζεται ότι, οι παραγωγοί ηλεκτρικής ενέργειας από τα ειδικά πιλοτικά έργα επιβαρύνονται, από την έναρξη της λειτουργίας τους, με το προβλεπόμενο, για όλους τους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας από ΛΠΕ, ειδικό τέλος (άρθρο 25 παρ.Α.1, ν.3468/2006), στη βάση της προ Φ.ΓΙ.Α. συνολικής αποζημίωσης που λαμβάνουν από τη λειτουργία τους.
⇒ Παρέχεται η εξουσιοδότηση για τον καθορισμό, με υπουργική απόφαση, ειδικών διαδικασιών αδειοδότησης, κατά παρέκκλιση των ισχυουσών διατάξεων, για την παραγωγή, εγκατάσταση και λειτουργία του υβριδικού σταθμού ηλεκτροπαραγωγής Αγίου Ευστρατίου και για την παραγωγή, διανομή και προμήθεια θερμικής ενέργειας του συστήματος Τηλεθέρμανσης στον ομώνυμο οικισμό (έργο που έχει ενταχθεί στο Εταιρικό Σύμφωνο Πλαισίου Ανάπτυξης (ΕΣΠΑ) 2014-2020), της μορφής της λειτουργικής ενίσχυσης, των αρχών τιμολόγησης, της διάρκειας ισχύος και της διαδικασίας κατάρτισης της σύμβασης λειτουργικής ενίσχυσης της παραγόμενης ενέργειας κ.λπ.
⇒ Με απόφαση της ΡΑΕ, καθορίζεται το ειδικό πλαίσιο λειτουργίας και οι αρχές διαχείρισης του σταθμού και του ηλεκτρικού συστήματος της νήσου Άγιος Ευστράτιος, κατά παρέκκλιση των διατάξεων του κώδικα διαχείρισης Μ.Δ.Ν.
Επιπρόσθετα, οι βασικοί στόχοι που επιδιώκονται, με βάση την αιτιολογική έκθεση του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας στο σχέδιο νόμου «Έλεγχος και προστασία του δομημένου περιβάλλοντος» είναι οι εξής:
⇒ Μείωση της εξάρτησης από πρωτογενείς ορυκτούς πόρους.
⇒ Ελαχιστοποίηση του λειτουργικού κόστους της θερμικής παραγωγής.
⇒ Διείσδυση παραγωγής από ΑΠΕ σε επίπεδα πολύ υψηλότερα των σημερινών, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα την επάρκεια κάλυψης της ζήτησης και την ασφάλεια λειτουργίας του συστήματος κατά τον πλέον οικονομικό τρόπο.
⇒ Διερεύνηση και προώθηση καινοτομιών στη λειτουργία και διαχείριση Απομονωμένων μικροδικτύων.
⇒ Διερεύνηση και προώθηση νέων τεχνολογιών, ιδίως αφορούσες στα αποθηκευτικά συστήματα και στα έξυπνα συστήματα ενεργειακής διαχείρισης.
⇒ Ανάπτυξη τεχνογνωσίας και απόκτηση εμπειρίας, από την πιλοτική/διερευνητική υλοποίηση του «Έξυπνου Νησιού», με τα συμπεράσματα να οδηγούν σε γενίκευσή τους και σε άλλα ηλεκτρικά συστήματα των ΜΔΝ και όχι μόνον.
Υπό το πρίσμα δε των προαναφερθέντων και λαμβανομένου υπόψη ότι οι ανωτέρω στόχοι εντάσσονται ευχερώς στην έννοια του δημοσίου συμφέροντος και δη της προστασίας του περιβάλλοντος, ως μείζονα πτυχή αυτού, στόχος της παρούσας νομοθετικής ρύθμισης, αποτελεί η διαμόρφωση του κατάλληλου και εξειδικευμένου πλαισίου και δη των αναγκαίων και ικανών θεσμικών, ρυθμιστικών, τεχνικών και οικονομικών απαιτήσεων προκειμένου να καταστεί δυνατή η πιλοτική ανάπτυξη των κατάλληλων υποδομών λειτουργίας και διαχείρισης δύο ηλεκτρικών συστημάτων των ΜΔΝ.