Δύο megaprojects συνολικού ύψους 6 δις. ευρώ που θα επιταχύνουν την απεξάρτηση από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα και την ικανοποίηση των στόχων του GreenDeal στην Ελλάδα και την Ε.Ε. για περιορισμό των εκπομπών αέριων ρύπων, επιταχύνει η Αθήνα.
Πρόκειται για τις ηλεκτρικές διασυνδέσεις με την Κύπρο και το Ισραήλ και με την Αίγυπτο. Δύο ξεχωριστά έργα τα οποία αποσκοπούν στη μεταφορά με υποθαλάσσια καλώδια «πράσινης» ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ της Μέσης Ανατολής και της Βορείου Αφρικής. Αποτελούν δύο ηλεκτρικές λεωφόρους… διαμετακόμισης ενέργειας ανάμεσα σε τρεις ηπείρους (Ασία, Αφρική και Ευρώπη)
Τα έργα βρίσκονται στο στάδιο της μελετητικής προετοιμασίας και η ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και η διοίκηση του ΑΔΜΗΕ επιδιώκουν να ανεβάσουν ταχύτητες για την υλοποίηση τους.
Το καλώδιο Ισραήλ – Κύπρου – Ελάδας
Ειδικότερα, και σε ό,τι αφορά την ηλεκτρική διασύνδεση Ισραήλ – Κύπρου – Ελλάδας, μήκους 1.208 χλμ. και ύψους 2,5 δις. ευρώ, μετά την προ μηνών χρηματοδότηση του έργου από την Ευρ. Επιτροπή με πόρους 657 εκ. ευρώ, οι διαδικασίες για την υλοποίηση του τρέχουν.
Σύμφωνα με πληροφορίες, σήμερα, βρίσκονται στην Αθήνα στελέχη του Ισραηλινού Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής τα οποία και υποδέχεται η ομάδα διοίκησης του ΑΔΜΗΕ και στη συνέχεια θα υπάρξει συνάντηση και με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα. Το έργο υλοποιείται από τον κυπριακό φορέα EuroAsia Interconnector. Η χρηματοδότηση της Κομισιόν δόθηκε για το κομμάτι της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κύπρου – Ελλάδας, ωστόσο το Ισραήλ μπαίνει πιο δυναμικά για την ανάπτυξη και του τμήματος με το νησί της Αφροδίτης.
Ο ΑΔΜΗΕ, σύμφωνα με πληροφορίες, διεκδικεί μετοχική συμμετοχή στο project και ήδη έχει προχωρήσει στο απαραίτητο due diligence (οικονομοτεχνική αξιολόγηση) για να καταθέσει πρόταση. Η ηλεκτρική διασύνδεση των τριών χωρών θα γίνει με υποθαλάσσιο καλώδιο ισχύος 1 GW και ο στόχος είναι να έχει κατασκευαστεί έως το τέλος του 2025.
Η ηλεκτρική διασύνδεση με Αίγυπτο
Στο μέτωπο, της ηλεκτρικής διασύνδεσης Αιγύπτου – Ελλάδας, οι εξελίξεις για την πορεία του έργου είναι πιθανόν να συζητηθούν στη διάρκεια επίσκεψης του υπουργού Κώστα Σκρέκα στο Κάιρο στις 14 και 15 Ιουνίου. Ο Σκρέκας θα συμμετέχει στις εργασίες του East Med Gas Forum, του club των χωρών της Νοτιοανατολικής Μεσογείου που έχει συγκροτηθεί με σκοπό την ενεργειακή συνεργασία Αιγύπτου, Ελλάδας, Ισραήλ, Κύπρου, Ιορδανίας, Ιταλίας και Παλαιστίνης.
Ο Έλληνας υπουργός στο περιθώριο θα συναντηθεί με τον αρμόδιο Αιγύπτιο υπουργό για το θέμα της ηλεκτρικής διασύνδεσης. Μετά την επίσκεψη Σκρέκα στο Κάιρο θα ακολουθήσει και επίσκεψη του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου του ΑΔΜΗΕ Μάνου Μανουσάκη, ο οποίος και θα συναντηθεί με τον Διαχειριστή EETC.
Το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας – Αιγύπτου πατάει στο επενδυτικό σχέδιο της ELICA, θυγατρικής του ομίλου Κοπελούζου. Ο εκτιμώμενος προϋπολογισμός του έργου είναι στα 3,5 δις. ευρώ και με το καλώδιο που θα ξεκινά από την περιοχή El Sallum και θα καταλήγει ή στη Ν. Μάκρη (954 χλμ) ή στην Κερατέα (921 χλμ) Αττικής αποσκοπεί να μεταφέρει ηλεκτρική ενέργειας ισχύος 3 GW που θα παράγεται από ΑΠΕ της Αιγύπτου. Η βορειοαφρικανική χώρα σκοπεύει να αναπτύξει συστήματα πράσινης ενέργειας ισχύος 61 GW έως το 2035.
Η καθαρή ενέργεια που θα φτάνει στην Αττική θα μεταφέρεται στην περιοχή της Βαλκανικής και στην Ιταλία μέσω ηλεκτρικών διασυνδέσεων της Ελλάδας με τις γειτονικές της χώρες.