Στο επόμενο βήμα της μεταξύ τους συνεργασίας πέρασαν την Πέμπτη 29 Μαρτίου, ο Διαχειριστής του Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου (ΔΕΣΦΑ) και ο Όμιλος του Χρηματιστηρίου Αθηνών (ATHEXGROUP), με την υπογραφή σύμβασης για την υλοποίηση του Βάθρου Εξισορρόπησης.
Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, πρόκειται για την υλοποίηση του πρώτου από τα βήματα που προβλέπονται στο Μνημόνιο Κατανόησης (ΜοU) που οι δύο εταιρείες υπέγραψαν στις 14 Σεπτεμβρίου 2017.
Μέσω του Βάθρου Εξισορρόπησης (Balancing Platform), το οποίο αναπτύσσεται μέσα από τη στενή συνεργασία και τη σύζευξη της τεχνογνωσίας και των υποδομών του ΔΕΣΦΑ και του Χρηματιστηρίου Αθηνών, ο Διαχειριστής θα έχει τη δυνατότητα να αγοράζει και να πωλεί μέσω δημοπρασιών, τις ποσότητες αερίου που απαιτούνται για την εξισορρόπηση του Εθνικού Συστήματος Μεταφοράς Φυσικού Αερίου. Η λειτουργία της εκτιμάται πως θα αυξήσει τη ρευστότητα στην αγορά αερίου και θα επιτρέψει τη διαμόρφωση μίας τιμής αναφοράς του αερίου ανά ημέρα, η οποία θα βασίζεται στις εκάστοτε επικρατούσες συνθήκες προσφοράς και ζήτησης.
Απώτερος στόχος είναι η δημιουργία μίας ανταγωνιστικής αγοράς αερίου, η οποία θα επιτρέπει τη βελτιστοποίηση των συνθηκών προμήθειας, περιλαμβανομένων των τιμών, με όφελος για τον τελικό καταναλωτή. Η ανάπτυξη του Βάθρου Εξισορρόπησης αποτελεί το πρώτο σκέλος μιας σειράς ενεργειών που αποσκοπούν στην ανάπτυξη της ελληνικής χονδρεμπορικής αγοράς φυσικού αερίου και τη μετέπειτα επέκτασή της στη Νοτιοανατολική Ευρώπη για τη δημιουργία ενός περιφερειακού κόμβου εμπορίας φυσικού αερίου.
Σε εφαρμογή της 4ης αναθεώρησης του Κώδικα Διαχείρισης ΕΣΦΑ που εγκρίθηκε από τη ΡΑΕ στις αρχές Μαρτίου 2018, η θέση σε λειτουργία του Βάθρου Εξισορρόπησης αλλά και των νέων προβλέψεων σχετικά με τη διενέργεια συναλλαγών στο Εθνικό Σύστημα Μεταφοράς Φυσικού Αερίου τοποθετείται την 1η Ιουλίου 2018.
Από πλευράς του ΔΕΣΦΑ, τη σύμβαση υπέγραψε ο Πρόεδρος Δ.Σ. και Διευθύνων Σύμβουλος, κ. Σωτήριος Νίκας, ο οποίος σχολίασε: «Η λειτουργία του Βάθρου Εξισορρόπησης αποτελεί μιας κομβικής σημασίας εξέλιξη στην κατεύθυνση της ανάπτυξης μιας ευέλικτης, ρευστοποιημένης και ανταγωνιστικής αγοράς, χρήσιμης τόσο για τους συμμετέχοντες, όσο και για τον τελικό καταναλωτή. Είμαστε, επίσης, ιδιαίτερα χαρούμενοι για τα πρώτα απτά δείγματα ευόδωσης της στενής συνεργασίας που έχουμε με τον Όμιλο του Χρηματιστηρίου Αθηνών και ταυτόχρονα αισιόδοξοι για τη δυναμική συνέχισή της».
Ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου του Χρηματιστηρίου Αθηνών, κ. Σωκράτης Λαζαρίδης, κατά την υπογραφή της Σύμβασης τόνισε: «Η εκδήλωση σήμερα σηματοδοτεί την αποτελεσματική αξιοποίηση των υποδομών που έχει η χώρα στο πεδίο της κεφαλαιαγοράς για την αυτοματοποίηση των νέων μηχανισμών διαμόρφωσης των τιμών που εισάγονται σταδιακά πανευρωπαϊκά στο χώρο της ενέργειας. Μια τάση που άλλωστε βρίσκει όλο και περισσότερο έδαφος παγκοσμίως. Για τον Όμιλο Χρηματιστηρίου Αθηνών που έχει επενδύσει σημαντικά τα τελευταία είκοσι χρόνια στις υποδομές ηλεκτρονικών αγορών κεφαλαίων και έχει αποκτήσει ανταγωνιστική τεχνογνωσία, είναι τεράστια τιμή η εμπιστοσύνη του ΔΕΣΦΑ στα πρώτα βήματα ηλεκτρονικής οργάνωσης της αγοράς φυσικού αερίου στην Ελλάδα. Αν και η αρχική συνεργασία αφορά τη μικρότερη και πρώτη από τις σχεδιαζόμενες αγορές (Balancing Platform), η αξία της είναι ιδιαίτερα σημαντική τόσο για την εμβάθυνση και επέκταση της σχετικής τεχνογνωσίας όσο και για την εδραίωση της εμπιστοσύνης στην αποτελεσματική διαμόρφωση υποδομών για τις ενεργειακές αγορές της Ελλάδας.»