Σε τρία μέτωπα, η μάχη που καλείται να δώσει ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης ο οποίος επέστρεψε από τις Βρυξέλλες με τη δέσμευση να δρομολογήσει την πώληση μονάδων της ΔΕΗ.
Το πρώτο μέτωπο, αφορά στους Θεσμούς με τους οποίους θα πρέπει να έρθει σε συμφωνία για το τελικό κείμενο, τις διατυπώσεις, τα χρονοδιαγράμματα, τις ρήτρες και το μείγμα των μονάδων που θα συμμετάσχουν στην πώληση.
Το δεύτερο μέτωπο που είναι ανοιχτό βρίσκεται στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ όπου βουλευτές του κόμματος και κυρίως εκείνοι που προέρχονται από τη Δυτική Μακεδονία έχουν αντιταχθεί στο ενδεχόμενο πώλησης μονάδων της ΔΕΗ. Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες του insider.gr, δεν αναμένεται κάποια έντονη αντίδραση η οποία είναι ικανή να ανατρέψει την πορεία των πραγμάτων. Αλλά και η αντιπολίτευση, η οποία επίσης προωθεί στην ενεργειακή της πολιτική την πώληση της ΔΕΗ και την είσοδο στρατηγικού επενδυτή, δηλώνει ότι δεν θα υποστηρίξει την πώληση της ΔΕΗ με τον τρόπο που επιχειρείται από την κυβέρνηση.
Το τρίτο μέτωπο αφορά στη βιωσιμότητα της ίδιας της ΔΕΗ όπως αυτή αποτυπώνεται στα επίπεδα ρευστότητας της επιχείρησης, την παραγωγική της δυνατότητα, τις ευκαιρίες για ανάπτυξη και επενδύσεις στο πλαίσιο της απελευθέρωσης της αγοράς ενέργειας.
Οι δημοπρασίες ΝΟΜΕ και η ίδρυση θυγατρικών και πώληση πελατολογίου στον ανταγωνισμό περνούν για την ώρα σε δεύτερη μοίρα ενώ δεν αποκλείεται στο τελικό κείμενο να υπάρχει ένας συνδυασμός μέτρων που θα περιλαμβάνει πώληση και στρατηγικό επενδυτή ή αποεπενδύσεις και πώληση κλπ.
Ένα ακόμη «αγκάθι» αποτελεί το μείγμα των μονάδων που θα παραχωρηθούν καθώς η ελληνική πλευρά θέλει να πουληθούν λιγνιτικές μονάδες και όχι υδροηλεκτρικές. Παρ’ όλα αυτά οι Θεσμοί δείχνουν να είναι ανένδοτοι σε αυτό το κομμάτι καθώς οι διεθνείς επενδυτές, κάτι που είχε διαφανεί και με το market test του 2012 επί Παπακωνσταντίνου προτιμούν κυρίως τις υδροηλεκτρικές μονάδες.
Παραμένει το σχέδιο της Μικρής ΔΕΗ
Το σχέδιο της «Μικρής ΔΕΗ» ή κάποια παραλλαγή του παραμένουν στο τραπέζι των συζητήσεων. Πρόκειται για την πώληση του 30% των μονάδων σε ιδιώτες και μεταφορά πελατολογίου και χρεών της εταιρείας.
Τη «Μικρή ΔΕΗ», την είχε προωθήσει ο πρώην υπουργός Ενέργειας, κ. Μανιάτης ο οποίος την είχε χαρακτηρίσει ως «τη μεγαλύτερη διοικητική μεταρρύθμιση» υποστηρίζοντας ότι θα αποφέρει χρήματα στο δημόσιο, ρευστότητα στην εταιρεία και φθηνότερα τιμολόγια για τους καταναλωτές. Ουσιαστικά αποτελούσε μέτρο για το θέμα της δεσπόζουσας θέσης της ΔΕΗ, το οποίο θα εξασφάλιζε πρόσβαση τρίτων στους λιγνίτες, κάτι το οποίο επανήλθε πρόσφατα με την καταδικαστική απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.
Το σχέδιο που είχε εκπονηθεί τότε, όπου η χρηματιστηριακή αξία της ΔΕΗ βρισκόταν στα 2,5 δις. ευρώ προέβλεπε έσοδα 1,5 δις από ιδιώτη επενδυτή στην εταιρεία, επένδυση 1,5 δις που θα αφορούσε στη Mελίτη ΙΙ και άλλο 1,5 δις. σε επενδύσεις και αναβαθμίσεις. Σημειώνεται ότι η Ελλάδα, η Κύπρος και η Γαλλία είναι οι μόνες ευρωπαϊκές χώρες που δεν έχουν προχωρήσει στο θέμα της απελευθέρωσης αγοράς ενέργειας.