Το 2018 ήταν το τέταρτο θερμότερο έτος στην ιστορία, με τα τελευταία τέσσερα χρόνια να αποτελούν συνολικά τα πιο θερμά χρόνια που γνώρισε ο πλανήτης από τότε που άρχισε η καταγραφή των θερμοκρασιών το 1880, σύμφωνα με το κοινοτικό πρόγραμμα κλιματικής υπηρεσίας Κοπέρνικος (C3S).
Το 2018, η μέση θερμοκρασία επιφάνειας ήταν 0,4 βαθμούς Κελσίου πάνω από το μέσο όρο της περιόδου 1981-2010, και 0,2 βαθμούς Κελσίου χαμηλότερη από το 2016, που ήταν το θερμότερο έτος στο σύνολο δεδομένων του Κοπέρνικου, αλλά και των υπολοίπων παγκοσμίων οργανισμών που παρατηρούν το κλίμα.
Οι επιστήμονες στο C3S παρατήρησαν επίσης ότι η μέση θερμοκρασία των τελευταίων πέντε ετών ήταν κατά 1,1 βαθμό Κελσίου υψηλότερη από τον προβιομηχανικό μέσο όρο. Αυτό σημαίνει ότι η θερμοκρασία πλησιάζει στον στόχο του 1,5 βαθμό Κελσίου, όπως αυτός έχει οριστεί ως κρίσιμο όριο κινδύνου από τη συμφωνία του Παρισιού για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.
Χρησιμοποιώντας δορυφορικές μετρήσεις, η κλιματική υπηρεσία υπολόγισε ότι οι συγκεντρώσεις διοξειδίου του άνθρακα αυξήθηκαν κατά περίπου 2,5 μέρη ανά εκατομμύριο το 2018. Προηγούμενες μελέτες έχουν υπολογίσει ότι τα επίπεδα του διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα είναι τα υψηλότερα εδώ και περισσότερα από 800.000 χρόνια.
Σύμφωνα με την έκθεση του Κοπέρνικου, η Αρκτική παρουσίασε την πιο ασυνήθιστα υψηλή θερμοκρασία το 2018, ιδιαίτερα βόρεια του Βερίγγειου Πορθμού. Η Ευρώπη, η Μέση Ανατολή και η δυτική Βόρεια Αμερική ήταν θερμότερες από το μέσο όρο, ενώ τμήματα του πλανήτη, συμπεριλαμβανομένης της κεντρικής Ασίας, είχαν χαμηλότερη ετήσια μέση θερμοκρασία από το μέσο όρο.
Σε αντίθεση με τη NASA και την Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (NOAA) των ΗΠΑ, το C3S χρησιμοποιεί ένα διαφορετικό μαθηματικό μοντέλο για να συνδυάσει εκατομμύρια χερσαίες, ωκεάνιες, εναέριες και δορυφορικές παρατηρήσεις. Με έδρα την Αγγλία, το C3S έχει το πλεονέκτημα ότι παρέχει περισσότερες μετρήσεις θερμοκρασίας από δυσπρόσιτες περιοχές, όπως η Αρκτική και οι ωκεανοί.

Πηγή: naftemporiki.gr