Το πράσινο στοίχημα των ΕΛ.ΠΕ.

Ο όμιλος των Ελληνικών Πετρελαίων είναι γνωστός για τις δραστηριότητες του στην διύλιση, την εμπορία των υγρών καυσίμων, την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από φυσικό αέριο και εσχάτως και στην έρευνα κι εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων.
Διυλιστήρια, μεγάλες συμφωνίες για προμήθειες αργού πετρελαίου, δίκτυα πρατηρίων, η παραγωγή και προμήθεια ρεύματος μέσω της Elpedison και έρευνες για τον εντοπισμό κοιτασμάτων είναι οι κυρίαρχες δραστηριότητες του και αυτές που γνωρίζει ο περισσότερος κόσμος.
Ωστόσο, τα ΕΛ.ΠΕ αθόρυβα, αλλά σταθερά προχωρούν στον ενεργειακό μετασχηματισμό τους ακολουθώντας τα βήματα και άλλων ευρωπαϊκών πολυεθνικών ομίλων, όπως της Total, και διεισδύουν στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Όχημά τους σε αυτήν την πορεία είναι η θυγατρική τους «ΕΛ.ΠΕ Ανανεώσιμες».
Σύμφωνα με πληροφορίες του Euro2day.gr, ο γενικός διευθυντής Στρατηγικού Σχεδιασμού και Συμμετοχών του ομίλου Γιώργος Αλεξόπουλος κατευθύνει αυτήν την εξέλιξη του ενεργειακού μετασχηματισμού θέτοντας ως στόχο την ερχόμενη τριετία την αύξηση του χαρτοφυλακίου των ΑΠΕ από τα 20 MW σήμερα στα 200 MW. Τα ΕΛ.ΠΕ ακολουθούν τις κοινωνικές, διεθνείς (συμφωνία Παρισιού) και κοινοτικές επιταγές για την κλιματική αλλαγή που θέλουν την απανθρακοποίηση της παραγωγής ενέργειας.
Έτσι, ως γνωστόν, πέρυσι τα Ελληνικά Πετρέλαια πήραν μέρος στον πρώτο πιλοτικό διαγωνισμό της ΡΑΕ για την τιμολόγηση φωτοβολταϊκών έργων με ανταγωνιστικές διαδικασίες. Τρία πάρκα στις εγκαταστάσεις των διυλιστηρίων της Θεσσαλονίκης (ΒΕΘ) ισχύος 4 MW, της Καβάλας 1 MW και του Ασπροπύργου (ΒΕΑ) 3,6 MW κατακυρώθηκαν σε αυτό το διαγωνισμό.
Σήμερα, όπως αναφέρουν ασφαλείς πληροφορίες του Euro2day.gr, νωρίτερα από τον αρχικό σχεδιασμό τα δύο πρώτα έργα σε Θεσσαλονίκη και Καβάλα έχουν διασυνδεθεί με το δίκτυο του ΔΕΔΔΗΕ, ενώ τις επόμενες μέρες το ίδιο αναμένεται να συμβεί κι εκείνο του Ασπροπύργου. Οι συνολικές επενδύσεις για τα τρία φωτοβολταϊκά ανήλθαν στα 6 εκατ. ευρώ, ενώ, σύμφωνα με πηγές, το ετήσιο EBITDA από αυτά τα έργα εκτιμάται σε 1 εκατ. ευρώ.
Συνεργασίες με ξένους κι Έλληνες επενδυτές στις ΑΠΕ
Σήμερα τα ΕΛ.ΠΕ έχουν σε λειτουργία έργα ΑΠΕ της τάξης των 20 MW, φωτοβολταϊκά και ένα αιολικό στην Πύλο ισχύος 7 MW. Ταυτόχρονα διαθέτουν και ΑΠΕ σε διάφορα στάδια ανάπτυξης συνολικής ισχύος 200 MW. Ο όμιλος είναι ανοικτός σε συνεργασίες με ξένους καθώς κι Έλληνες επενδυτές για έργα κυρίως σε μη διασυνδεδεμένα νησιά. Τα υβριδικά είναι μία μορφή, όπως λένε πληροφορίες του Euro2day.gr, που κεντρίζουν το ενδιαφέρον και ιδίως ξένων επενδυτών. Επίσης, η εταιρία δηλώνει “παρούσα” μέσω της θυγατρικής της “ΕΛ.ΠΕ Ανανεώσιμες” σε νέα διαγωνιστική διαδικασία, που ενδεχομένως προκηρυχθεί από τη ΡΑΕ για την τιμολόγηση με ανταγωνιστικούς όρους έργων ΑΠΕ, και κυρίως φωτοβολταϊκών συστημάτων.
Η γενική διεύθυνση Στρατηγικού Σχεδιασμού και Συμμετοχών του ομίλου, παρακολουθεί στενά επίσης όλες τις τεχνολογικές εξελίξεις γύρω από την αποθήκευση ενέργειας (εφαρμόζεται σε έργα ΑΠΕ) αλλά και την ηλεκτροκίνηση. Στο μεταβατικό στάδιο της πλήρους απανθρακοποίησης της παραγωγής ενέργειας, ο όμιλος των ΕΛ.ΠΕ, σημειώνουν στελέχη του στο Euro2day.gr, θεωρεί εκ των ουκ άνευ το ρόλο που παίζουν τα συμβατικά καύσιμα, ως προς την παροχή ενεργειακής ασφάλειας, συνεχίζοντας τις αναπτυξιακές δραστηριότητες σε αυτόν τον τομέα.

Γράφει ο Χρήστος Κολώνας – Πηγή: www.euro2day.gr