Πρόσφατα ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Μάικ Πενς, κατά τη διάσκεψη για την ασφάλεια που πραγματοποιήθηκε στα μέσα Φεβρουαρίου στο Βερολίνο, δήλωσε ότι οι ΗΠΑ υποστηρίζουν σθεναρά το ΝΑΤΟ και ότι παραμένουν σταθερές στη δέσμευσή τους προς την Ατλαντική Συμμαχία.

Με τις δηλώσεις αυτές η νέα αμερικανική διοίκηση, κατέστησε σαφές  ότι ο στρατηγικός προσανατολισμός της αμερικανικής πολιτικής σε σχέση με την Ατλαντική Συμμαχία παραμένει σταθερός και αμετακίνητος.
Το περασμένο τριήμερο, είχαμε μια ακόμη σημαντική αποκάλυψη των προθέσεων της νέας αμερικανικής διοίκησης, αυτή τη φορά σε σχέση με τον κομβικό και ευαίσθητο τομέα της ενέργειας. Και εδώ αρκετές εικασίες και αναλύσεις, είχαν καλλιεργήσει το έδαφος ώστε να αμφισβητηθεί το κατά πόσο η σταθερή υποστήριξη της Ουάσιγκτον στην πολιτική για διαφοροποίηση της ενεργειακής προμήθειας και ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας της Ευρώπης θα μπορούσε να διαφοροποιηθεί. 
Πρόκειται για έναν από τους βασικούς πυλώνες της Ευρωπαϊκής Ενεργειακής πολιτικής, που έχει δημιουργήσει τριγμούς στις σχέσεις με το μεγαλύτερο προμηθευτή ενέργειας της ΕΕ, τη Ρωσία.  Ωστόσο οι επισκέψεις της βοηθού Αμερικανίδας υφυπουργού αρμόδιας για την ενεργειακή πολιτική Robin Dunnigan στο Μπακού, την Αθήνα και από σήμερα τη Λευκωσία, κατέστησαν σαφές προς πάσα κατεύθυνση ότι η αμερικανική ενεργειακή πολιτική επίσης παραμένει σταθερή.
Το βασικό μήνυμα που μετέφερε η κ. Dunnigan προέρχεται απευθείας από το νέο υπουργό εξωτερικών Rex Tillerson, ο οποίος διαμήνυσε τόσο στους εταίρους του Νοτίου Διαδρόμου όσο και προς την ελληνική κυβέρνηση τα εξής:
  1. Πρώτον επαναβεβαιώνεται η δέσμευση της Ουάσιγκτον για την υλοποίηση του Νοτίου Διαδρόμου του φυσικού αερίου, ο οποίος θα παίξει σημαντικό ρόλο για την διαφοροποίηση της ενεργειακής προμήθειας και θα αυξήσει τον ανταγωνισμό στην αγορά ενισχύοντας την ευρωπαϊκή ενεργειακή ασφάλεια.
  2. Δεύτερον, η Ουάσιγκτον συνεχίζει να υποστηρίζει την ευρωπαϊκή πολιτική ενεργειακής ασφάλειας, η οποία στοχεύει στη διαφοροποίηση πηγών οδεύσεων, προμηθευτών και  καυσίμων. Η πολιτική αυτή αποτελεί τη βάση για μια ισχυρή ανταγωνιστική ενεργειακή αγορά.
Επιπρόσθετα για το ρόλο της Ρωσίας ως ενεργειακού προμηθευτή της Ευρώπης η πάγια θέση της αμερικανικής συνίσταται στα εξής:
Το ρώσικο αέριο είναι και πρέπει να είναι μέρος της απάντησης για την ενεργειακή τροφοδοσία της Ευρώπης. Η Ρωσία είναι και θα παραμείνει παίκτης στην ευρωπαϊκή αγορά αερίου. Ωστόσο το βασικό ζητούμενο είναι να δημιουργηθούν συνθήκες πραγματικού ανταγωνισμού, που θα επιτρέπουν περισσότερες επιλογές αλλά και την ευκολότερη διαμετακόμιση της ενέργειας προς κάθε κατεύθυνση. Όσο περισσότερο αέριο έχουμε τόσο το καλύτερο.
Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε η κ. Dunnigan η Ρωσία θα συνεχίσει να είναι μια σημαντική πηγή αερίου για την Ευρώπη και ένα κομμάτι της ενεργειακής εικόνας. Η αμερικανική πολιτική επί προεδρίας Ομπάμα δεν ήταν πολεμική απέναντι στη Ρωσία, ωστόσο είναι ξεκάθαρο ότι η μονομερής εξάρτηση από έναν προμηθευτή δημιουργεί ανασφάλεια και για αυτό η διαφοροποίηση των πηγών προμήθειας έχει μπει στο κέντρο της ενεργειακής στρατηγικής της ΕΕ, πρόσθεσε η β. Υφυπουργός εξωτερικών των ΗΠΑ.  

Ο ρόλος της Ελλάδας

Η παρουσία της κ. Dunnigan  επαναβεβαίωσε την πρόθεση της Ουάσιγκτον να ενισχύσει το ρόλο της Ελλάδας ως κρίκου για την εφαρμογή της νέας ενεργειακής κατάστασης στην ευρύτερη περιοχή. “Η Ελλάδα παίζει ευρύτερο ρόλο για την ενεργειακή ασφάλεια” ήταν τα λόγια του στελέχους της αμερικανικής διπλωματίας, η οποία έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στα έργα που διευρύνουν τη διείσδυση του αγωγου TAP, κυρίως προς το βορά, τα δυτικά και τα ανατολικά Βαλκάνια. Στο πλαίσιο αυτό πάγια είναι η υποστήριξη προς τον ελληνοβουλγαρικό αγωγό IGB που θα φέρει 1 δισ. κμ αερίου προς τη βουλγαρική αγορά αλλά και στον αγωγό IAP που θα μεταφέρει το αέριο του TAP προς την Κροατία, την Ουγγαρία και την Ουκρανία.
“Έχουν σημασία οι υποδομές  που θα επιτρέπουν στο αέριο να  πηγαίνει προς κάθε κατεύθυνση, προς βορά, νότο, ανατολή, δύση και η Ελλάδα παίζει πολύ σημαντικό ρόλο σε αυτή την εικόνα” είπε η κ. Dunnigan.

Εξαγωγές αμερικανικού LNG

Στα επόμενα 5 -7 χρόνια, η αμερικανική κυβέρνηση έχει εξουσιοδοτήσει εταιρείες ώστε να προχωρήσουν σε εξαγωγές φυσικού αερίου της τάξης άνω των 180 δισ. κυβικών μέτρων.
Πρακτικά οι ΗΠΑ που σήμερα έχουν σχεδόν μηδενικό μερίδιο στην παγκόσμια αγορά αερίου, θα έχουν με αυτές τις ποσότητες μερίδιο 20%, επηρεάζοντας τη ρευστότητα, τη διαθεσιμότητα αλλά και την τιμολόγηση του φυσικού αερίου. “Θα συνεισφέρουμε σε μια πιο ρευστή και ανταγωνιστική αγορά”.
Και σε αυτήν την εικόνα η Ελλάδα αναμένεται να παίξει σημαντικό ρόλο αφού εξετάζει την επέκταση του τερματικού σταθμού της Ρεβυθούσας αλλά και την κατασκευή ενός ακόμη σταθμού στην Αλεξανδρούπολη.
“Αυτές οι επιλογές ενισχύουν την ενεργειακή ασφάλεια όχι μόνο της Ελλάδος αλλά και της Ευρώπης. Κάθε φορά που έρχεται νέο αέριο στην αγορά αυξάνονται οι επιλογές και μειώνονται οι τιμές” παρατήρησε η αμερικανίδα διπλωμάτης, η οποία κατά τη σύντομη παραμονή της στην Αθήνα συναντήθηκε με εκπροσώπους της ελληνικής κυβέρνησης (Γ. Σταθάκη και εκπροσώπους του ΥΠΕΞ και του γραφείου του πρωθυπουργού) αλλά και με εκπροσώπους του ιδιωτικού τομέα όπως ο επιχειρηματίας Δ. Κοπελούζος.

Πηγή: www.capital.gr