Πριν από λίγες ημέρες το ΔΣ της ΔΕΗ ενέκρινε τη συμμετοχή της εταιρείας από κοινού με την κατασκευαστική Αρχιρόδον, σε έναν διαγωνισμό που παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον.
Ο λόγος για την ανάπτυξη και κατασκευή του αντλητικού υδροηλεκτρικού Hatta Pumped Storage Plant (PSP), δηλαδή ενός υδροηλεκτρικού – αντλησιοταμιευτικού έργου που θα αναπτυχθεί στο Ντουμπάι από την DEWA ( Dubai Electricity and Water Authority).
Η ανάθεση του έργου θα γίνει μέσω διαγωνιστικής διαδικασίας και για το σκοπό αυτό η ΔΕΗ αποφάσισε να δημιουργήσει κοινοπρακτικό σχήμα με την Αρχιρόδον διεκδικώντας την εργολαβία για το έργο που έχει εκτιμώμενο προϋπολογισμό 1,92 δισ. UAE Dirhams (522 εκατ. δολάρια).
Αξίζει να αναφερθεί ότι ένα σημαντικό κομμάτι των μελετών για το υδροηλεκτρικό που προβλέπεται να έχει εγκατεστημένη ισχύ 250 MW και θα αποτελείται από δύο ταμιευτήρες, έχει πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με τη γαλλική εταιρεία ηλεκτρισμού EdF.
Η προσπάθεια της ΔΕΗ μαζί με την Αρχιρόδον να εισέλθει στην αγορά του Ντουμπάι εμφανίζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς η DEWA είναι μια εταιρεία με σημαντική δραστηριότητα και έχει προγραμματίσει την υλοποίηση ενός σημαντικού χαρτοφυλακίου έργων προκειμένου να καλύψει την ολοένα αυξανόμενη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας στο Εμιράτο αλλά και τους στόχους για σταδιακή απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα.
Ειδικότερα σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις η DEWA έχει προγραμματίσει την υλοποίηση μέσα στην επόμενη 5ετία επενδύσεων ύψους 22 δισ. δολαρίων για την κάλυψη της αυξημένης ηλεκτρικής κατανάλωσης ρεύματος. Παράλληλα το Εμιράτο έχει υιοθετήσει την περίφημη στρατηγική Dubai Clean Energy Strategy 2050 με στόχο να μετατραπεί το Εμιράτο σε παγκόσμιο κέντρο της πράσινης ενέργειας και να διαφοροποιήσει το ενεργειακό μείγμα ώστε μέχρι το 2050 το 75% της ζήτησης σε ηλεκτρική ενέργεια να παράγεται από ΑΠΕ.
Σήμερα η DEWA διαθέτει μονάδες εγκατεστημένης ισχύος 10200 MW και μονάδες αφαλάτωσης δυναμικότητας 470 εκατ. γαλονιών νερού ετησίως. Η εταιρεία ηλεκτρισμού και ύδρευσης του Ντουμπάι αυτήν την περίοδο αναπτύσσει project συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 4000 MW. Πρόσφατα υπέγραψε με τη Siemens και την Αιγυπτιακή Elsewedy Power συμβόλαιο αξίας 300 εκατ. δολαρίων για την αναβάθμιση εργοστασίου φυσικού αερίου που από 1996 MW θα φτάσει σε ισχύ τα 2811 MW.
Τέλος εκτός από τις συμβατικές μονάδες ηλεκτρισμού και τα έργα ΑΠΕ, κάτω από τον έλεγχο και την επίβλεψη της DEWA αναπτύσσονται στο Ντουμπάι οι αγορές της ηλεκτροκίνησης και των έξυπνων δικτύων και μετρητών.

Γράφει ο Χάρης Φλουδόπουλος – Πηγή: www.capital.gr