Τι προβλέπει το πολυνομοσχέδιο για τα ενεργειακά;

Διατάξεις για τις δημοπρασίες ΝΟΜΕ, για τον ΔΕΣΦΑ και για τον ΑΔΜΗΕ περιέχει το πολυνομοσχέδιο για την επικύρωση της συμφωνίας το οποίο ψηφίζεται την Πέμπτη. Το κείμενο δεν περιλαμβάνει καμία διάταξη για την πώληση λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ, η οποία περιλαμβάνεται στη συμφωνία με τους δανειστές ως απόρροια της απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.

Όσον αφορά στη ΔΕΗ, μέχρι το 2019 το μερίδιό της θα πρέπει να φθάσει στο 49,24%. Συγκεκριμένα, για το έτος 2017, προβλέπεται μείωση 12% στο 75,24%, το 2018 προβλέπεται μείωση 13% με σκοπό το μερίδιο της ΔΕΗ να αντιστοιχεί σε 62,24% και το 2019 προβλέπεται μείωση 13% με σκοπό το μερίδιο της επιχείρησης να αντιστοιχεί στο 49,24%.

Οι δημοπρατούμενες ποσότητες ενέργειας που θα διαθέσει η ΔΕΗ στους εναλλακτικούς προμηθευτές θα είναι υψηλότερες από αυτές που επεδίωκε η ελληνική πλευρά και το 2017 θα αποτελούν το 16% της κατανάλωσης του προηγούμενου έτους ενώ το 2018 το 19% και το 2019 το 22%. Η τιμή εκκίνησης για τις δημοπρασίες θα αναθεωρείται κάθε Ιούνιο ενώ στο πρώτο εξάμηνο κάθε έτους η ΡΑΕ θα μπορεί να αυξάνει (ή να μειώνει) τις δημοπρατούμενες ποσότητες λαμβάνοντας υπόψη την πορεία του μεριδίου αγοράς της ΔΕΗ.

Σημειώνεται ότι εξακολουθεί να υφίσταται η δέσμευση της χώρας για τους λιγνίτες της ΔΕΗ υπό το βάρος της απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου και όπως έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση θα πραγματοποιηθεί σοβαρή μελέτη των δεδομένων των ορυχείων λιγνίτη μέχρι τον Ιούλιο, και θα ακολουθήσει επιλογή προτάσεων που θα δοκιμαστούν στο market test τον Οκτώβριο, πριν νομοθετηθεί οποιαδήποτε εξέλιξη τον Νοέμβριο.

Για τον ΔΕΣΦΑ και τον ΑΔΜΗΕ

Όπως προβλέπει το άρθρο 103 του πολυνομοσχεδίου, προωθείται η πώληση του 66% του ΔΕΣΦΑ μέχρι και τις 31 Δεκεμβρίου του 2017. Συγκεκριμένα ορίζεται ότι «μέχρι την 31/12/2017 το 66% των μετοχών που κατέχει η ΔΕΠΑ θα πωληθεί και θα μεταβιβαστεί μέσω διεθνούς διαγωνιστικής διαδικασίας που θα διενεργήσει το ΤΑΙΠΕΔ και το υπόλοιπο 34% θα μεταβιβαστεί στο ελληνικό Δημόσιο.

Ο διαγωνισμός θα διενεργηθεί από το ΤΑΙΠΕΔ και όπως ορίζεται ο υποψήφιος επενδυτής θα πρέπει να είναι πιστοποιημένος ευρωπαϊκός διαχειριστής μέλος του ENTSO-G ή μέλος κοινοπραξίας και να ασκεί από κοινού τον έλεγχο.

Η διάταξη για τον ΑΔΜΗΕ προβλέπει ότι η εταιρία ΔΕΣ ΑΔΜΗΕ (στην οποία θα περιέλθει το 51% των μετοχών του Διαχειριστή που θα ελέγχεται από το Δημόσιο) θα εποπτεύεται αποκλειστικά από τον υπουργό Ενέργειας και όχι τον υπουργό Οικονομικών ώστε να διασφαλίζεται ο απαιτούμενος πλήρης ιδιοκτησιακός διαχωρισμός του Διαχειριστή από την παραγωγή / προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας.


Γράφει η Πένη Χαλάτση – Πηγή: www.insider.gr