Αρχές του 2018 η Τέρνα Ενεργειακή αναμένεται να έχει υλοποιήσει το μεγάλο στόχο που έχει θέσει τα τελευταία χρόνια για την εγκατάσταση συνολικά 1000MW Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας εντός και εκτός Ελλάδος.

Πράγματι η εταιρεία που επένδυσε κατά μέσο όρο 120 εκατ. ευρώ ετησίως την τελευταία πενταετία αναμένεται να έχει ολοκληρώσει μια σειρά έργων, που είτε λειτουργούν ήδη όπως το πρότυπο έργο στη νησίδα Άγιος Γεώργιος, είτε αναπτύσσοντας όπως το μεγάλο αιολικό των 150MW στις ΗΠΑ καθώς και άλλα μικρότερα έργα κυρίως στην Ελλάδα που θα οδηγήσουν την εγκατεστημένη ισχύ της εταιρείας πάνω από το 1GW.

Βεβαίως η ανάπτυξη της εταιρείας δε σταματά στις αρχές του 2018, αλλά όπως ανέφερε ο Γ. Περιστέρης η εταιρεία είναι έτοιμη να συμμετάσχει στη νέα επανάσταση των ΑΠΕ, οι οποίες φαίνεται να βγαίνουν αλώβητες σε διεθνές επίπεδο από τον “τυφώνα Τραμπ” και να συνεχίζουν να αποτελούν μονόδρομο για το ενεργειακό μέλλον του πλανήτη. Σε αυτό το επίπεδο λοιπόν η εταιρεία έχει ένα πακέτο νέων έργων υπό ανάπτυξη στα οποία θα επικεντρωθεί τα επόμενα χρόνια, θέτοντας ήδη ως νέο ορόσημο την εγκατάσταση 2000 πράσινων MW.

Ποια έργα θα αποτελέσουν στρατηγικές προτεραιότητες για την ΤΕΝΕΡΓ το επόμενο διάστημα; 

* Καταρχάς τα δύο μεγάλα έργα αντλησιοταμίευσης στο Αμάρι της Κρήτης και στην Αμφιλοχία με προβλεπόμενη εγκατεστημένη ισχύ άνω των 750 MW.

*  Το μεγάλο αιολικό project της Κρήτης που συμφωνήθηκε να αναπτυχθεί από κοινού με τον όμιλο Κοπελούζου και περιλαμβάνει επίσης τη διασύνδεση της Κρήτης με προβλεπόμενη ισχύ 950MW. Για το έργο αυτό μάλιστα γίνονται συζητήσεις με το Eurasia Interconnector (ηλεκτρική διασύνδεση Ισραήλ, Κύπρος Ελλάδα) και τον ΑΔΜΗΕ.

* Το μεγάλο αιολικό πρότζεκτ στην Καρυστία (νότια Εύβοια) προβλεπόμενης ισχύος 153MW.

* Τα αιολικά έργα συνολικής ισχύος 500MW για τα οποία έχουν εξασφαλιστεί άδειες στις ΗΠΑ και αυτή τη στιγμή γίνονται συζητήσεις για τα επόμενα έργα που θα προχωρήσουν. 

Εκτός όμως από τα συγκεκριμένα έργα που ήδη βρίσκονται σε φάση ανάπτυξης από την ΤΕΝΕΡΓ, η εταιρεία σχεδιάζει να εντείνει τις επενδύσεις της στον τομέα της αποθήκευσης ενέργειας με έμφαση στη ραγδαία αναπτυσσόμενη τεχνολογία των μπαταριών.

Εκεί βεβαίως θα χρειαστεί να υπάρξουν και θεσμικές παρεμβάσεις ούτως ώστε να υπάρξει σχετική πρόβλεψη για την εφεδρική χρήση μπαταριών που θα ενισχύουν το ηλεκτρικό σύστημα ιδιαίτερα για τις απότομες διακυμάνσεις ισχύος που προκύπτουν από την αυξημένη διείσδυση των ΑΠΕ. Οι τεχνολογικές εξελίξεις στον τομέα της αποθήκευσης ενέργειας θα δώσουν την ευκαιρία ώστε οι ΑΠΕ να γίνουν τελείως προβλέψιμες στην παραγωγή τους και να καλύπτουν τις ανάγκες των καταναλωτών με τον ίδιο τρόπο όπως οι συμβατικές μονάδες, ανέφερε σχετικά η διοίκηση της ΤΕΝΕΡΓ στους μετόχους. «Παρακολουθούμε την αγορά και αυτό θα φανεί και στις επόμενες επενδυτικές μας κινήσεις» κατέληξαν οι άνθρωποι της ΤΕΝΕΡΓ.


 Γράφει ο Χάρης Φλουδόπουλος – Πηγή: www.capital.gr