«Σφήνα» των Κινέζων με $100 δις για να αγοράσουν το 5% της Saudi Aramco;

Οι κρατικές εταιρείες PetroChina και Sinopec φέρονται να έχουν καταθέσει προσφορά για την απευθείας εξαγορά του 5% της σαουδαραβικής Saudi Aramco. Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Reuters, οι δύο κινεζικές εταιρείες έχουν καταθέσει εγγράφως τις προθέσεις τους, χωρίς ωστόσο να υπάρξει επίσημη επιβεβαίωση ή διάψευση.
«Οι Κινέζοι θέλουν να διασφαλίσουν τον εφοδιασμό τους σε πετρέλαιο. Είναι πρόθυμοι, γι’ αυτό, να αγοράσουν το σύνολο του 5% ή και ακόμη μεγαλύτερο ποσοστό», δήλωσε η πηγή του Reuters.
«Μια ευρεία γκάμα επιλογών για τη δημόσια εγγραφή της Saudi Aramco συνεχίζουν να βρίσκονται υπό μελέτη. Δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση και η διαδικασία της δημόσιας εγγραφής παραμένει ενεργή», σχολίασε ο εκπρόσωπος του σαουδαραβικού ομίλου, αφήνοντας πρακτικά ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα.
Άλλες πληροφορίες του ίδιου πρακτορείου θέλουν το Ριάντ να διάκειται θετικά απέναντι στην κινεζική προσφορά -άλλωστε, ήδη η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος αγοραστής σαουδαραβικού πετρελαίου. Όμως, προσθέτουν, η αποδοχή της συγκεκριμένης πρότασης θα οδηγούσε στην ακύρωση της διαδικασίας του IPO, κάτι που δεν φαίνεται να είναι για την ώρα επιθυμητό.
Σε κάθε περίπτωση, είναι βέβαιο ότι ενδεχόμενη συμφωνία ανάμεσα σε Πεκίνο και Ριάντ για την Saudi Aramco θα σηματοδοτεί μια ευρύτερη προσέγγιση ανάμεσα στις δύο χώρες, με γενικότερες γεωπολιτικές και οικονομικές επιπτώσεις.
Σημειώνεται ότι το Ριάντ και προσωπικά ο πρίγκιπας-διάδοχος Mohammed bin Salman έχουν σχέδια να διαθέσουν το 5% του πετρελαϊκού γίγαντα μέσω αρχικής δημόσιας προσφοράς (IPO) εντός του 2018, ευελπιστώντας να αντλήσουν περίπου 100 δισ. δολάρια. Το ποσό αυτό προϋποθέτει ότι η αξία της εταιρείας θα αποτιμηθεί κοντά στα 2 τρισ. δολάρια, όπως επιθυμεί το Ριάντ – όμως, αυτό συναντά τις αντιδράσεις πολλών αναλυτών, που θεωρούν ότι δεν δικαιολογείται από τα θεμελιώδη στοιχεία της (παραγωγή, κέρδη κ.λπ.).

Πηγή: www.liberal.gr