Ένα νέο πλάνο για την επόμενη 5ετία, περισσότερο οραματικό από το προηγούμενο, με γνώμονα τις τεράστιες ευκαιρίες που διανοίγονται στην περιοχή λόγω των αλλαγών που συντελούνται διεθνώς, πρόκειται να καταρτίσουν τα ΕΛΠΕ.
Σε αυτή την κατεύθυνση, o όμιλος προτίθεται σύντομα να προσλάβει σύμβουλο προκειμένου να του εισηγηθεί τον βέλτιστο τρόπο αξιοποίησης των συμμετοχών του στο φυσικό αέριο (ΔΕΣΦΑ, ΔΕΠΑ), αλλά και να του παρουσιάσει τις προοπτικές στις αγορές ηλεκτρισμού, και υγρών καυσίμων, καθώς και σε κάθε άλλο τομέα όπου αυτός δραστηριοποιείται.
Κάθε χρόνο τα ΕΛΠΕ επικαιροποιούν το 5ετές τους σχέδιο, το οποίο και είναι κυλιόμενο, περιλαμβάνοντας τόσο λεπτομερή προϋπολογισμό της επόμενης χρονιάς, όσο και προβλέψεις μαζί με στόχους του ομίλου για τα επόμενα τέσσερα χρόνια.
Τούτη τη φορά, τα ΕΛΠΕ θέλουν, σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο σύμβουλος να τους ετοιμάσει ένα πιο “οραματικό” πλάνο, ένα είδος ενεργειακής “βίβλου” για τις ευκαιρίες που παρουσιάζει η ευρύτερη περιοχή σε μεσομακροπρόθεσμο ορίζοντα τόσο στην διύλιση, τα υγρά καύσιμα, και τους υδρογονάνθρακες, όσο κυρίως στον ηλεκτρισμό, και το φυσικό αέριο.
“Το 2050, τα 2/3 των εσόδων της Shell θα προέρχονται από μη υγρά καύσιμα. Τέτοια σενάρια μαζί με τις ανάλογες απαντήσεις, θέλουμε να συμπεριλάβει και το δικό μας πλάνο”, όπως λένε πηγές του ομίλου.
Φυσικό Αέριο
Τα ΕΛΠΕ συμμετέχουν με 35% στον ΔΕΣΦΑ και με 35% στην ΔΕΠΑ. Εδώ και καιρό όμως η διοίκηση εκτιμά ότι είναι τέτοιες οι προοπτικές ανάπτυξης της αγοράς φυσικού αερίου στην ΝΑ Ευρώπη, (νέοι αγωγοί, διασυνδέσεις, αποθηκευτικοί χώροι LNG), ώστε στη μάχη για τα μερίδια της αγοράς ενέργειας τα επόμενα χρόνια, ένα περιουσιακό στοιχείο σαν τον ΔΕΣΦΑ δίνει προβάδισμα σε όποιον το κατέχει. Την άποψη αυτή φαίρεται να υποστηρίζει εκτός από την διοίκηση των ΕΛΠΕ, και η πλευρά της Paneuropean του ομίλου Λάτση, του βασικού δηλαδή μετόχου των ΕΛΠΕ, ο οποίος και ελέγχει ποσοστό 45,5%. Εφόσον λοιπόν, το ΥΠΕΝ διεξάγει, όπως όλα δείχνουν νέο διαγωνισμό, για τον ΔΕΣΦΑ, τα ΕΛΠΕ θα χρειαστεί πρώτα να πάρουν απόφαση από την γενική τους συνέλευση. Αλλωστε υπάρχει και ο πήχης των 220 εκατ. ευρώ για το 35% της συμμετοχής του στον ΔΕΣΦΑ, με βάση τον πρώτο διαγωνισμό. Το ίδιο ενδιαφέρον των ΕΛΠΕ υπάρχει και για την ΔΕΠΑ. Το 2018, η αγορά απελευθερώνεται και για τους οικιακούς καταναλωτές, νέοι παίκτες θα κάνουν την εμφάνισή τους, και ειδικά για μεγάλους ομίλους σαν τα ΕΛΠΕ, οι ευκαιρίες είναι μεγάλες.
Ηλεκτρισμός
Τόσο εντός Ελλάδας με την καθιέρωση του νέου ευρωπαικού πλαισίου λειτουργίας της αγοράς, γνωστού ως Target Model (διμερή συμβόλαια μεταξύ παραγωγών και προμηθευτών, κλπ), όσο και εκτός Ελλάδος, το τοπίο στον ηλεκτρισμό θα αλλάξει ραγδαία. Στην λιανική, όπου δραστηριοποιείται η Elpedison, νέα σύνθετα προιόντα που θα συνδυάζουν υπηρεσίες ηλεκτρισμού-τηλεπικοινωνιών και εξοικονόμησης ενέργειας στο σπίτι ή στο γραφείο και το κατάστημα, κάνουν ήδη την εμφάνισή τους. Εκτός Ελλάδος, οι διασυνδέσεις με γειτονικές χώρες αλλάζουν τα δεδομένα, και δημιουργούν άλλου είδους συνέργειες.
Διύλιση- Υγρά καύσιμα
Τα EBITDA του ομίλου για το 2016 αναμένεται να υπερβούν τα 800 εκατ. ευρώ. Αιτία σε μεγάλο βαθμό οι εξαγωγές που έφτασαν στο 60% της συνολικής παραγωγής, όπως και η επιτεύξη εξισορρόπησης κατά 50% των προμηθειών από traders και κατά 50% από πετρελαιοπαραγωγούς. Περιθώρια ωστόσο βελτίωσης εκτιμάται ότι πάντα υπάρχουν. Η γενική θέση είναι ότι ο όμιλος πρέπει να συνεχίζει να βελτιώνει συνεχώς τη λειτουργία του, προκειμένου να πετύχει τους μεσομακροπρόθεσμους στόχους του, δηλαδή ικανοποιητικό αποτέλεσμα στα επενδεδυμένα του κεφάλαια, και αποδόσεις ανάλογες με των καλύτερων εταιριών στον τομέα των πετρελαιοειδών. Και όλα αυτά σε ένα ανταγωνιστικό πλαίσιο που γίνεται και θα γίνεται συνεχώς όλο και πιο απαιτητικό. Αλλωστε οι αγορές ωριμάζουν, και η ελληνική αγορά καυσίμων, που κάποτε μεγάλωνε με ρυθμούς 4% – 5% ετησίως, τα τελευταία χρόνια υποφέρει. Την ίδια όμως στιγμή, γειτονικές αγορές όπως η Τουρκία, η Βουλγαρία, η Σερβία, το Μαυροβούνιο, η Αλβανία, και η Fyrom, μεγαλώνουν με ρυθμούς μεγαλύτερους από αυτούς της ελληνικής.