Στο μισό η χρέωση προμήθειας υπέρ ΑΠΕ

Τo 50% της «χρέωσης προμήθειας» υπέρ ΑΠΕ θα καταβάλουν τελικά οι ιδιωτικές εταιρείες ηλεκτρισμού που είχαν προσφύγει κατά του ΛΑΓΗΕ, μέχρι την εκδίκαση των ασφαλιστικών μέτρων στις 10 Μαρτίου 2017, σύμφωνα με τα προσωρινά μέτρα, που αποφάσισε το Μονομελές Πρωτοδικείο που εξέτασε χθες την υπόθεση.

Η δικαίωση των πέντε εταιρειών, της Elpedison, του Ηρωνα, της Protergia, της Volterra και της Watt &Volt που είχαν καταθέσει τα ασφαλιστικά μέτρα – έστω και στην πρώτη φάση της συζήτησης των προσωρινών ασφαλιστικών  – έρχεται σε μία περίοδο, κατά την οποία βρίσκεται υπό αναμόρφωση ο τρόπος υπολογισμού της «χρέωσης προμήθειας», μετά το πρόβλημα που δημιούργησε στην αγορά η μεγάλη αύξηση της χρέωσης.
Ας σημειωθεί ότι πρώτη η ΔΕΗ ήταν εκείνη που με επιστολή της στον ΛΑΓΗΕ τον Ιανουάριο ενημέρωσε ότι δεν πρόκειται να καταβάλει τη χρέωση προμήθειας, μέχρι να λυθεί το πρόβλημα. Επειδή είναι ο μεγαλύτερος προμηθευτής, η ΔΕΗ είχε και τη μεγαλύτερη επιβάρυνση γύρω στα 120 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με πληροφορίες.

Διαγραφή

Οι σχετικοί κανονισμοί προβλέπουν διαγραφή ενός προμηθευτή ηλεκτρισμού από το Μητρώο του ΛΑΓΗΕ, αν δεν καταβάλει την εν λόγω χρέωση. Το Πρωτοδικείο χθες αποφάσισε ότι ο Λειτουργός δεν μπορεί να καταγγείλει τη σύμβαση των εταιρειών που αιτήθηκαν τα ασφαλιστικά, με την προϋπόθεση ότι αυτές θα καταβάλουν το 50% της οφειλής ως την εκδίκαση των «κανονικών» ασφαλιστικών. Η προσφυγή των εταιρειών αφορούσε στην εκκαθάριση της χρέωσης για τις πρώτες ημέρες του Φεβρουαρίου.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι τις τρεις πρώτες εβδομάδες του Ιανουαρίου, η εν λόγω χρέωση, την οποία οι εταιρείες είναι υποχρεωμένες να καταβάλουν υπέρ του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ, έφθασε περίπου στα 3 εκατ. για τον κάθε ένα από τους τρεις μεγαλύτερους παρόχους και σε άλλα 3 εκατ. ευρώ για το σύνολο των υπόλοιπων εταιρειών.
Τα ποσά αυτά διαμορφώθηκαν μετά την εκτίναξη της χρέωσης, για την οποία, ενώ οι αρχικές μελέτες έδειχναν ότι το 2017 θα κυμαινόταν μεσοσταθμικά στα 7,6 ευρώ/ Mwh, στην πράξη όλα αποδείχθηκαν διαφορετικά.
Tον πρώτο μήνα εφαρμογής, τον Οκτώβριο, η χρέωση κυμάνθηκε μεσοσταθμικά στα 4,40 ευρώ/MWh, τον Νοέμβριο στα 10,62 ευρώ/MWh, τον Δεκέμβριο στα 15,58 ευρώ/MWh και τον Ιανουάριο υπολογίζεται ότι θα εκτινασσόταν στα 32,96 ευρώ/ Mwh, αν η ΡΑΕ δεν είχε θεσπίσει το πλαφόν στα 40 ευρω/ Mwh. Την Τετάρτη η ΡΑΕ έθεσε σε διαβούλευση ως τις 14/2/16 την εισήγηση του ΛΑΓΗΕ για την αναμόρφωση του τρόπου διαμόρφωσης της χρέωσης.

Γράφει η Μανταλένα ΠίουΠηγή: www.imerisia.gr