Η ΔΕΔΑ ανακοινώνει ότι υπογράφηκαν ήδη οι αποφάσεις ένταξης στα Περιφερειακά Επιχειρησιακά Προγράμματα (ΕΣΠΑ 2014-2020) των περιφερειών Στερεάς Ελλάδας, Κεντρικής Μακεδονίας και Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, των έργων κατασκευής δικτύων διανομής Φ.Α. σε 18 πόλεις της ελληνικής περιφέρειας.
Ο συνολικός προϋπολογισμός των έργων ανέρχεται σε 172 εκατ. ευρώ περίπου. Ειδικότερα: Ο προϋπολογισμός (πλέον ΦΠΑ) για την Ανατολική Μακεδονία – Θράκη ανέρχεται σε 56,56 εκατ. ευρώ, για την Κεντρική Μακεδονία σε 40,15 εκατ. ευρώ και για την Στερεά Ελλάδα σε 42,27 εκατ. ευρώ. Από αυτά τα ποσά, το 50% θα χρηματοδοτηθεί από τα Περιφερειακά Προγράμματα του ΕΣΠΑ και το υπόλοιπο 50% από ήδη συναφθέν δάνειο με την Ε.Τ.Επ. ύψους 48 εκατ. ευρώ και από ίδια κεφάλαια της ΔΕΔΑ. Ανοίγει έτσι ο δρόμος ώστε εντός του Ιανουαρίου 2019 να δημοπρατηθεί το σύνολο των έργων.
Αναλυτικά η περιγραφή των έργων
Τα έργα στις τρείς Περιφέρειες είναι τα εξής:
Κατασκευή δικτύου φυσικού αερίου χαμηλής και μέσης πίεσης στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης
Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου εκτιμάται σε 64,2 εκ. ευρώ και δύναται να χρηματοδοτηθεί κατά 50% από το Π.Δ.Ε. Το έργο αφορά στην κατασκευή νέου δικτύου διανομής φυσικού αερίου στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης και συγκεκριμένα στις νομαρχίες Έβρου, Ροδόπης, Ξάνθης, Καβάλας και Δράμας.
Το δίκτυο διανομής που θα αναπτυχθεί θα καλύψει 6 κεντρικούς Δήμους των παραπάνω αναφερόμενων νομών: Αλεξανδρούπολης και Ορεστιάδας (νομός Έβρου), Κομοτηνής (νομός Ροδόπης), Ξάνθης (νομός Ξάνθης), Δράμας (νομός Δράμας) και Καβάλας (νομός Καβάλας).
Περιοχές της Περιφέρειας καλύπτονται ήδη από δίκτυο διανομής φυσικού αερίου με υφιστάμενη δομή περίπου 150 χλμ. δικτύου μέσης και χαμηλής πίεσης, μέσω του οποίου εξυπηρετούνται εμπορικοί και βιομηχανικοί καταναλωτές.
Το εν λόγω έργο προβλέπει την κατασκευή δικτύου χαμηλής πίεσης μήκους περίπου 485 χλμ., δικτύου μέσης πίεσης μήκους περίπου 9 χλμ. και 9 σταθμών Μέτρησης και Ρύθμισης πίεσης (Μ/Ρ). Η διάρκεια υλοποίησης του έργου εκτιμάται σε 5 χρόνια.
Κατασκευή δικτύου φυσικού αερίου χαμηλής και μέσης πίεσης στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας
Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου εκτιμάται σε 44,1 εκατ. ευρώ και δύναται να χρηματοδοτηθεί κατά 48,5 % από το Π.Δ.Ε. Το έργο αφορά στην κατασκευή νέου δικτύου διανομής φυσικού αερίου στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και συγκεκριμένα στις νομαρχίες Ημαθίας, Κιλκίς, Πέλλας, Πιερίας, Σερρών και Χαλκιδικής.
Το δίκτυο διανομής που θα αναπτυχθεί θα καλύψει 6 κεντρικούς Δήμους των παραπάνω αναφερόμενων νομών: Βέροιας και Αλεξάνδρειας (νομός Ημαθίας), Κατερίνης (νομός Πιερίας), Σερρών (νομός Σερρών), Γιαννιτσών (νομός Πέλλας) και Κιλκίς (νομός Κιλκίς).
Περιοχές της Περιφέρειας καλύπτονται ήδη από δίκτυο διανομής φυσικού αερίου με υφιστάμενη δομή περίπου 140 χλμ. δικτύου μέσης και χαμηλής πίεσης, μέσω του οποίου εξυπηρετούνται εμπορικοί και βιομηχανικοί καταναλωτές.
Το έργο αποσκοπεί στην αύξηση της διείσδυσης του φυσικού αερίου σε εμπορικούς και βιομηχανικούς καταναλωτές, καθώς και στην απόκτηση σημαντικού μεριδίου της αγοράς των οικιακών καταναλωτών.
Το εν λόγω έργο προβλέπει την κατασκευή δικτύου χαμηλής πίεσης μήκους περίπου 327 χλμ., δικτύου μέσης πίεσης μήκους περίπου 9 χλμ. και 7 σταθμών Μέτρησης και Ρύθμισης πίεσης (Μ/Ρ). Η διάρκεια υλοποίησης του έργου εκτιμάται σε 5 χρόνια.
Κατασκευή δικτύου φυσικού αερίου χαμηλής και μέσης πίεσης στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας
Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου εκτιμάται σε 47,4 εκατ. ευρώ και δύναται να χρηματοδοτηθεί κατά 45% από το Π.Δ.Ε. Το έργο αφορά στην κατασκευή νέου δικτύου διανομής φυσικού αερίου στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και συγκεκριμένα στις νομαρχίες Φθιώτιδας, Εύβοιας, Βοιωτίας, Φωκίδας και Ευρυτανίας.
Το δίκτυο διανομής που θα αναπτυχθεί θα καλύψει 6 κεντρικούς Δήμους των παραπάνω αναφερόμενων νομών: Λαμίας (νομός Φθιώτιδας), Χαλκίδας (νομός Εύβοιας), Θήβας και Λειβαδιάς (νομός Βοιωτίας), Άμφισσας (νομός Φωκίδας) και Καρπενησίου (νομός Ευρυτανίας).
Περιοχές της Περιφέρειας καλύπτονται ήδη από δίκτυο διανομής φυσικού αερίου με υφιστάμενη δομή περίπου 210 χλμ. δικτύου μέσης και χαμηλής πίεσης, μέσω του οποίου εξυπηρετούνται εμπορικοί και βιομηχανικοί καταναλωτές.
Το έργο προβλέπει την κατασκευή δικτύου χαμηλής πίεσης μήκους περίπου 320 χλμ., δικτύου μέσης πίεσης μήκους περίπου 7 χλμ. και 4 σταθμών Μέτρησης και Ρύθμισης πίεσης (Μ/Ρ). Η διάρκεια υλοποίησης του έργου εκτιμάται σε 5 χρόνια.
Αναλυτικότερα θα δημοπρατηθούν, μέσω του πλαισίου που θέτει ο Ν.4412/2016 περί Δημοσίων Συμβάσεων τα κάτωθι υπό έργα:
Στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος:
  1. Θήβα – Άμφισσα
  2. Λαμία – Καρπενήσι
  3. Λειβαδιά
  4. Χαλκίδα
Στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας:
  1. Αλεξάνδρεια – Γιαννιτσά
  2. Βέροια
  3. Κατερίνη
  4. Κιλκίς – Σέρρες
Στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης:
  1. Κομοτηνή
  2. Αλεξανδρούπολη
  3. Δράμα
  4. Καβάλα
  5. Ξάνθη
  6. Ορεστιάδα
Οι παραπάνω διαγωνισμοί θα αφορούν τόσο το κατασκευαστικό έργο όσο και την προμήθεια υλικών, εκτός από την προμήθεια έξυπνων μετρητών, αποσυμπιεστών CNG και σταθμών μέτρησης – ρύθμισης που θα αποτελέσουν αντικείμενο ξεχωριστών, αλλά ταυτόχρονων, διαγωνιστικών διαδικασιών από τη ΔΕΔΑ.
Με βάση τον αναλυτικό χρονικό προγραμματισμό της ΔΕΔΑ, υπολογίζεται ότι τον Ιούλιο 2019 θα έχουν εγκατασταθεί οι εργολαβίες στις 18 αυτές πόλεις και θα ξεκινήσουν άμεσα οι εργασίες.
Πρόκειται για τα πρώτα μεγάλα έργα αεριοδότησης στην ελληνική περιφέρεια, που θα συμβάλλουν σημαντικά στην αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας, την περιβαλλοντική αναβάθμιση των πόλεων και την τόνωση των τοπικών οικονομικών τόσο άμεσα όσο και έμμεσα, με τα πολλαπλασιαστικά οφέλη που αυτά τα έργα θα επιφέρουν.
Η ΔΕΔΑ ευχαριστεί όλους τους εμπλεκόμενους στα σημαντικά αυτά έργα – Περιφερειάρχες, Υπ. Οικονομίας και Ανάπτυξης, Υπ . Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και Όμιλο ΔΕΠΑ – και δεσμεύεται για την ανάπτυξη συνεργειών με τους κατά τόπους αυτοδιοικητικούς, επαγγελματικούς και επιστημονικούς φορείς, με στόχο την μεγιστοποίηση των ωφελειών των τελικών καταναλωτών, οικιακών, εμπορικών και βιομηχανικών. Η ελληνική περιφέρεια βγαίνει πλέον από την ενεργειακή απομόνωση και θα δει σύντομα τα απτά αποτελέσματα της συνολικής αναβάθμισης της χώρας σε ενεργειακό κόμβο.