Στενό κορσέ σε ΡΑΕ και ΑΔΜΗΕ για την ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης με την Αττική βάζει η Κομισιόν, ενώ από την άλλη μεριά ο υπουργός ΠΕΝ Γιώργος Σταθάκης αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα από το Ηράκλειο την προκήρυξη εντός του Ιανουαρίου του έργου.
Ειδικότερα και σύμφωνα με πληροφορίες, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στη διάρκεια ευρείας σύσκεψης που συγκάλεσε την περασμένη Δευτέρα με τους εμπλεκόμενους στο επενδυτικό σχέδιο Ισραήλ – Κύπρου – Ελλάδας επιδίωξε την τροποποίηση της απόφασης της ΡΑΕ για την ανάθεση του τμήματος της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης – Αττικής στον ΑΔΜΗΕ και συγκεκριμένα στην εταιρία ειδικού σκοπού του Διαχειριστή «Αριάδνη Interconnection». Ως γνωστόν οι Βρυξέλλες αντέδρασαν έντονα στην απόφαση της Αρχής, θεωρώντας ότι αντίκειται στον κοινοτικό κανονισμό για τα έργα PCI (Κοινού Ενδιαφέροντος).
Έτσι, και όπως αναφέρουν πηγές, η Κομισιόν κάλεσε τη ΡΑΕ να τροποποιήσει την απόφασή της στα ακόλουθα σημεία, επαναφέροντας ουσιαστικά το μνημόνιο συνεργασίας που είχε συναφθεί μεταξύ της ελληνικής και της κυπριακής ρυθμιστικής αρχής ενέργειας:
Τα ποσοστά συμμετοχής στην εταιρία ειδικού σκοπού για το έργο Κρήτη – Αττική θα είναι για τον ΑΔΜΗΕ 51%, την Euroasia Interconnector 39% και όχι έως 39% και το υπόλοιπο ποσοστό 10% θα συμφωνήσουν τα εμπλεκόμενα μέλη πως θα διατεθεί.
Συγκροτείται τεχνική επιτροπή διαλειτουργικότητας στην οποία θα συμμετέχουν οι Διαχειριστές Ελλάδας (ΑΔΜΗΕ) και Κύπρου (ΔΣΜΚ), οι εταιρίες ειδικού σκοπού «Αριάδνη Interconnection» και εκείνη για το τμήμα του έργου Κύπρου – Ισραήλ, δηλαδή η Euroasia Interconnector και ο Πανευρωπαϊκός Οργανισμός Διαχειριστών Συστημάτων Μεταφοράς (ENTSO – E).
Επικεφαλής της τεχνικής επιτροπής θα επιλεχθεί από τον ENTSO-E μετά από εισηγήσεις των προαναφερόμενων μελών. Πρόκειται για Ευρωπαίο Διαχειριστή με εμπειρία σε έργα πολλαπλών διασυνδέσεων. Πηγές θέλουν να είναι ο Βέλγος Διαχειριστής Elia.
H προαναφερόμενη επιτροπή θα πρέπει να έχει συγκροτηθεί μέχρι το τέλος του Οκτωβρίου, ενώ έως το τέλος του χρόνου θα πρέπει να έχουν συναποφασιστεί οι τεχνικές προδιαγραφές του έργου.
Μία από τις μεγάλες ανησυχίες των Βρυξελλών είναι το κόστος του έργου, καθώς με άλλα ποσοστά απόδοσης κεφαλαίων λειτουργούν οι Ευρωπαίοι Διαχειριστές και με υψηλότερα ο ΑΔΜΗΕ, αλλά και το κατά πόσο οι υποδομές (μετασχηματιστές) ανάμεσα στα τέσσερα σημεία διασύνδεσης Ισραήλ – Κύπρου- Κρήτης – Αττικής θα επικοινωνούν μεταξύ τους τεχνικά.
Ο Γιώργος Σταθάκης σήμερα σε συνέντευξη Τύπου που έχει προγραμματίσει στο Ηράκλειο της Κρήτης αναμένεται να ανακοινώσει με πανηγυρικό τρόπο την έναρξη του έργου που προβλέπει τη διασύνδεση του νησιού με την Αττική με διπλό καλώδιο συνολικής ισχύος 1.000 MW.
Το έργο θα είναι έτοιμο το 2022, ενώ δεν αποκλείεται να αναφερθεί και στις λύσεις ασφάλειας εφοδιασμού που εξετάζονται για το ενδιάμεσο χρονικό διάστημα από το 2020 έως το 2022 οπότε και θα πρέπει να αποσυρθούν οι ρυπογόνες ντιζελοκίνητες μονάδες της ΔΕΗ.

Γράφει ο Χρήστος Κολώνας – Πηγή: euro2day.gr