«Tα κρίσιμα διλήμματα των επομένων ετών απαιτούν αποτελεσματικότητα, σοβαρότητα στον διάλογο και κυρίως την τεχνική επάρκεια, που προσφέρουν το Τεχνικό Επιμελητήριο και οι επιστήμονες. Είναι η εποχή της επιστήμης. Σήμερα με την επιστήμη και την τεχνολογία θα αντιμετωπίσουμε αυτή την πολλαπλή πρόκληση και με την συλλογική δράση. Δεν θα την αντιμετωπίσουμε με πολιτικές φούσκες, με ιδεολογήματα και με εξυπνάδες. Αυτή η εποχή τελείωσε».
Αυτά τόνισε ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Θεόδωρος Σκυλακάκης, στην ομιλία του κατά την έναρξη του συνεδρίου «GreenDealGreece 2024», που διοργανώνει το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, σε συνεργασία με το economix.gr, στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, με θέμα: «Η Ανθεκτικότητα στο επίκεντρο της βιώσιμης ανάπτυξης και του πράσινου και ψηφιακού μετασχηματισμού».
Ο κος Σκυλακάκης έστειλε παράλληλα σαφές μήνυμα ότι θα πρέπει «η ανθεκτικότητα να μπει στο καθημερινό μας λεξιλόγιο, να σκεφτόμαστε ο καθένας ατομικά και όλοι συλλογικά με αυτή την προτεραιότητα», αναφερόμενος στην ιεράρχηση του σχεδιασμού και κυρίως των δαπανών για να προστατέψουμε το περιβάλλον, τις πόλεις μας, και τα δάση μας αλλά και τον καθημερινό τρόπο ζωής μας, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι:
«Με την κλιματική κρίση που είναι πλέονεδώ,έχει έρθει πρέπει η ώρα να προστατέψουμε τα μεγάλα και σημαντικά, τα εκατομμύρια στρέμματα δάσους» και «να προστατέψουμε τον τρόπος ζωής μας επιλέγοντας, αν θα ζούμε κλεισμένοι για 3-4 μήνες με aircondition ή αν θα είμαστε όπως ήμασταν στους δρόμους και στις πλατείες τα καλοκαίρια».
Ο κ. Θόδωρος Σκυλακάκης χαρακτήρισε ως το μεγάλο στοίχημα των επόμενων δεκαετιών την πράσινη μετάβαση και την ταυτόχρονη περίληψη της ανθεκτικότητας. Μάλιστα, χαρακτήρισε αυτό το στοίχημα δύσκολο, εξηγώντας ότι στο ζήτημα της ανθεκτικότητας «ούτε ο πλανήτης, ούτε η Ευρώπη, ούτε εμείς δεν έχουμε την αναγκαία προετοιμασία για όλα τα δύσκολα γεγονότα που έχουμε μπροστά μας». «Αυτό συνέβη γιατί η κλιματική κρίση ήρθε πιο βίαιη από ό,τι ανέμεναν τα κλιματικά μοντέλα», πρόσθεσε και έκανε αναφορά στην τραγωδία στη Βαλένθια που όπως είπε είναι χαρακτηριστική.
«Οι δημοσιονομικοί πόροι», συνέχισε ο Υπουργός, «για να αντιμετωπιστεί η πολλαπλή αυτή πρόκληση είναι περιορισμένοι για την δραματική βελτίωση της ανθεκτικότητας». Για τον λόγο αυτό, τόνισε ότι θα πρέπει να σκεφτόμαστε με αυτή την προτεραιότητα, την ανθεκτικότητα, και στις δαπάνες που κάνουμε καθώς αυτές που θεωρούσαμε χρήσιμες και ευχάριστες μπαίνουν πλέον σε δεύτερη μοίρα μπροστά στις κρίσιμες δαπάνες που πρέπει να κάνουμε για να αντιμετωπίσουμε κρίσιμα γεγονότα.
Στην κατεύθυνση αυτή, σύμφωνα με τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, εμπίπτει και ο τρόπος που κατασκευάζουμε τις υποδομές, καθώς θα πρέπει να αυξηθεί η αποτελεσματικότητα«και να αντιληφθούμε ότι οι συζητήσεις που κάναμε για δεκαετίες που ήταν άσχετες με την πραγματικότητα για λόγους ιδεολογικούς είναι περιττές και ακραία βλαπτικές».
Μάλιστα, έφερε ως παράδειγμα το επιχείρημα ότι η ανεμογεννήτρια θα στερήσει 100 στρ. δάσους «πρέπει να καταλάβουμε ότι ο κίνδυνος είναι να χάσουμε εκατομμύρια στρέμματα δάσους και θα πρέπει να ανοίξουμε δρόμους για να τα προστατεύσουμε. Είναι ανάποδα σε σχέση με αυτό που νομίζαμε. Νομίζαμε ότι προστατεύουμε το λίγο γιατί είμαστε σε φάση που έχουμε προχωρήσει αναπτυξιακά, με την κλιματική κρίση πρέπει να προστατέψουμε τα μεγάλα και σημαντικά τις πόλεις μας, τον τρόπο ζωής μας», σημείωσε.
Μπροστά σε αυτά τα κρίσιμα διλήμματα, όπως τα χαρακτήρισε, ο Θόδωρος Σκυλακάκης, τονίζοντας ότι απαιτούν αποτελεσματικότητα, σοβαρότητα στον διάλογο και κυρίως τεχνική κατάρτιση. Στο σημείο αυτό αναφέρθηκε ιδιαίτερα στον ρόλο του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας και την τεχνική επάρκεια που προσφέρει. «Με επιστήμη και τεχνολογία και συλλογική δράση θα αντιμετωπίσουμε την πρόκληση», σημείωσε ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας.